Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
LJUBLJANA: GENERAL MICHAEL D. BARBERO NOVI ČLAN SAVJETA IFIMES
Procitaj komentar
Autor: IFIMES
Objavljeno: 21. April 2020. 18:04:06
GENERAL BARBERO: Želim, da sa svojim dosadašnjim iskustvima i djelovanjem doprinesem budućem razvoju IFIMES-a, posebno u regijama Bliskog istoka i Balkana


Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) saopćava, da je novi član Savjeta IFIMES postao umirovljeni američki general-potpukovnik Michael D. Barbero.
General-potpukovnik Michael D. Barbero je diplomirao na vojnoj akademiji SAD West Point. U svojoj uglednoj karijeri bio je na različitim rukovodećim položajima u američkoj vojsci i komandovao je vojnim snagama na svim nivoima, od poručnika do general-potpukovnika. U Iraku je kao general preživio 46 mjeseci u tri odvojene vojne borbene misije.

General-potpukovnik Barbero je od umirovljenja iz američke vojske aktivno sudjelovao u međunarodnom savjetovanju i poslovnom razvoju, prije svega, u Evropi, na Balkanu i na Bliskom istoku. Redovno posjećuje Balkan i Bliski istok, da bi se susretao sa visokim političkim, sigurnosnim i poslovnim liderima u tim regijama. Više puta je svjedočio pred Kongresom SAD o sigurnosnim pitanjima na Balkanu i Bliskom istoku.

Prilikom imenovanja general-potpukovnika Michaela D. Barbera u Savjet IFIMES, direktor instituta doc. dr. Zijad Bećirović je izjavio: „General Barbero je izuzetna ličnost, koja će dodatno obogatiti i doprinijeti djelovanju IFIMES-a. Zbog svojih neprocjenljivih iskustava i vrhunskih rezultata u svojoj vojnoj i civilnoj karijeri doprinijeti će i pripomoći djelovanju instituta posebno na Bliskom istoku i Balkanu. General Barbero je veliki zagovornik NATO-a i vjeruje, da moraju SAD, Zapadna Evropa i NATO učiniti sve, da se regija Balkana integrira u zapadne institucije. Ponosni smo, da je general Barbero dio ekipe IFIMES-a“.

General-potpukovnik Michael D. Barbero je povodom imenovanja u Savjet IFIMES-a izjavio: „Raduje me, da sam dio sjajne ekipe Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES). Želim, da sa svojim dosadašnjim iskustvima i djelovanjem doprinesem budućem razvoju IFIMES-a, posebno u regijama Bliskog istoka i Balkana te na globalnom nivou, jer institut ima brojne potencijale za dalji razvoj i nove uspjehe. Zajedno sa ostalim članovima instituta učiniti ćemo IFIMES još uspješnijim, utjecajnijim i prepoznatljivijim“.

IFIMES ima specijalni konzultativni status u Ekonomsko-socijalnom vijeću UN u New Yorku (ECOSOC/UN) i izdavač je međunarodne znanstvene revije »European Perspectives«.

VRHOstali prilozi:
» U MOSTARU OBILJEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA ITALIJANSKIH NOVINARA
Anadolu Agency (AA) | 28. January 2022 12:35
» BOšNJACI.NET SU UVIJEK OTVARENI ZA MLADE OSOBE
Bošnjaci.Net | 27. January 2022 22:22
» POTPISAN SPORAZUM IZMEĐU DANU I BANU
BANU | 23. January 2022 18:38
» MEHMEDOVIĆ: BIH PO HITNOM POSTUPKU TREBA POSTATI ČLANICA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 13:06
» NOVA VLADA ILI NOVI IZBORI RJEŠENJE POLITIČKE KRIZE U CRNOJ GORI
Anadolu Agency (AA) | 23. January 2022 12:46
Ostali prilozi istog autora: