Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne
MOSTAR 11 GODINA BEZ IZBORA, TO NIJE NORMALNO!
Procitaj komentar
Autor: Matthew Field, British Ambassador to BiH
Objavljeno: 26. June 2019. 21:06:21
ENGLESKI / ENGLISHAmbasador Velike Britanije u BiH Matthew Field objavio je danas blog u kojem se osvrnuo na stanju vladavine prava u našoj zemlji, ali i u pravosuđu.
Njegov blog prenosimo u cjelosti:

Vladavina prava. Taj izraz čujem skoro svaki dan, a koristim ga skoro jednako često. To je osnova pritužbi građana, uzajamnih optužbi između političara i kritika civilnog društva. Vladavina prava je najvažnija stavka nedavnog mišljenja Evropske komisije o BiH. Nisam siguran da znamo značenje tog izraza kada ga koristimo, a siguran sam da se često i ne slažemo oko samog značenja. Ali, znam da je bitna. Engleski filozof John Locke jer prije više od tri vijeka rekao – "gdje prestaje zakon, počinje tiranija“.

Puno je umova koji su kvalificiraniji od mene, pravnih stručnjaka, koji mogu govoriti o tradiciji i istoriji ovog koncepta. Za mene, dosta toga se može svesti na prilično jednostavnan koncept: niko nije iznad zakona. Ista pravila trebaju se primjenjivati za sve, bez obzira na položaj, uticaj ili bogatstvo.

Vjerujem da ovaj koncept velikim dijelom objašnjava razloge zbog kojih su građani najčešće frustrirani ili ljuti u situacijama kada nema vladavine prava, ili je ona neadekvatna. Kada je neko u prilici da izbjegne odgovornost zato što zna nekoga, ili zbog svoje pozicije, to vrijeđa naše osnovno poimanje pravde. Ako neko može počiniti krivično djelo, zloupotrijebiti položaj, ili neraditi svoj posao – a za sve to nema nikakvih posljedica, koja je naša motivacija da igramo po pravilima?

Kada razgovaram sa građanima ove zemlje o tome šta bi voljeli da se promijeni, ili zašto stalno raste broj onih koji razmišljaju o odlasku – čujem izraze kao što su pravičnost idostojanstvo. Ovo nisu apstraktni pojmovi. Pravičnost znači da se, kao najbolji kandidat, ne morate pridružiti političkoj stranci da bi imali šansu da radite u javnoj administraciji. To znači da ne morate dati mito da smanjite rizik od stalnih “inspekcija” ili poziva na sud. To znači da se o javim ugovorima odlučuje po principu isplativosti, a ne veza. Dostojanstvo znači pristup medicinskoj njezi na koju vi i vaša porodica imate pravo, bez da morate davati “poklone” ili uzvraćati uslugu. To znači da znate da se diploma za koju ste se vi dobro namučili i naporno učili, ne može jednostavno kupiti ili falsificirati.

Sva ova pitanja potpadaju pod vladavinu prava. To je puno više od sistema sudova, iako je to ključni i vrlo vidljivi dio vladavine prava. Ovdje se govori o konzistentnoj primjeni poznatih pravila u svakodnevnom životu, te o duhu i principima koji stoje iza tih pravila, a ne o najnižem mogućem prihvatljivom standardu. Ovo je posebno važno za javne zvaničnike, koji bi trebali biti primjer svima, i biti otvoreni za ovakve provjere. Nezavisnost ne znači da ne možete biti predmet provjera.

Šta mi možemo uraditi? Veliki je broj sjajnih pojedinaca i organizacija koje rade kako bi ova pitanja stavili na centralno mjesto, i svi oni zaslužuju našu podršku. Korupcija ne voli transparentnost, i što više građani razmjenuju i naglašavaju ove prakse, to bolje. Građani mogu i trebaju očekivati više od onih koje su izabrali i koje finansiraju iz poreza na njihova primanja.

Uz ovaj pritisak od dole prema vrhu, potrebna je i podrška ostalih. Ujedinjeno Kraljevstvo je, u sklopu svojih povećanih fondova za BiH, pitanje vladavine prava stavilo na centralno mjesto, uključujući profesionalizaciju sudija i tužilaca, jasna pravila o sukobu interesa, transparentno javno finansiranje, zaštitu prijavljivača korupcije i novinara, efikasnije sudove, bolju koordinaciju policije, smanjenje administrativih opterećenja na kompanije i pojedince, depolitizaciju javnih kompanija i efikasne mjere protiv diskriminacije.

Također snažno pozdravljam jasan fokus Mišljenja EU po pitanju vladavine prava, i neophodnost napretka u tom polju sa ciljem daljeg napredovanja na putu ka EU i poboljšanja svakodnevnog života u BiH. Neki od primjera su:

Rezultati u proaktivnim istragama, optužnicama, krivičnim gonjenjima i presudama u slučajevima korupcije

-Transparentnost u procesu privatizacije
-Efikasna saradnja agencija za sprovedbu zakona
-Nezavisno pravosuđe i Visoko sudsko i tužilačko vijeće
-Jednakost i nediskriminacija građana putem zaštite ugroženih grupa
-Profesionalna i depolitizirana državna služba
-Sloboda izražavanja, uključujući i medije i zaštita novinara

Povjerenje građana u vladavinu prava počinje čim se najave izbori, i bilo mi je drago vidjeti da Mišljenje naglašava kontinuirani neuspjeh u poboljšanju izbornog sistema u BiH, uključujući i neodržavanje izbora u Mostaru u zadnjih 11 godina. To nije normalno. I daleko je od standarda koji se očekuju od bilo kog demokratskog društva.

A to nas vraća na ideju da niko nije iznad zakona. Više nego bilo šta drugo, ovo je test koji pokazuje da li se neka zemlja kreće u pravom pravcu. Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi prijatelji su spremni da pomognu ovoj zemlji da se to ostvari. Njeni građani to žele. A svima nam je bitno. ( Blog/mattfield, prijevod na bosanski Vijesti.ba)

I Fought The Rule of Law, and The Rule of Law Won, *posuđeno od The Clash

VRHOstali prilozi:
» GOLGOTA PRIJEDORSKIH JEVREJA I BOŠNJAKA
Samir Hadzalić | 02. July 2022 18:42
» UKRAJINA PODNOSI HEROJSKU ŽRTVU NA OLTARU EVROPE
Božidar Proročić | 02. July 2022 16:21
» MILORAD DODIK JE DANAJAC
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2022 15:46
» UKRAJINA I PUTINOVE MRAČNE TERITORIJALNE AMBICIJE
Božidar Proročić | 29. June 2022 13:03
» DENIS BEĆIROVIĆ RADI DODIKA I FOTELJE ŽRTVOVAVO BOŠNJAKE I DRŽAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 28. June 2022 17:53
» NI MALO SE NE ŠALIM!
Hazbija Kalač | 28. June 2022 13:45
» BUDIMO SPREMNI ZA OKTOBAR, JER NAM JE TO JEDINI SPAS!
Mr. Milan Jovičić | 27. June 2022 02:22
» OD ZABRANJENE NACIJE DO CIVILNOG ILI GRAĐANSKOG NACIONALIZMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. June 2022 22:33
» ČEKA LI BIH KANDIDATSKI STATUS?
Dr. Adamir Jerković | 23. June 2022 19:27
» SLUČAJ KARAĐUZOVIĆ
Šemso Agović | 23. June 2022 19:15
» MILOMIRKA MILA MELANK IZ „NJIHOVE STRANKE“ IMA PRAVO: „EZAN ČISTI NEČISTU LJUDSKU DUŠU“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. June 2022 14:38
» ISTRAŽIVAČKI FAŠIZAM MILOMIRKE MILE MELANK
Elmedina Muftić | 22. June 2022 14:12
» JEDNA LASTA NE ČINI PROLJEĆE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2022 17:25
» DA LI JE POSTOJANJE RS PROTIVNO MEĐUNARODNOM PRAVU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 20. June 2022 13:13
» IVAN ILJIN DRUGO PUTINOVO „JA“
Dr. Adamir Jerković | 19. June 2022 15:00
» PRVO IDU ZABLUDE PA ONDA STRADANJA
Amir Telibećirović | 17. June 2022 15:09
Ostali prilozi istog autora:
» KRAJ DJELOVANJU BEZ POSLJEDICA
24. January 2022 16:16
» MOSTAR ZASLUŽUJE BOLJE
31. October 2019 14:23
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif