Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Cirih: Obilježen dan državnosti Bosne I Hercegovine
POZDRAV DOMOVINI - POZDRAV!!!
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 25. November 2019. 17:11:46


U subotu, 23. novembra 2019., dvorana „Stadtahalle“ u Dietikonu pored Ciriha, bila je premala da primi sve one koji su htjeli da prisustvuju obilježavanju svečanoj manifestaciji u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Očito, da je prošlogodišnja uspješna premijera ideja organizacije zvane „Moja BiH“, naišla na plodno tlo, tako da je ove godine njen efekat prevazišao sva očekivanja, te iznenadio i same organizatore.

Radi se o zajednici pet bosanskohercegovačkih udruženja centralne Švicarske, koji su se okupili oko jednog jedinog cilja, a to je promoviranje nacionalnih i kulturnih vrijednosti Bosne i Hercegovine.U izuzetno bogatom programu prisutni su mogli uživati u raznovrsnom sadržaju koji je bio prožet zemljicom Bosnom. Moderatori Nevres Softić i Tarik Filipović kao iskusni voditelji su naravno imali program pod kontrilom, a za dobru atmosferu,a mnogobrojni učesnici su se potrudili da ova večer ostane u nezaboravnom sjećanju. Nakon intoniranja državne himne, svi učesnici na pozornici su program otvorili numerom “Da te volim duša zna draga moja BiH-a“. Uz najveću državnu zastavu, dimenzija 12.0x 6.0 m, kao i desetine zastava koje su salom pronijela naša omladina, ambijent je bio fantastičan.

Dvoje umjetnika iz BiH, Armin Omerović i Alma Subašić Omerović, uz ženski hor “Merdžan” iz Luzerna svojim nastupom su otvorili program i najavili jedno predivno veče.

Slijedila je jedna prelijepa scena, zajednicki nastup učenika bosanskih škola Zürich (Cirih) i Luzern (Lucern), Zug (Cug) i Obernfelden koji su zanosno pjevali svojoj domovini BiH. Da se se bh. kultura, tradicija, jezik ne zapostavljaju i u dijaspori, pokazao je nastup KUD-a, koja djeluju u Švicarskoj, a na ovoj manifestaciji svoje umijeće su pokazala KUD „Sevdah“ Oberenfelden, KUD „Kula iz Küsnachta (Kisnaht) i KUD „Bosanski ljiljan“ iz Luzern (Lucern-a).U muzičkom djelu, mlada zvjezda Džejla Ramović i legendarni Hari Mata Hari su opravdali poziv domaćina i ispunili očekivanja publike, koja je uživala u njihovim izvedbama. Posebno je oduševila njihova interpretacija sevdalinki.

Sa velikim poštovanjem pozdravljen je gost iz BiH, general Jovan Divjak. Iako se očekivalo da nešto kaže o njegovoj ulozi u agresiji na našu zemlju, general je govorio o novom načinu borbe za Domovinu, a to je obrazovanje. Predstavio je svoju fondaciju “Obrazovanje gradi BiH”, koja je ostvarila zavidne rezultate na polju stipendiranja mladih naraštaja. Prisutni su mogli kupovinom kalendara podržati rad ove NVO.Njegov najdraži pozdrav na kraju “Pozdrav Domovini”!!! izazvao je buru uduševljenja.
Sljedeći gost, živi svjedok historijskih dešavanje, istinski patriota Stjepan Kljuić je pozdravljen velikim aplauzom. Pored čestitke za Dan državnosti, on je govorio da je za njega referendum o nezavisnosti još važniji datum od samog 25. novembra. Navodeći primjere iz mnogih evropskih zemalja, gdje su kvote izlaznosti puno manje od našeg referendumskog procenta, podcrtao je kako, je referendum apsolutno validan, te da njegove rezultate nikakve demokratske norme ne mogu osporiti. Naglasio je da se Bosna branila iz ljubavi, a ne zbog karijere. Da se cijeni i poštuje ovaj nepokolebljivi Bosanac, dokaz je, da je njegova knjig a ”Izdaja Bosne”, prosto razgrabljena.Skupu se predstavio i mladi umjetnik Ajdin Hasanić, koji je izveo svoju monodrama u kojoj kroz humor veoma poučno ,šalje poruku svojo generaciji o životu.

Sa velikim oduševljenjem popraćeno je obraćanje našeg šampiona Amela Tuke. Poručio je mladima da vjeruju u sebe, te da se radom i trudom mogu postici vrhunski rezultati.

Bosnu ne treba voliti samo deklarativno, nego i djelima pokazati i pomoći njen napredak i prosperitet, poručio je najtraženija osoba za slikanje te večeri.

Nastavljajuci prošlogodisnju tradiciju o dodjeli priznanja za istaknute Bosance i Hercegovce u Švicarskoj. Dodjeljeno je pet nagrada, za osbe koje su dale izuzetan doprinos na raznim poljima djelovanja.Nagradu za sportistu godine u 2018. dobio je fudbaler Aldin Turkes.
Nagradu iz oblasti umjetnosti dobio je Dževad Ibrahimović.
Nagradu za privrednika godine dobio je Fahrudin Ljutić.
Nagradu za humanistu godine dobile su vanja Crnojević i Rabija Efendić.
Nagrada «Bosanac godine» pripala je dugogodišnjem aktivisti Mirsad Mujadžić.

Svi dobitnici su se kratko obratili i zahvalili na ukazanoj časti, a zasigurno da će im ovo biti dodatni motiv da i dalje na svojim poljima daju maksimalan doprinos.
Ostali prilozi:
» ŠTAMPAN TREĆI SVEZAK KNJIGE „JA SAM GOVORIO“
Bošnjaci.Net | 06. May 2021 15:16
» NAŠI ŠEHIDI ZAHID-EF. I NERMIN MAKIĆ
Haris Hojkurić | 02. May 2021 22:12
» DŽEMAL DACIĆ - PROFESOR I PEDAGOG
Božidar Proročić | 25. April 2021 22:59
» ODLAZAK ROŽAJSKOG I SANDŽAČKOG VELIKANA
Ismet Dedeić | 22. April 2021 16:14
» INTERNO RASELJENA LICA U AZERBEJDŽANU
Božidar Proročić | 19. April 2021 15:03
» REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: SRETAN NAM ULAZAK U RAMAZANSKU OAZU MIRA I SKRIVENIH RADOSTI DUŠE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 16. April 2021 15:06
» DUBROVNIK GRAD NABOŽIĆKI
Eset Muračević | 13. April 2021 18:32
» DAN GRADA SARAJEVA
B.net | 06. April 2021 13:39
» DR. DAMIR ŠEHOVIĆ - POSVEĆENOST NAUCI I OBRAZOVANJU
Božidar Proročić | 04. April 2021 17:09
» BITNO JE UPISATI SE - BOŠNJAK!
Ćerim Bajrami | 31. March 2021 18:59
» PUTEVIMA POEZIJE I STAZAMA SLOBODE BRAHA ADROVIĆA
Božidar Proročić | 24. March 2021 16:48
» BIHORSKIM PUTEVIMA RAZVOJA
Božidar Proročić | 22. March 2021 14:48
» UGROŽENO MUŠKARSTVO
| 20. March 2021 14:06
» DENIS MARTINOVIĆ, BLAGOST PROFESORA PSIHOLOGIJE
Božidar Proročić | 14. March 2021 19:58
Ostali prilozi istog autora:
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
21. November 2019 19:00
» VJERA, JEDINSTVO, DOMOVINA
23. September 2019 16:36
» BUDIMO BOLJI I DRUŠTVENO KORISNIJI
19. September 2018 14:31