Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

IZBNJ - Medžlis Bavarska
PUTEVI IZ PORODIČNOG NASILJA ... JER TI NISI SAMA ...
Autor: Dr. Bisera Suljić-Boškailo
Objavljeno: 22. January 2019. 17:01:45


IZBNJ - Medžlis Bavarske, odjel za žene, brak i porodicu organizirao je u subotu u Augsburgu u Islamskom forumu - edukativni dan, jednodnevno žensko druženje, odnosno predavanja o prevenciji i suzbijanju porodičnog nasilja.

Organizator programa bila je Merjem Omeragić, predstavnica žena za Bavarsku, a referenti su bili Sabine Rochel, policijska komesarka za žrtve kriminala u Augsburgu, te Sara Muller, socijalna radnica odnosno savjetnica za probleme u porodici u okrugu Augsburg.

Gospođa Sabine Rochel je referirala o stanju u Njemačkoj, odnosno Bavarskoj te istakla da svaka 4. ili 5. žena u Bayarskoj je žrtva nasilja u porodici. Nasilje se dešava u svim društvenih slojevima. Veoma mnogo nasilja se dešava u "tami", krijući se, a alkohol čini 25 posto da dolazi do nasilja u porodici. Djeca su također žrtva porodičnog nasilja, jer su u često prisutna dok se nasilje nad majkom vrši, tako da su i djeca žrtve.Postoje razni vidovi nasilja u porodici, od fizičkog, psihičkog, emocionalnog, socijalnog, ekonomskog. Pod porodičnim nasiljem spada i silovanje u braku što je od 2014 kažnjivo. Porodično nasilje je veoma opasno i dešava se da u situcijama kada žena napusti porodicu zbog nasilja da postoji životni rizik po nju i djecu. U Njemačkoj se svaka 3 dana desi ubistvo žene koja pokušava pobjeći od nasilja ili je žrtva porodičnog nasilja.

No, postoje razni putevi izlaska iz nasilja, a u svakom slučaju je potrebna pomoć raznih institucija koje stoje na usluzi u takvim situacijama.Socijalna radnica, odnosno savjetnica za suzbijanje nasilja u porodici u Augsburgu Sara Muller istakla je načine kako se može suzbiti nasilje, odnosno spasiti od nasilja. Postoje razne institucije koje se brinu o žrtvama i nasilje u svakom slučaju treba prijaviti, odnosno potražiti savjet u socijalnim ustanovama, jer ono samo od sebe neće prestati, istakla je. Često je dobro imati neki dokaz o nasilju, a tu spadaju: fotografije, snimci, svjedoci, ljekarsko uvjerenje i td. Kada se prijavi naselje u porodici uključuju se automatski razne institucije i žena dobiva zastitu, kako u sigurnosnim kućama, tako i u raznim drugim vidovima. Gospoža Muller je istakla da se nasilje najčešće prećutkuje, te zašto to žene rade i kako se nose sa tim problemom, kao i zašto pojedini muskaraci, manje je primjera gdje je muskarac zrtva, posežu za nasiljem u porodici. Ona je dodala da je traženje pomoći i savjetovanje jedan od puteva izlaska iz nasilja. U Njemačkoj postoje i savjetovanje telefonom, gdje se može nazvati anonimno na raznim jezicima i zatražiti savjet ili pomoć.Na kraju se prisutnima obratila i gospođa Selveta Bibić, predstavnica žena iz džemata Fedžr koja je referirala o fenomenu nasilja muškarca nad ženom kroz istoriju, te interpretirala sure iz Kur`ana o porodičnom nasilju, odnosno o nasilju nad ženom i dodala da je to zabranjeno Kur`anom.

Žene džemata iz Augsburga i šire su tog dana imale priliku ne samo se edukovati, nego uz lijepe bosanske specijalitete razmijeniti međusobno svoja iskustva o ovom problemu i o drugim bitnim stvarima žene i porodice.

- Ovakva vrsta edukacije žena je veoma potrebna. Dosta je primjera i kod nas gdje se žene zlostavljaju, i ako smo učinile mali korak da spasimo ovim makar jednu ženu ili dijete od nasilja, onda je ovaj projekat uspio - rekla nam je na kraju Merjem, ponosna na dobru organizaciju ovog eukativnog dana.
Ostali prilozi:
» MOLIMO TE, BOŽE, DA NAM SE VIŠE NIKAD NE PONOVI GENOCID!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 16:03
» AHMED ALILI NOVI HAFIZ KUR'ANA ČASNOG
Preporod | 31. August 2021 16:17
» 550 GODINA STARE DŽAMIJE U PLAVU
B.net | 17. August 2021 18:16
» VELIČANSTVENA NOĆ KUR'ANA U DONJEM KAMENGRADU
Bošnjaci.Net | 30. July 2021 15:43
» U HRUSTOVU ODRŽANO VEČE „U VJERI ČVRŠĆI“
Bošnjaci.Net | 28. July 2021 21:12
» VAŽNOST AREFATA I KURBAN-BAJRAMSKA ČESTITKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2021 14:40
Ostali prilozi istog autora: