Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Haag
RATNI ZLOČINAC VALENTIN ĆORIĆ IZLAZI NA PRIJEVREMENU SLOBODU, TRIBUNAL MU UVODI DOŽIVOTNE ZABRANE
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 16. January 2019. 15:01:47


Ratni zločinac, bivši ministar unutrašnjih poslova tzv. Herceg-Bosne i zapovjednik Vojne policije HVO-a, Valentin Ćorić danas izlazi iz zatvora, nakon odsluženih više od dvije trećine kazne. Ćorić je pravosnažnom presudom u slučaju „Prlić i ostali“ osuđen na 16 godina zatvora za ratne zločine u okviru “Udurženog zločinačkog poduhvata“ i “međunarodnonog oružanog sukoba“.

No, Valentin Ćorić ipak neće biti slobodan čovjek u punom smislu te riječi. Za to najveću zaslugu imaju žrtve Herceg Bosne iz Mostara i Hercegovine te njihove porodice koje su svojom upornošću došle do još jedne pobjede.

Naime, po prvi put u historiji Haškog tribunala jednom osuđeniku koji izlazi na prijevremenu slobodu, a izlazili su mnogi, uvedene su stroge mjere. Tako je Ćoriću zabranjeno, između ostalog, nositi oružje, pristup svjedocima, istupanje u medijima i možda najvažnije zabranjen mu je politički angažman. Ukoliko Ćorić za svoga života prekrši bilo koju od navedenih zabrana, vratiće se na izdržavanje preostale trećine zatvorske kazne.

Na ovaj način je prekinuta 25-to godišnja praksa Tribunala, koja je ranije omogućavala zločincima poput Momčila Krajišnika da osnivaju raznorazne asocijacije, politički djeluju ili nastupaju u medijima te nastavljaju širiti svoju dobro pozatu ideologiju. Ranije praksa omogućila je i da Simo Zarić, osuđeni ratni zločinac postane zamjenik načelnika Bosanskog Šamca, da Biljana Plavšić promoviše svoju knjigu u medijima itd, itd.

Žrtve mučenja, maltretiranja, silovanja, porodice ubijenih, preživjeli svjedoci bili su ključni u haškim procesima dokazivanja krivice zločinaca, a sada su ispravile i još jednu nepravdu. Dakako, ne u punom smislu, ali vrlo važnu. Ovo popuštanje birokratskog mehanizma Tribunala direktan je produkt upravo njihovog djelovanja i ustrajnosti u borbi za pravdu.

VRHOstali prilozi:
» THACI U HAAGU
NAP | 14. July 2020 15:11
Ostali prilozi istog autora:
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EsmirBasic2312.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif