Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Pisana rijec
Iz pera bivšeg kršćanina
KNJIGA FUADA A. SEFERAGIĆA OČIMA BIVŠEG KRŠĆANINA
Procitaj komentar
Autor: Emin Marić
Objavljeno: 02. February 2020. 19:02:12


''Učači rukje vode Džihad na bojnom polju koje je strmovitije od svakog vidljivog, protiv neprijatelja kojem oštrica mača ne može nauditi. Njihov oklop je iman, a njihovo oružje je dova.''

Piše: Emin, bivši kršćanin
UVOD: Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, što me počastio da budem u društvu Njegovog roba, Fuada A. Seferagića i ostale braće.

Tom prilikom mi je hafiz Seferagić darovao svoju knjigu ''DŽINI I SIHR - Istina i zablude''.
Molim Allaha s.w.t. da ga nagradi.

LITERARNI DŽIHAD: Učači rukje vode Džihad na bojnom polju koje je strmovitije od svakog vidljivog, protiv neprijatelja kojem oštrica mača ne može nauditi. Njihov oklop je iman, a njihovo oružje je dova.

Kao ummet, obogaćeni smo knjigom našeg brata Fuada A. Seferagića čija su poglavlja naslovljena kao četrdeset pitanja koja bi, otprilike, svaki laik opterećen temom džina i sihra postavio poznatom učaču rukje čiji rad prati putem medija i društvenih mreža kada bi ga mogao odvojiti na dva sata samo za sebe. Odgovori na ta pitanja su poglavlja koja su vještim redoslijedom raspoređena te kao takva postižu snažan efekt sinergije i čine literarnu cjelinu.

Nažalost, u nevjerničkoj znanosti je postojanje džina i paralelnog svijeta odbačeno . U svijetu u kojem nam sluge džina ili sami džini govore da ''džini ne postoje'', u kojem nam sihirbazi govore da ''sihr ne postoji'', posebno je otežano zboriti ili pisati vjerodostojno o temi džina, no Seferagić je uspio, Allahovom voljom, preskočiti te prepreke i uvjerljivo nam pojasniti taj okultni globalni problem.

Argumente iznesene u knjizi Seferagić vješto potkrjepljuje dokazima iz Kur'ana i Suneta, čime uspijeva uliti povjerenje u srca čitatelja. U njegovim rečenicama je opipljivo bogato iskustvo liječenja Kur'anom (uz Allahovu dozvolu), a osjeća se i autorska iskrenost prema čitatelju. Također, autor nastoji razgraničiti istine o džinima i sihru (utemeljene na Kur'anu i Sunetu) od pučkih mitologija i neislamskih predaja o džinima i sihru koje su se, pod određenim okolnostima, našle upakirane u islamski omot i postale prisutne u muslimanskom društvu.

Knjiga ''DŽINI I SIHR - Istina i zablude'' (četrdeset pitanja i četrdeset odgovora) nije tek zbirka stručnih pitanja i odgovora koji su odgovoreni na hladan i klasičan način. Rečenice imaju svoje literarno šarenilo i toplinu, a autor koristi poredbe i primjere iz svakodnevnog vidljivog svijeta (informatike, biologije, itd) kako bi nam što bolje pojasnio nevidljivi svijet džina. U djelu su umješno predstavljeni džinsko-šejtanski načini djelovanja (individualni i organizirani) te ostali problemi koji se vežu na tu temu. Biti ću paradoksalan pa reći da Seferagić gotovo ''slikovito dočarava nevidljiv svijet '', iako nije bukvalno tako.

Kako bi se uvjerili u sve navedeno, najtoplije preporučujem da se pročita knjiga ''DŽINI I SIHR - Istina i zablude'' (četrdeset pitanja i četrdeset odgovora). Preporučujem je ljudima svih vjera jer možda kroz četredeset odgovora Fuada A. Seferagića neki dobiju samo jedan odgovor za kojim tragaju cijeli život.

U svakom slučaju, na čitatelja će se prenijeti dio Seferagićevih iskustava, riznicu svojeg znanja će obogatiti zlatnicima novih informacija, a svakako će uživati u čitanju ''gutajući'' svako slovo.

VRHOstali prilozi:
» BIHORSKI DUNJA SPONA KULTURE RAZLIČITOSTI
Božidar Proročić | 30. June 2022 18:22
» KEMAL MUSIĆ - ŽIVOT ISTKAN NITIMA KULTURE I KNJIŽEVNOSTI
Božidar Proročić | 15. June 2022 17:02
» SUSRET SA PJESNIKOM KEMALOM COCO
Zijad Bećirević | 09. April 2022 20:07
» U MELBOURNU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE AUTORA HABIBA MANDŽIĆA
Suada Suljić Sokolović | 05. March 2022 13:21
» OGLEDALO, OGLEDALCE, KAZUJEŠ LI NAM KRIVO?
Bošnjaci.Net | 09. February 2022 16:22
» DEMOGRAFSKI PROCESI U NASELJIMA NOVOG PAZARA
Azra Ličina Sinanović | 01. February 2022 19:35
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif