Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ALBIN KURTI, KONAČNO PREMIJER KOSOVA
Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 04. February 2020. 16:02:34

PREMIJER KURTI: Neće biti pojedinca niti partija jačih od države.


SAHIT KANDIĆ: Ono što nas Bošnjake čini optimističnijim je nedavna Kurtijeva izjava da Kosovo ne može jednako tretirati Bosnu i Srbiju bez obzira što Bošnjaci tamo bivaju preglasani i Bosna tako biva instrument u rukama Srba i za velikosrpski državni interes zločinačke Srbije. Druga veoma bitna povoljnost je to da je ministarsko mjesto, za neku od pet nevećinskih zajednica, pripalo upravo bošnjačkoj Novoj demokratskoj stranci.
Tijekom proteklih četiri mjeseca, nakon lanjskih oktobarskih izbora iz kojih su Albin Kurti i njegov pokret Samoopredijeljenje (LVV) izašli kao najjači politički subjekat te time i stekli pravo na nominiranje mandatara za novu vladu, bili su vješto opstruirani, takoreći na svakom koraku, od strane Demokratske partije Kosova (PDK) koja je već duže vrijeme na vlasti i strateški godinama instalirala svoje kadrove u svim državnim institucijama te poput orlovskih kandži stvorila efekat zarobljene države. Grube zlouporabe raznih poluga vlasti i brojne vješte insinuacije su konstantno bile uperene protiv Kurtija i njegovog političkog subjekta jer su sva predizborna istraživanja javnog mnjenja pokazivala da će oni biti izborni pobjednici, pa je to zaoštrilo odnose ne samo u predizbornoj kampanji već i postizbornim procesima, kroz PDK-ove instruirane mehanizme kao što su Centralna izborna komisija, potom Vrhovni Sud, brojni režimski mediji, te ne-etičko Thaqijevo podrivanje protokola o nominaciji mandatara, pa i brojni drugi pritisci sve ciljano ugrožavajući Kurtijevu poziciju u pregovorima sa Demokratskim savezom Kosova (LDK) kao drugom snagom u Parlamentu i jedinim preferirajućim partnerom za predstojeću državnu vlast. A ni neovisni politički analitičari nisu bili korektniji prema Kurtiju, čak ni zbog demokratskog načela pozitivnosti smjene vlasti, pa ni što pokret Samoopredijeljenje do sad nije bio dio državne vlasti te samim time jedini koji do sada nisu kompromitirani nikakvim koruptivnim i sličnim aferama. Iako ovaj pokret znamo po radikalnim demonstrativnim akcijama (dok su bili NVO) kada je bila u pitanju UNMIK-ova nadgledajuća misija, ali i potom kada su se transformirali u politički pokret i oštro se suprotstavljali lakonskim kompromisima i koncesijama u pregovorima Kosova sa Srbijom. No vremenom, osvojivši lokalnu vlast u nekim općinama prije dvije godine, politika Samoopredijeljenja je drastično evoluirala i ovaj subjekat je danas ozbiljniji iako ga čine uglavnom mladi, iskreni, rodoljubivi, ali dakako i visoko obrazovani ljudi koji su sad već stasali u emancipirane političare te dobili demokratsko povjerenje kosovara da predvode ovu državu.

Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Skupćine Kosova koja je je započela oko 11:00 časova, mandatar Kurti u svom kraćem ekspozeu je predstavio usaglašeni program koalicije LVV & LDK, te zajednički sastav nove Vlade Kosova koju će on predvoditi kao premijer. On je istakao da je program njegove Vlade poznat jer je često i podrobnije javno elaboriran u predizbornoj kampanji, osvrnuvši se samo na generalije i uvjeravajući da će ovo biti efikasan program koji će pozitivno dotaći sve i da će svi građani osjetiti boljitak. Te da će biti Vlada koja se neće rasipati poput one prethodne koja je imala 21 ministarstvo i preko 80 ministara, a njegov kabinet čini 15 ministarstava i samo 33 zamjenika ministara, kao i da će umjesto privilegiranja klanova usredsredit se na razvojne programe. Obećao je da će depolitizirat javna poduzeća i brojne agencije stavljajući fokus na kvalitet i efikasnost, a i poboljšati stanje u obrazovanju, zdravstvu, gospodarstvu, vladavini prava, istakavši i da:

- Naša pravda treba biti neovisna i nepristrasna. Neće biti pojedinca niti partija jačih od države. Istjerat ćemo korupciju iz institucija, sprovesti ćemo Vetting u pravdi, a taj proces će se uraditi u partnerstvu sa međunarodnom zajednicom. Departizirat ćemo vanjske službe, bićemo Vlada gospodarstvenog razvoja i zapošljavanja, da bi zaustavili masovno emigriranje trebamo povećati broj radnih mjesta. Podržat ćemo razvoj poduzetništva sa fokusom na na mala i srednja poduzeća. Otklonit ćemo monopole i utaje poreza”, istakao je između ostalog premijer Kurti, posebice naglasivši da će biti nepristrasan premijer svih građana Kosova.U drugom predstavljanju, mandatar Albin Kurti je iznio sastav svoje nove vlade a koju čine:

Prvi zamjenik premijera – Avdullah Hoti;
Drugi zamjenik premijera – Haki Abazi;
Ministarstvo Vanjskih Poslova – Glauk Konjufca;
Ministarstvo Evropskih integracija – Blerim Reka;
Ministarstvo Pravde – Albulena Haxhiu;
Ministarstvo Obrazovanja – Hykmete Bajrami;
Ministarstvo Finansija – Besnik Bislimi;
Ministarstvo unutrašnjih Poslova – Agim Veliu;
Ministarstvo Ekonomije – Rozeta Hajdari;
Ministarstvo Obrane – Anton Quni;
Ministarstvo Infrastrukture – Lumir Abdixhiku;
Ministarstvo Zdravstva – Arben Vitia;
Ministarstvo Poljoprivrede – Besian Mustafa;
Ministarstvo Kulture, Omladine i Sporta – Vlora Dumoshi;
Ministarstvo Administriranja Lokalne Samouprave – Emilija Redžepi;
Ministarstvo za Povratak – Delibor Jevtić, i
Ministarstvo za Regionalni Razvoj – Ivan Milojević.

Uslijedili su kritički tonovi nove opozicije na račun mandatara Kurtija i njegovog pokreta Samoopredijeljenje, a najosioniji su bili poslanici iz PDK koju formalno vodi Kadri Veseli a faktički aktualni državni predsjednik Hashim Thaqi, zatim oni iz Haradinajeve AAK i Limajeve NISMA-e, uglavnom usredotočeni na evociranje davnašnjih izjava i kritika pokreta Samoopredijeljenje protiv svojih sadašnjih koalicionih partnera iz LDK-a, i to još dok su ovi drugi bili u vlasti a Samoopredijeljenje tada u opoziciji. Time se nova opozicija obrušila da stvori raskol i nepovjerenje među koalicionim partnerima koji upravo preuzimaju vlast u novom mandatu. No kada su završeni svi ti kritički tonovi, i od strane zamjenice predsjedavajućeg u Parlamentu konstatiran kvorum te svi pozvani da glasaju za Vladu Kosova, poslanici PDK i AAK-a su užurbano napustili skupštinsku salu, ali to nije imalo posljedica pošto je uspješno izglasana nova Vlada Kosova sa 66 glasova pro, bez ijednog protiv, te 10 uzdržanih.

U 18:30 je izglasana Vlada Kosova, a nakon jednosatne pauze održana je druga sesija na kojoj je izvršen reizbor predsjednika, odnosno nove predsjednice Parlamenta a to mjesto je zakašnjelim koalicionim sporazumom pripalo Vjosi Osmani iz LDK-a, pošto je na toj poziciji nedavno izabrani Glauk Konjufca sad već dio nove Vlade, te time je konačno završena četveromjesečna odiseja pregovora i krize institucija na Kosovu.

Iskustvo koje ima LDK kao desno orjentirana stranka i energija mladih iz Samoopredijeljenja kao pokreta lijevo orjentiranog svjetonazora, više će reflektirati disharmoniju dviju suštih suprotnosti nego kao faktor međusobne komplementarnosti, pa s’toga mislim da je svejedno što je pitanje budućeg izbora predsjednika Kosova prolongirano za godinu dana kad Thaqiju i formalno ističe petogodišnji predsjednički mandat. Osim toga, PDK će novoj garnituri podrivati vlast instrumentima zarobljene države jer potpuno gospodari državnom administracijom, brojnim tzv neovisnim sindikalnim organizacijama koje već prijete štrajkanjem, agencijama kao što je ona bezbjednosna AKI koja više privatno i nezakonito služi Thaqijevoj samovolji i njegovoj PDK nego državi Kosova, i tako redom...

Inače, ono što nas Bošnjake čini optimističnijim je nedavna Kurtijeva izjava da Kosovo ne može jednako tretirati Bosnu i Srbiju bez obzira što Bošnjaci tamo bivaju preglasani i Bosna tako biva instrument u rukama Srba i za velikosrpski državni interes zločinačke Srbije. Druga veoma bitna povoljnost je to da je ministarsko mjesto, za neku od pet nevećinskih zajednica, pripalo upravo bošnjačkoj Novoj demokratskoj stranci. A sad ispred NDS-a, predsjednica Emilija Redžepi preuzima upravljanje tim resorom, ona koja je veoma vješta i pragmatična, te od ove nove i povoljnije političke konstelacije očekujemo značajan doprinos matičnoj zajednici – Bošnjacima na Kosovu.Ostali prilozi:
» KAKO I S KIM GRADITI KOMŠIJSKE ODNOSE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. July 2021 16:18
» ZA SVE NEGATORE GENOCIDA!
Elmedina Muftić | 24. July 2021 23:07
» ADIO INZKO - DOĐI NAM OPET
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2021 22:29
» SLUČAJ LEPOSAVIĆ – PRAVDA JE SPORA ILI DOSTIŽNA
Nebojša Mrvaljević | 24. July 2021 22:19
» ZALOŽIMO SE ZA DOMOVINU JEDNAKIH LJUDI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 20. July 2021 07:20
» TREBA LI KOSOVO DA PRIZNA SRBIJU?
Čedomir Petrović | 20. July 2021 04:50
» UDRUŽENI PRIVREDNI KRIMINALNI PODUHVAT
Mr. Milan Jovičić | 15. July 2021 13:55
» VELIKOSRPSKE DVORSKE LUDE
Avdo Metjahić | 13. July 2021 18:47
» I KAMEN BI ZAPLAK’O
Aziz Hurem | 13. July 2021 16:32
» BRATSKO PISMO BOŠNJACIMA I BOŠNJAKINAMA MA GDJE BILI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2021 12:42
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
Eset Muračević | 11. July 2021 12:33
» UZ SREBRENIČKI 11. JULI: NIKAD VIŠE GENOCID!!!
Šukrija Meholjić | 10. July 2021 17:32
» GENOCID U SREBRENICI SLIKA JE SVIJETA NA KRAJU DVADESETOG STOLJEĆA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 09. July 2021 17:44
» PUN MJESEC IZNAD BOSNE
Ibro Suhopoljac | 09. July 2021 17:34
» ŠERBO RASTODER NIJE NEUK ČOVJEK
Šemso Agović | 24. June 2021 13:57
Ostali prilozi istog autora:
» NE ODMAŽITE NAS O ANTIBOŠNJACI
23. December 2020 15:28
» KOSOVSKA PJESMA O ŠEHER SARAJ'VU
03. December 2020 15:05
» PREVENTIVNE MJERE I NA KOSOVU
12. March 2020 13:11