Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NAJNOVIJA VIJEST IZ WASHINGTONA:
ZLOČIN NAD BRAĆOM BITIQI: AMERIKA USVOJILA REZOLUCIJU PROTIV SRBIJE!
Autor: VOA
Objavljeno: 23. October 2019. 14:10:20


Predstavnički dom Kongresa SAD u punom sastavu po prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju, kojom se od Srbije zahtjeva da riješi slučaj ubistva trojice braće Bitići (Bitiqi) - Ilira, Agrona i Mehmeta. Rezoluciju sada treba da usvoji i Senat
Rezoluciju broj 32 je u aprilu ove godine ponovo podnio kongresmen Li Zeldin iz New Yorka, a usvojio ju je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma 17. jula.
U dokumentu se navodi se da od napretka u rješavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.
"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", navodi se, između ostalog, u rezoluciji.

Srbija bi, prema rezoluciji, rješenje tog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje vjeruju da su odgovorni za taj zločin.

"Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se vjeruje da su odgovorni za te smrti", ukazuje se u tekstu dokumenta.
Navodi se da Goran Radosavljević Guri, nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija, radi kao konsultant jedne firme u Beogradu, a također je i visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke, čiji je predsjednik ujedno i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U reakciji na usvajanje rezolucije porodica ubijene braće Bitići zahvalila se na angažmanu američkim kongresmenima Eliotu Engelu i Liju Zeldinu, a sada i čitavom Predstavničkom domu, zbog činjenice da im "daju snagu, koja im je neophodna da nastave da se bore za pravdu" .
"Nadamo se da će specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Mateu Palmer i specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Richard Grenel čuti ove glasove i u svom radu postaviti kao prioritet slučaj braće Bitići i pravdu za žrtve ratnih žločina. Kongres je danas pokazao da se žrtve ne mogu ignorisati", piše između ostalog, u saopštenju porodice Bitići.
Iljir Bitići je nekoliko puta u svojim javnim nastupima isticao da je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobio informacije, prema kojima je za ubistvo njegova tri brata odgovoran nekadašnji visoki policijski funkcioner Goran Radosavljević Guri – danas član Vučićeve vladajuće Srpske napredne stranke.

Ubistvo braće Bitići

Braća Mehmet, Agron i Ilir Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora a potom ubijeni.

Njihova tijela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tijela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović, su prema odluci odjeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umiješanosti u ubistva počinjena jula 1999. godine.Ostali prilozi:
» LIDERI OPOZICIJE RS-A PISALI OSCE-U
Fena | 21. October 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora:
» AMERIKA SE SJEĆA ŽRTAVA
11. September 2021 13:17
» TREBA LI BiH USTAVNE REFORME?
10. December 2009 15:55
» MLADIĆU MORA BITI SUĐENO
10. July 2009 19:25
» KAKO OSIGURATI BUDUĆNOST BOSNE?
16. January 2009 16:37