Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, danas se u Londonu sastao sa britanskim parlamentarcima i lordovima
SALKIĆ: POZVAO SAM VELIKU BRITANIJU DA NAM POMOGNU KAKO BI SE ZAUSTAVILO NEGIRANJE GENOCIDA
Autor: B.net
Objavljeno: 09. July 2019. 20:07:26

Ramiz Salkić i Ian Blackford


Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, boravi u dvodnevnoj posjeti Londonu, gdje će sutra prisustvovati najvećoj komemoraciji u svijetu izvan Bosne i Hercegovine posvećenoj podrinjskim žrtvama genocida u Srebrenici.

Salkić u Londonu boravi na poziv dr. Waqar Azmija, predsjednika i osnivača britanske humanitarne organizacije „Remembering Srebrenica“, koja je od 2013. godine u Velikoj Britaniji organizovala 6.500 memorijalnih aktivnosti posvećenih genocidu u Srebrenici.

Potpredsjednik Salkić je danas održao niz sastanaka sa britanskim parlamentarcima i lordovima. Na odvojenim sastancima su prisustvovali Ian Blackford, lider Škotske nacionalne stranke(SNP) i zastupnik u britanskom parlamentu, Lord Wallace, član Doma lodrova, Lord Hylton, član Doma lodrova, Tom Tugendhat, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora donjeg doma britanskog parlamenta, Stephen Gethins, član Vanjskopolitičkog odbora donjeg doma britanskog parlamenta i Adam Holloway, zastupnik u britanskom parlamentu.

U odvojenim razgovorima, potpredsjednik je parlamentarce i lordove upoznao sa sve češćim pojavama negiranja genocida u Srebrenici.

- Zahvalio sam se Velikoj Britaniji za sve što je učinila i što čini za našu domovinu i preživjele žrtve genocida. Posebno je važno što se u ovoj zemlji održava najveći skup komemoracija posvećenih Srebrenici izvan naše domovine i što aktivnosti imaju snažnu podršku države.


Salkić, predstavnici udruženja žrtava genocida i Ian Blackford


Upoznao sam zastupnike u parlamentu i lordove sa konstantnim negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca, koje provode politički predstavnici u bh. entitetu RS i državi Srbiji, a uz podršku dijelova akademske zajednice, Srpske pravoslavne crkve i medija. Smatram da su ovo opasni procesi, koji izazivaju nestabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu. Pozvao sam ih da nam pomognu kako bi se zaustavilo negiranje genocida, koji je potvrđen presudama dva međunarodna suda i bosanskohercegovačkog pravosuđa.

Kazao sam da su nam potrebni zakoni o zabrani negiranja genocida, ali i rezolucije u Evropskom parlamentu i UN-u o zabrani negiranja genocida i sankcionisanju i kažnjavanju negatora.
Također, upoznao sam ih sa diskriminacijom nad Bošnjacima u bh. entitetu RS i poraznom činjenicom da preživjele žrtve genocida u entitetu RS danas ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava, kao što su pravo na zaposlenje i pravo na jezik, kazao je potpredsjednik Salkić.

Sastancima sa parlamentarcima i lordovima su prisustvovali i predstavnici udruženja žrtava iz Srebrenice i Prijedora. Potpredsjednik Salkić će sutra govoriti na komemoraciji povećenoj genocidu u Srebrenici.


Salkić, predstavnice udruženja i Stephen Gethins


  Dossier: 24 GODINE OD GENOCIDA U SREBRENICI - 11. JULI 2019.
» BEZ OBZIRA KAKAV PROCENAT BIO ONI SU ODGOVORNI
Anadolu Agency (AA) | 20.07.2019 07:15
» KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ PRIMILA DJECU IZ SREBRENICE
Anadolu Agency (AA) | 19.07.2019 09:05
» U POTOČARIMA UKOPANA I ŠAHA CVRK SA SINOM REŠIDOM
Anadolu Agency (AA) | 11.07.2019 16:05
» VIŠE OD 500 MOTORISTA IZ SARAJEVA KRENULO ZA POTOČARE
Anadolu Agency (AA) | 10.07.2019 11:52
» DA SE NE ZABORAVI, DA SE NE PONOVI!!!
Eset Muračević | 09.07.2019 17:17
» GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I PRIJEDORU - DANI VELIKE POUKE I OPOMENE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 05.07.2019 16:03
» IZ SARAJEVA KRENUO "MARŠ MIRA"
Anadolu Agency (AA) | 03.07.2019 13:30
» KOLEKTIVNA DŽENAZA ZA 26 ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI
Anadolu Agency (AA) | 17.06.2019 14:09

Ostali prilozi:
» KURTĆEHAJIĆ: DRUŽE TITO OTKAD TEBE NIJE O NARODU NEMA KO DA BRINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 04. May 2021 15:47
» PRVI ORUŽANI OTPOR AGRESORU
Eset Muračević | 02. May 2021 15:21
Ostali prilozi istog autora:
» DAN GRADA SARAJEVA
06. April 2021 13:39