Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Neka ostane zapisano
MERALDINA I SAMIR: KANA I ŠERIJATSKO VJENČANJE U NEW YORKU
Autor: B.net
Objavljeno: 10. June 2019. 18:06:59Velikonacionalistička i genocidna politika koju komšije i susjedi stoljećima vode protiv Bošnjaka na njihovom domovinskom prostoru u Bosni i Sadnžaku, doveli su ih do statusa najproganjanijeg i najraseljenijeg naroda sa balkanskog poluostrva. Na takvom vjetrometni, pored drugih mjesta, našao se i narod plavsko-gusinjskog kraja, te nije ni čudo što danas u New Yorku brojčano nekoliko puta više ima Plavljana i Gusinjana nego u samom zavičaju.
Ratnih ’90-tih u New Yorku se nastanio dr. Mersim Ziljkić iz Plava, i to neposredno nakon diplomiranja na Stamataloškom fakultetu Sarajevskog univerziteta. I kada je trebao početi svoj život u zavičaju, on je kao i mnogi, kako kažu, otišao u tuđinu, gdje počinje novi život i opet studiranje, specijalizacije…

U New Yorku upoznaje Elviru Kolenović sa kojom zasniva brak, koje Allah dž.š. daruje sa četiri prekrasne kćerke.Dinamika življenja u ovom velegradu nije ih omela da kao iskreni vjernici u islamu posebnu pažnju posvete odgoju svoje djece koju im je Gospodar svjetova dirivao. Tako su Mersim i Elvira, pored svih poslovnih i drugih obaveza svoj dosadašnji vijek posvetili su podizanju, odgoju i obrazovanju kćerki, kako u njujorškim školama, tako i mektebu, što u islamu jeste jedan od ključnih uvjeta kako bi u budućnosti bili od koristi sebi, ali i cijeloj zajednici.
U ovom brzom svijetu, u gradu koji ne spava, brinuli su roditelji za svoje kćeri, vodeći brigu kako na ovom dunjaluku, islamskom odgoju i bošnjačkoj tradiciji, te posebno imajući u hadis Poslanika a.s. i slijedeći put, koji govori i o fizičko-biološkom preseljenju:

"Kada čovjek umre, prestanu mu sevabi stizati, osim u tri slučaja: trajne sadake, nauke kojom se svijet koristi i dobrog djeteta koje mu dovu čini." (IPH, 349).Kako zbog sadržaja ovog hadisa ali i uopće, Mersim i Elvira su bili svjesni uloge sadake koju nisu žalili, obrazovanja koje su postigli, ali isto tako da je odgoj djece u duhu islama i bošnjačke etike i tradicije fundamentalno pitanje: roditelja, uopće porodice, ali i šire rodbine. Dakako ne smije se zapostaviti ni izuzetno značajna uloga džemata /zajednice i ummeta islama u cjelosti.

Mersim i Elvira su se posvetili svojim kćerima, a jednu od njih sada ćemo je izdvojiti zbog slijeda događaja koji ju je doveo u našem fokusu.

Radi se o njihovoj kćeri Meraldini.Meraldina sa sestrama i roditeljima je puno vremena provodila u našoj njujoškoj komuni. Bila je dio skupova vjerskog ili kultrunog sadržaja. Neke od njih je vodila, a u nekima učestvovala…. Rasla je uz zajednicu. I tako godinama na polju školovanja i obrazovanja postizala je odlične rezultate. Na kraju ovogodišnjeg Ramazan i šerifa diplomirala je na fakultetu Pre-Med na Hunter collegeu, jednom od prestižnih fakulteta u New Yorku, s namjerom da nastavi studirati stamatološke nauke, i tako nastavi tradiciju njenog oca koji je iz ove oblasti jedan od boljih stručanjaka u New Yorku i šire. Meraldina će nataviti studiranje i usavršavanje ali u Njemačkoj, a dodatni razlog tome je, upavo jedan mladić iz Plava, Samir Selimanjin, sin Safeta i Anise, rođene Krcić, koji se jednog ljetnjeg dana tiho ušunjao u njenu dušu i srce, prije nekoliko mjeseci zaručenje, dok su ovog vikenda sve to krunisali brakom.
Naime, u subotu 8. juna, u jednom prestižnom restoranu, Villa Barone Menor, roditelji uz prisustvo rodbine i prijatelja su priredili kanu za njihovu kćer Meraldinu. Dok je u nedjelju, 9. juna, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, priređeno šerijatsko vjenčanje, koje je obavio hafiz Hako ef. Omeragić.

Shodno pripadnosti islamu i bošnjačkoj tradiciji oba ova veličanstvena skupa ostat će upamćena, upravo kako se u tuđini, tamo negdje u dalekom svijetu “preko bare”, vjerno njeguje spoj vjere, islamskih adeta i bošnjačke tradicije. To su upravo za svoju kćerku Meraldinu, u vedrom domaćinskom duhu i raskošu priredili dr. Mersim i Elvira Ziljkić sa bratstvom, amidžama, dajdžama i prijateljima.

Još da naglasimo da je Mersim vakif zemljišta i koordinator izgradnje Šehidske džamije u Vojnom selu kod Plava.Dovimo za mladence da im Allah u braku podari dobro zdravlje, sreću, puno ljubavi, nafaku, beriket, zdravo potomstvo i da ostare zajedno. Amin!

Porodicama Ziljkić i Selimanjin sretno prijateljstvo, da budu ponosni na svoje potomstvo.

Za sevdah raspoloženje na kani je bio zadužen muzičar Sead Sejo Jejna. Preporučujemo da bude dio vaših svečanih momenata.

Neka ovaj događaj ostane zapisan, posebno neka bude posticaj roditeljima i mladima kako slijediti put vjere, adeta i tradicije.


Ostali prilozi:
» DŽEMKO I SAMIRA DEDOVIĆ - VIŠE OD LJUBAVI
Fahra Kurdija | 29. July 2021 19:53
» PAMTI, BOŠNJAČE PAMTI, DA TI SE NE PONOVI!
Mensud Alićušić | 26. July 2021 16:57
» TEŠKO ONOM KOGA DODIK BRANI OD BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. July 2021 14:26
» IZLOŽBA O ENVERU MARIĆU SPOJILA UGLEDNE LIČNOSTI MOSTARA
Zlatko Serdarević | 28. June 2021 17:48
» OSVRT NA ZBIRKU KRATKIH PRIČA ,,INICIJALI” KEMALA MUSIĆA
Božidar Proročić | 23. June 2021 17:10
» OSVRT NA KNJIGU "SAVREMENA KNJIŽEVNOST AZERBEJDŽANA“
Božidar Proročić | 19. June 2021 15:12
» ZUMRETA, MUNIRA I KADA – BOSANSKE HEROINE SIMBOLI SU BORBE ZA BUDNU SAVJEST ČOVJEČNSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2021 12:34
» ŠEHIDISKOM KRVLJU NATOPLJENA ZEMLJA HRVATSKA
Ferhat Korajac | 04. June 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora: