Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

KRAJIŠNICI ČEKAJU DA IH UHVATI HUJA!
Autor: Muhamed Mahmutović
Objavljeno: 16. November 2019. 15:11:00
MUHAMED MAHMUTOVIĆ, književnik i novinar: Korištenje SIPA-e i inspekcija u discipliniranje Krajišnika nije od juče. Sve dok jednog dana ne uhvati Krajišnike huja, pa ne vide da im je Wien bliži od Sarajeva, pogotovo što se za Krajinu ne izdvaja ni marka za zakrpe rupa na putevima, ne kažem ti da neko planira autoputeve, dok neko s njihovim parama planira dva autoputa za Beograd, kako bi Vojska Srbije lakše izvršila novu agresiju, za koju se uveliko priprema.


U vrijeme kad su Krajišnici bili pripadnici vojske Austrougarske desio se slučaj koji se i dan danas prepričava. Naime, na jednu liniju fronta su žestoko udarali Italijani i bilo je izvjesno da će linija pasti. Austrijski oficir je tražio od komandira krajiške regimente da krene s Krajišnicima u kontraofanzivu, a oficir je sjedio nepomično kao da ga ne vidi i gladio svoje duge brkove.

Na kraju je iznervirani austrijanac uperio pušku u Krajišnika i pitao šta čekaju?

- Čekamo da nas uhvati huja!

Situacija u Krajini nije nikad bila sličnija opisanoj u tom događaju. Na Krajinu i Krajišnike se udarilo sa svih strana, a najviše sa mjesta odakle bi trebali očekivati zaštitu iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, za koju su Krajišnici ginuli i spremni ginuti ponovo.

Počet ću od famoznog voza Talgo, koji je uvezen prije mnogo godina, ali je ležao negdje na nekim peronima i govorilo se da će neko snositi krivičnu odgovornost što je uvezao vagone koji nisu prilagodljivi bosanskoj pruzi.

Ali, gle čuda! Odjednom se prije dvije godine, u rekordnom roku, pruga prilagodila i Talgo voz je počeo sa prevozom nesreće iz glavnog grada u Krajinu. Prevoz migranata. I niko sad taj voz ne može zaustaviti, tutnja i dan i noć, a uglavnom su jedini putnici migranti, koji se šalju s ciljem.

U Krajini su vrlo česte posjete federalnih inspektora, koji zatvore mnogo radnji i ugostiteljskih objekata, a vrlo često “istresaju gaće” i na seljake koji na pijacama prodaju svoje proizvode, zahtijevajući od njih da izdaju fiskalne račune, dok se u dijelovima BiH gdje vladaju HDZ i SNSD, ne smiju ni ukazati poput gospe u Međugorju.

Tamo ne znaju šta je fiskalni račun i ne pada im na pamet puniti budžet države od koje samo uzimaju, ali Krajišnici ne prave pitanje od toga, oni poštuju državu i izdaju fiskalne račune.

U Krajini je nezaposleni borac osuđen na šest mjeseci zatvora što je bespravno pribavio tri metra drva, dok milionske krađe i pronevjere političara u ostatku države nema ko procesuirati, jer je pravosuđe korumpirano kao nigdje na svijetu.

Malo, malo pa u Krajini budu masovna hapšenja SIPA-e, koja se prenose uživo. Tako je bilo nedavno u akciji “pero”, kad su hapšeni osnivači i vlasnici “Vita plus”, obrazovne institucije u Cazinu, za nedozvoljeno izdavanje diploma i cetrifikata.

I dok se godinama o takvim ustanovama u Travniku, Vitezu, Širokom Brijegu, Banja Luci i ostalim dijelovima države prave i vicevi, krene se u akciju sa Cazinom, a tu i završi!

Tu zaista treba uvesti red, ali ovako izgleda da su Krajišnicima SIPA-u poslali oni koji su se htjeli riješiti konkurencije! Šta je sa ostalim “univerzitetima”, “fakultetima”, “institutima”, gdje se može kupiti svakakva diploma i certifikat dok se čeka autobus u nekim od spomenutih gradova?

Uz priču o kupljenim diplomama i hapšenjima krenula je i priča kako su svi vodeći članovi ASDA umješani u aferu, barem preko svojih supruga, koje su navodno tamo zaposlene. Za neke od njih, kao što je supruga Hamdije Ljubijankića, znam lično da je izmišljotina, ali se u tekstu Slobodne Bosne (čitaj, slobina bosna) potencira pripadnost stranki i vidi jasan cilj rušenja vlasti dirigovan iz glavnog grada.

Iz Sarajeva se odavno uvodi red u političku scenu Krajine, ali ćemo se zadržati samo na zadnjim događajima gdje smo svjedoci hajke na bivše zastupnike SBB u Kantonalnoj skupštini, Agana Bunića. On je postao zvijezda Dnevnog Avaza, zato što nije poslušao naređenja svog šefa Fahrudina Radončića za pravljenje nove koalicije u USK.

Ne bih ovdje da budem advokat Agana Bunića, on je s đavolom (Radončićem) sadio tikve i trebao je znati šta ga čeka, ali da se ovdje radi o ucjenama i udbaškim metodama (koje Radončić zna bolje od bilo koga), vidi se iz aviona. Bunićeve slike su montirane iz dva dijela, a nastoje se prikazati kao selfiji, što je praktično neizvodljivo, ali to je najmanje važno u ovome osvrtu.
Mene ovdje zanima, kako je to Avaz počeo saznavati sve i svašta o Buniću, baš onda kad je ovaj javno istupio iz SBB-a sa stotinjak ostalih članova iz Krajine. Baš sad im počeli “neimenovani i povjerljivi izvori” donositi o Buniću vijesti od kojih se diže kosa na glavi.

Nije ni Bunić principijelan u priči kako ne želi povrijediti šehidske porodice koaliranjem sa laburistima iz Velike Kladuše, a ušao u stranku čiji je osnivač u crno zavio cijelu BiH i Bošnjacima kao narodu prikačio etiketu terorista, što će dugoročno imati više štete nego od ratnog zločinca Fikreta Abdića i njegovih laburista.

Korištenje SIPA-e i inspekcija u discipliniranje Krajišnika nije od juče. Sve dok jednog dana ne uhvati Krajišnike huja, pa ne vide da im je Wien bliži od Sarajeva, pogotovo što se za Krajinu ne izdvaja ni marka za zakrpe rupa na putevima, ne kažem ti da neko planira autoputeve, dok neko s njihovim parama planira dva autoputa za Beograd, kako bi Vojska Srbije lakše izvršila novu agresiju, za koju se uveliko priprema.

Tad bi se mogli ovi mešetari iz Sarajeva načekati da Krajišnike uhvati huja i da se počnu obračunavati s agresorima.Ostali prilozi:
» GRANICE LJUDSKE MOĆI SE STALNO POMJERAJU
Aziz Hurem | 21. June 2021 18:30
» DRUGO OTVORENO PISMO SRPSKOM PATRIJARHU PORFIRIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. June 2021 14:51
» VELIKOSRPSTVO JE KANCEROGENA BOLEST
Sead Zubanović | 17. June 2021 13:04
» FERIDA OSMANOVIĆ I JOSEPH BIDEN
Envera Selimović | 14. June 2021 16:58
» NJEMU, DARKU TANASKOVIĆU, NI IVO ANDRIĆ NIJE NEVIN OD GENOCIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2021 16:30
» TRI BOSANSKA PRAVCA DJELOVANJA NAKON PRESUDE MLADIĆU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. June 2021 03:04
» NASLIJEĐE PRESUĐENOG POGLAVICE
Mesud A. Ramić | 11. June 2021 03:02
» MLADIĆ I KARADŽIĆ SU PRESUĐENI NA DŽIVOTNI ZATVOR, A ŠTA JE SA RS?
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 08. June 2021 20:18
» ZLOČINI BEZ KAZNI
Velija Murić | 08. June 2021 03:08
» PREDNOSTI DIJALOGA
Mesud A. Ramić | 07. June 2021 20:13
» KO NEMA OBRAZA, ON JE BEZOBRAZAN
Sead Zubanović | 04. June 2021 15:03
» PROPUŠISMO!
Esmin Frljučkaj | 03. June 2021 00:53
» USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI – NAŠA NUŽNOST
Nebojša Mrvaljević | 02. June 2021 20:27
» JESMO LI SPREMNI ZA NOVI STRELJAČKI STROJ?!
Mehmed Meša Pargan | 02. June 2021 14:02
Ostali prilozi istog autora:
» HRANI PSA DA TE UGRIZE
07. May 2021 19:03
» NEVIDLJIVI TERORISTA
26. March 2020 17:01
» TRIO ŠTETOČINA
03. October 2018 17:19