Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Bošnjacima obećan resor u Vladi Kosova
NOVI SAZIV SKUPŠTINE KOSOVA KONSTITUIRAN BEZ SPORAZUMA O KOALICIJI
Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 27. December 2019. 11:12:08


SAHIT KANDIĆ: Novi mandatar će od imenovanja imati na raspolaganju još 15 dana da sastavi novu Vladu Kosova, i onda treba uslijedit sazivanje Skupštine te izglasavanje Vlade glasovima dvotrećinske većine, a ako ne uspije onda će dobiti 10 dana isti ili drugi Mandatar iz istog subjekta. Ako to ne bude dovoljno onda će predsjednik Reoublike Kosova, Hashim Thaqi, raspustiti netom konstituirani Parlament i ide se na nove izbore a što kod ovdašnje kosovske javnosti nije baš preporučljivo, a identični su i tonovi bitnijih čimbenika međunarodne zajednice.
U četvrtak, 26. decembra 2019., u popodnevnim satima je održana Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Republike Kosova, ali bez očekivanog epiloga jer nije ostvaren koalicioni sporazum izbornog pobjednika pokreta Samoopredijeljenje (LVV) sa njihovim preferirajućim koalicionim partnerom Demokratskom lugom Kosova (LDK).

Kao što Ustav Kosova nalaže, skupštinom je predsjedavao najstariji član Parlamenta, Jahja Koka uz najmlađeg člana a to je Fjolla Ujkani, oboje iz LVV-a. Najprije je novi saziv svečano položio zakletvu, a potom je izabrana Verifikaciona komisija iz svih subjekata koja je verifikovala mandate 120 poslanika. Zatim je uslijedio izbor skupštinskog predsjedništva, najprije budući predsjednik Parlamenta Republike Kosova, a ta pozicija je povjerena kandidatu LVV-a Glauku Konjufci sa 75 glasova za, 27 protiv i 6 uzdržanih. Sa 104 glasa su izabrana tri potpredsjednika, kao prva potpredsjednica Skupštine Arbërie Nagavci iz LVV-a, drugi Kujtim Shala iz LDK-a, te Memli Krasniqi iz PDK-a kao treći potpredsjednik Skupštine. A sa 92 glasa za, 2 protiv i 2 uzdržana, izabrani su potpredsjednik iz Srpske zajednice Slavko Simić, i Fikrim Damka za ostale manjinske zajednice, koji je inače pripadnik Turske zajednice na Kosovu.

Potom je novoizabrani predsjednik Skupštine, Glauk Konjufca, preuzeo dužnost predsjedavajućeg, pozdravio prisutne a posebno diplomatski kor koji je sačinjen od brojnih stranih ambasada na Kosovu, i u kratkom obraćanju istakao značaj ovog formalnog čina te uputio čestitke onim koji su preuzeli odgovorne dužnosti, i na koncu zvanično zatvorio ovu svečanu sjednicu koja je protekla u skladu sa ustavnom procedurom.


Glauk Konjufca, novi predsjednik Skupštine R. Kosova


Sada predstoji petnaestodnevni rok kad Hashim Thaqi, aktuelni predsjednik države, treba obavit konsultacije sa parlamentarnim političkim subjektima te nominovati Mandatara za sastav nove Vlade, a to po Ustavu treba biti kandidat najjačeg poslaničkog kluba Albin Kurti iz LVV-a.

Inače, današnji izbor Kllauk Konjufca iz LVV-a za skupštinskog predsjednika je u koliziji sa preliminarnim pregovorima tog najglasovanijeg subjekta koji su vođeni sa LDK-om, tako da ako u međuvremenu dođe do koncenzusa to će ipak biti sa nekim izvjesnim promjenama. Novi mandatar će od imenovanja imati na raspolaganju još 15 dana da sastavi novu Vladu Kosova, i onda treba uslijedit sazivanje Skupštine te izglasavanje Vlade glasovima dvotrećinske većine, a ako ne uspije onda će dobiti 10 dana isti ili drugi Mandatar iz istog subjekta. Ako to ne bude dovoljno onda će predsjednik Reoublike Kosova, Hashim Thaqi, raspustiti netom konstituirani Parlament i ide se na nove izbore a što kod ovdašnje kosovske javnosti nije baš preporučljivo, a identični su i tonovi bitnijih čimbenika međunarodne zajednice. Budući mandatar i lider LVV-a je pred konstituiranje Parlamenta okrivio LDK za megalomanske zahtjeve, dok druga strana koju predvodi Isa Mustafa tvrdi da Kurti nije dovoljno koperativan no da ipak vjeruje da sporazum ima šanse ako LVV ne bude i dalje previše tvrdokorna.

BOŠNJACIMA OBEĆAN RESOR U VLADI KOSOVARasim Demiri, Albin Kurti i Emilija Redžepi


Nakon javnog poziva za zajednički nastup predstavnika Bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova, a koji je prije par dana uputila poslanica Emilija Redžepi, uslijedio je sastanak sa Rasimom Demirijem, a odmah poslije konstituiranja Skupštine i njegovo javno oglašavanje kojim potvrđuje dogovor, te prenosi i da imaju obećanje od budućeg mandatara Vlade Kosova da će se Bošnjačkoj zajednici dodjeliti jedan resor.

Tim povodom Rasim Demiri iz koalicije Vakat se obratio Bošnjačkoj zajednici na Kosovu: “Danas je održana konstitutivna sjednica Skupštine Kosova na kojoj smo izabrali predsjednika Skupštine i njegove zamjenike čime je i zvanično počeo mandat sedmog saziva našeg državnog zakonodavnog tijela.

Kao što vam je poznato, još uvijek ne postoji koalicioni dogovor između Pokreta Samoopredeljenje i Kosovskog Demokratskog Saveza, ali će se razgovori sa svim akterima budućeg saziva Vlade Republike Kosovo nastaviti u predstojećem periodu.

Dužnost mi je da vas obavjestim da smo zajedno sa poslanicom Emilijom Redžepi u razgovorima sa predsjednikom Pokreta Samoopredeljenje, Aljbinom Kurtijem, dobili čvrsta uvjerenja da će jedan resor u budućoj Vladi Kosova voditi predstavnici bošnjačke zajednice, čime želimo nastaviti dobru političku praksu političkog djelovanja naše zajednice.


Rasim Demiri na konstitutivnoj sjednici Skupštine Kosova


Ovakav pristup prema našoj zajednici smatram jako značajnim za našu zajednicu, bez obzira iz kojeg će Bošnjačkog političkog subjekta biti ministar u novoj Vladi.

Ono što je mnogo važnije, našu saradnju unutar iste poslaničke grupe ćemo nastaviti sa poslanicom Nove Demokratske Stranke, Emilijom Redžepi, sa ciljem rješavanja naših problema i dostojnog predstavljanja naše zajednice u sklopu suradnje sa svim instancama vlasti.
Danas smo položili zakletvu na mjesta narodnih poslanika a već od sutra će vaš glas biti na pravom mjestu i u pravo vrijeme” zaključuje Rasim Demiri u svom obraćanju.Ostali prilozi:
» SAČUVAJ NAS BOŽE SRPSKO - HRIŠĆANSKE PRAVDE OD SRPSKOG PATRIJARHA PORFIRIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. September 2021 14:53
» DR. CERIĆ PORUČIO PETRISCHU: AKO NE ŽELITE POMOĆI, NEMOJTE NAM ODMAGATI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. September 2021 21:02
» DR. CERIĆ: PAMETNI ZLATKO BEGIĆ PORAZIO GLUPOST MILANA TEGELTIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. September 2021 14:49
» POD HITNO OSUJETITI POLITIČKO DJELOVANJE GUSLARA IZ LAKTAŠA!
Mr. Milan Jovičić | 16. September 2021 18:40
» ZAŠTO JE KRISTIJAN ŠMIT POSJETIO SRPSKOG PATRIJRAHA U BEOGRADU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 15:42
» FERID SPAHIĆ - ODLAZAK JEDNOG BATONCA
Dr. sc. Amir Ismić | 09. September 2021 15:37
» VRATITE NAM ORIGINAL UKRADENOG PRIMJERAKA POVELJE KULINA BANA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. August 2021 14:13
» ZAŠTO DODIK VJERUJE ERDOGANU OKO BOSNE, A OSPORAVA MU PRAVO DA LOBIRA ZA NEZAVISNOST KOSOVA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. August 2021 12:45
» ERDOGAN: PLANIRAMO OBIM TRGOVINE S BIH PODIĆI NA MILIJARDU EURA
Anadolu Agency (AA) | 29. August 2021 14:50
» BRATSKI APEL NARODU AFGANISTANA: NE NAPUŠTAJTE AFGANISTAN…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. August 2021 13:09
» MOJ OMAŽ ŠEJHU DR. ABDUL HAMIDU ABU SULEYMANU (1936-2021)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. August 2021 18:27
» TALIBANI MORAJU SHVATITI DA NEMAJU MONOPOL NA ISLAM I JAVNI MORAL
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. August 2021 14:49
» JAD I BIJEDA HOHŠTAPLERA I NOVINARSKIH PROSTITUTKI
Bošnjaci.Net | 17. August 2021 01:08
» DOBRO NAM OTIŠAO, (NE)GOSPODINE DODIK
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. August 2021 13:47
Ostali prilozi istog autora:
» NE ODMAŽITE NAS O ANTIBOŠNJACI
23. December 2020 15:28
» KOSOVSKA PJESMA O ŠEHER SARAJ'VU
03. December 2020 15:05
» PREVENTIVNE MJERE I NA KOSOVU
12. March 2020 13:11