Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Njemačka
BOŠNJACI FRANKFURTA I DIJASPORE: BUDIMO HUMANI TOKOM CIJELE GODINE
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 18. May 2019. 16:05:09


Put od ideje do njene realizacije je vremenski neograničen i zavisi od ljudi, koliko su spremni da ulože sebe na njenom ostvarenju. Ideja da se u Frankfurtu osnuje humanitarno udruženje stara je više od četiri godine. Ideja je potekla od velikom vakifa Ferhana Sejdovića. Iako je prvobitna ideja bila da to udruženje bude na nivou džemata, vremenom je prevaziđena i proširena na grad Frankfurt i okolinu, na državu Njemačku, te na cijelu dijasporu. U startu grupa je nosila naziv ”Bošnjaci Frankfurta” a od nedavno ”Bošnjaci Frankfurta i dijaspore”, koji du sinonim za humanost i merhamet. U mnogobrojnim akcijama u toku četiri godine ova grupa Bošnjaka je učinila dosta hajra svome narodu u Sandžaku, s obje strane granice, ali i šire.

Svoju aktivnost su posebno preusmjerili na saradnju sa CHR Hajrat u Novom Pazaru, sa Školom Kur’ana časnog, kao i drugim ustanovama u sastavu IZ u Srbiji i Mešihata u Sandžaku.

U proteklim akcijama sa svojim donacijama učestvovali su u gradnji desetak kuća, liječenju bolesnih, pomoći jetimima, stipendiranju studenata, gradnji džamija, rekonstrukciji vrtića, opremanju gasulhane …

Istovremeno, već četvrtu godinu zaredom, ova grupa vrlo uspješno sprovodi akcije ”Iftari u vakufskim kuhinjama”, i tako obezbjeđuje iftare najugroženijem dijelu stanovništva u Sandžaku. Iftari se pripremaju u sedam vakufskih kuhinja u sjevernim sandžačkim gradovima, a od ove godine i u južnom dijelu Sandžaka. Sve aklcije su koordinirane preko Centra za humanitarni rad Hajrat.

Počeli su sa jednom idejom koja se polahko primiče cilju. Radi se o registraciji prvog humanitarnog udruženja Bošnjaka iz Sandžaka u Njemačkoj. Broj Bošnjaka u Frankfurtu i dijaspori je ogroman i uz pravu organizaciju, kao i skromno učešće svih njih može se obezbjediti brza i efikasna pomoć i bolesnima, unesrećenima, gladnima, jetimima, studentima...

Bošnjaci Frankfurta i dijaspore vas pozivaju da im se priključite, ne samo u ovom mubarek mjesecu Ramazanu, već tokom čitavo godine.

Bujrum, kontaktirajte nas putem Facebooka, Instigrama ili na tel. +4917648625300, Viber i WhatsApp.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Ismetabanner1ad.jpg
EdinaImamovicbanner.jpg
fastvee.gif
Istina o sutorini.jpg
EsmirBasic2312.jpg
Tucakovicadzamija5.jpg
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif