Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Kolumne


Uoči formiranja nove Vlade Kosova
BOŠNJACI KOSOVA (NE)DOBIJAJU MINISTRA?!
Procitaj komentar

Autor: Ćerim Bajrami
Objavljeno: 30. April 2020. 16:04:24

ĆERIM BAJRAMI: Gdje je tu bošnjačka politika, i ima li 'iđe' bošnjačkog interesa?
Zar zajednica koja je poslije srpske najbrojnija na Kosovu, i koja ima desetine svojih institucionalnih problema za rješavanje, treba opet sebi da dozvoli luksuz - kao prije par mandata - da ostane bez člana Vlade Kosova?
U pamet se, aktuelni poslanici!
Narod zna da broji i misli i bez moje i druge pomoći!


Kao što je poznato, u toku su intenzivni pregovori drugoplasirane parlamentarne stranke po broju poslanika - LDK sa mogućim partnerima oko formiranja nove Vlade Kosova, iz aktuelne većine u Skupštini, poslije nedavnog izglasavanja nepovjerenja vladi, koja je sada u ostavci.

Bošnjaci Kosova su u toj vladi dobili ministricu iz manjinske političke opcije, koja je bila poslanica na jedno od tri rezervisana mjesta za Bošnjake. Zbog toga je bilo (ne)vidljivog nezadovoljstva većinske Koalicije Vakat koja je imala kandidata za ministra, inače najglasanijeg poslanika i iz bosnjačke i iz drugih nesrpskih nevećinskih zajednica, koji je tu 'trku' izgubio odlukom par poslanika nevećinske zajednice i njihovim zakulisnim igrama! A jedan od glavnih razloga za taj gubitak jeste prethodno napuštanje koalicije Vakat od druge poslanice sa ove izborne liste, odnosno podjele poslanika ove Koalicije na 1 : 1.
Nejse... (ali nije za nejse!)

Kao što smo rekli, nedavno je kosovskoj vladi izglasano nepovjerenje sa 82 glasa, što je preko 2/3 skupštinskog saziva, od 120 poslanika ukupno.

Konstatujemo da je većinska volja bošnjačkih birača sa izbora od 6. oktobra prošle godine bila prekršena sa više strana!
Evo nešto i o 'čuvenoj' Grupi 6+, u kojoj je bio (poštujući 'naslijeđe' i političku odluku Koalicije Vakat) i potpisnik ovih redova za dvije godine i četiri mjeseca svog poslaničkog mandata, i redovno trpio uzimanje njegovih prava, od nekih ondje (bukvalno) prikupljenih sitnošićardžijskih interesdžija, medu kojima i neke(i) koji za svoja dva-tri mandata nisu naučile(i) osnovne pojmove funkcionisanja skupštinskog života.
Naravno, nit jednog momenta im nije bilo dozvoljeno da zađu u reduciranje prava Bošnjaka Kosova, već naprotiv, ona su od moje strane, tokom tog mog polovnog mandata, podignuta na visok skupštinski - zakonski i budžetski nivo!

Od većine tih mojih poteza, imale su koristili i druge nevećinske zajednice. Dok su u ranijim mandatima i bošnjačka prava, a pogotovo ustavna i zakonska pozicija bosanskog jezika, bila gurnuta u drugom ili trećem planu!

*****

U aktuelnom sazivu Skupštine na samom početku su se te kadrovske igre opet ponovile!

Naime, dok se (sad već jedan) poslanik 'Vakata' složio (svojom ličnom odlukom!) da predstavniku turske zajednice (po prvi put u historiji te grupe) pripadne cio mandat podpredsjednika Skupštine, a za poslanika romske zajednice - mjesto šefa poslaničke grupe, isto cio mandat, dok su oni zauzvrat njemu dali 'obećanje' da će ga podržati za ministra u ime te poslaničke grupe. (Bitan je broj od šest (6) poslanika jer oni imaju pravo da odluče - kao većina od 10 nevećinskih poslanika!)



To njihovo 'obećanje' je važilo - dok je njih Skupština izglasala na pozicije. Čim je došlo pitanje (jednog) ministra u vladi, tj. do nekakvog (po prvi put ?!) 'preliminarnog' tajnog glasanja za kandidata/tkinju za ministra, u prisustvu mandatara g. Albina Kurtija, oni su u ime 6+ dali podršku drugoj poslanici iz bošnjačkog suparničkog tabora! Za ovoga našega iz Vakata je u restoranu 'Ambient' u Prizrenu glasao samo poslanik goranske zajednice, i on sam. Dvoje turskih, jedan romski i jedna bošnjačka (normalan je njen postupak, jer se radilo o njenom interesu.) su glasali za drugu bošnjačku kandidatkinju!

(Toliko za sad o 'političkom moralu' nekih starih članova Grupe 6+, a priča o 'sađenju tikvi sa onim tamo (da je) daleko' je duža u ovom slučaju - jer se dotiče naprasne nove 'saradnje' dvoje bošnjačkih poslanika (Vakat/NDS) u toj grupi!)

Dakle, za 'politiku' 'zavadi pa vladaj', ovoga puta je bio veoma lahk izazov za sve oko bosnjačkih aktuelnih poslanika, pogotovo što su oni već bili u zavadi, ranije 2 : 1, a sada 1 : 1 : 1.
(Mislim da je svima jasno da te (lične) zavade nemaju blage veze sa bošnjačkom politikom i nacionalnim pravima ovog manjinskog naroda na Kosovu.)

*****

A da bi se dodatno shvatlilo koliku štetu političkom životu i realizaciji prava Bošnjaka Kosova nanosi nesloga oko važnih pitanja od strane aktuelnih poslanika ove zajednice, uz njihovo dodatno 'poturanje nogu' jedno drugome, treba li podsjetiti šta bi sad značilo oko aktuelnog formiranja vlade da makar imaju i formalno jedinstvo u nastupu i zahtjevanju od svo troje njih! Sada, naime, za prostu skupštinsku većinu može opet da nedostaje i jedan, a ne troje poslanika!

Evo nekih primjera.
U mom spomenutom poslaničkom mandatu, vladajuća većina od velikih albanskih stranaka PDK i LDK, plus svi nevećinski poslanici, imala je preko 85 poslanika! Dakle, mogli su sami albanski poslanici odlučivati šta su htjeli i bez nas, jer su imali preko 61 poslanika! A tada smo mi Bošnjaci ipak imali ministarski portfelj!

Dok je u prošlom mandatu vlade premijera Ramusha Haradinaja jedva skrpljena većina od 61 poslanika uz sve 20 njih iz nevećinskih zajednica!

Manjine su se, dakle, i te kako pitale. (Kad i ako su same htjele da budu pitane!)

Evo se i sada opet traži broj za nešto malo preko 61 poslanika!
A Bošnjaci imaju troje poslanika! Najviše poslije Srba!
Ima li onda imalo logike da bošnjačka zajednica u ovoj vladi nema ministarski portfelj, kad je već i od samog predsjednika LDK najavljeno da će u ovom sastavu dva resora pripasti nevećinskim zajednicama mimo srpske, dok je u vladi u ostavci samo jedna ministrica - formalno i pravno - u ime svih ovih zajednica!?

Ako se kandidirao za ministra u grupi poslanik “Vakat”, čemu sad ispostavljanje iz iste parlamentarne grupe 6+ zahtjeva za ministra i od dvoje poslanika iz turske zajednice, i to izgleda kandidata mimo poslanika. (?) A za njega će trebati šest prethodnih glasova u Skupštini od poslanika nevećinskih zajednica mimo srpske!?

Da li se među tih šest prethodnih potrebnih glasova planirate i neki od vas na bošnjačka mjesta, gospodo poslanici? Ako se to dogodi, a otpadne prijedlog za bošnjačkog ministra - kome ne treba prethodnih šest glasa!, - jer ima već prijedlog i za ministra iz egipćanske zajednice kome je nešto navodno već obećano, ne morate priznati da je gubitak bošnjačkog ministarskog mjesta 'zasluga' vas troje!

Naravno, nemam ništa protiv i kad bih mogao da imam, što dvoje turskih poslanika tako postupaju. Ali ipak nije uredu! Nemojte nikom prodavati maglu okolo da to oni ne čine zahvaljujući neslozi vas troje bošnjačkih poslanika! Naime, saziv Skupštine je aktuelan, a dvoje vas (Vakat/NDS) je dogovorilo s turskim poslanicima u parlamentarnoj grupi podjelu pozicija: njima predsjedništvo skupštine, a vama ministar!

Koga će onda aktuelni poslanici u Skupštini Kosova ubjediti među Bosnjacima da nisu mogli dobiti ministarsku poziciju, tim prije što je i poslanik goranske zajednice 'za' bošnjačkog ministra u vladi!?

Gdje je tu bošnjačka politika, i ima li 'iđe' bošnjačkog interesa?
Zar zajednica koja je poslije srpske najbrojnija na Kosovu, i koja ima desetine svojih institucionalnih problema za rješavanje, treba opet sebi da dozvoli luksuz - kao prije par mandata - da ostane bez člana Vlade Kosova?

U pamet se, aktuelni poslanici!
Narod zna da broji i misli i bez moje i druge pomoći!

*****

S druge strane, imao sam prilike da kažem gospodinu Kurtiju, dan uoči formiranja njegove vlade - da niko na Kosovu, pa ni on, nema pravo da mijenja volju i historiju nit onu bližu nit daljnju kod većine Bošnjaka Kosova!

A da bih ilustrovao tu 'većinu', ovom prilikom iznosim, i s time želim da podsjetim na nešto važno i mandatara(e) za sastav nove vlade, jednu izjavu rahmetli prof. dr. Fehmi Aganija, iz 1998. g., javno datu (u dužim odgovorima) medijima na srpskom jeziku, a što sam odmah prenio u bošnjačkoj Reviji 'Selam', koju sam tada uređivao.

Naime, dobri profesor, 'pritisnut' napadnim novinarskim pitanjem: ''... Da ... gospodine Agani, ali to sto vi kažete da narod Kosova želi nezavisnost, to su samo Albanci.''

A smireni prof. Agani, je odgovorio:
''I VEĆINA BOŠNJAKA KOSOVA JE S NAMA''!!!
(krupna slova, op. au.!)

Pa ...bujrum i urnoni, - ostavite opet tu većinu Bošnjaka Kosova bez direktnog učešća u prve redove vlade!

Na kraju:
Ponosan sam što sam i ja u devedesetim godinama minula vijeka zajedno s drugim aktivistima, - bez ičije nadoknade, - aktivno doprinosio da bude ondje gdje je bila većina mog naroda, prvo sam sa sobom o onda i sa Albancima Kosova. Ponosan sam što su svi moji preci i ogromna većina predaka našeg naroda bila uvijek s njima kroz političku historiju ovog podneblja u 19. i 20. vijeku! A bili su na toj strani, zato što je tu - bila i pravda.
A ovo je izgleda neko vrijeme kad su mjerila i principi skroz pobrkani. Možda zbog toga - ko će ga znati, osim Boga jedinoga, - nekako ne ide i sve kratko traje!

Međutim, Bošnjacima Kosova je ono domovina i država, oni će s punim pravom i usprkos svemu i mnogima, a posebno usprkos prišipetljama u svojim ('prvim') redovima, ostati ovdje i tražiti realizaciju svojih prava. Ima i te kako još drugih naših ljudi, koji će to znati da valjano potraže, i dobro realiziraju, ako Bog da!

VRH



Ostali prilozi:
» VIZIONAR IZ BIJELOG POLJA - FARUK MEĐEDOVIĆ I NJEGOVA IDENTITESKA I KULTURNA PRIZMA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 17. June 2024 19:23
» MARROVA NAJAVA OSVAJANJA PALESTINE IZ 1879. GODINE
Dr. Sead Alić | 15. June 2024 17:46
» ISTINE NEMA U „VELIKOSRPSKOJ DEKLARACIJI“ OD 08.JUNA 2024.
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 13. June 2024 19:34
» ŠTA JE SERGE BRAMMERTZ NAPISAO VIJEĆU SIGURNOSTI UN
Murat Tahirović | 13. June 2024 15:53
» POLITIČKI DERIVATI BOŠNJAKA
Rusmir Šerifović | 13. June 2024 15:50
» KAŽI NAM, PROFESORE, DA I MI ZNAMO
Sead Zubanović | 12. June 2024 18:15
» SVESRPSKI SABOR I NAJAVA AGRESIJE NA BOSNU I HERCEGOVINU
Murat Tahirović | 12. June 2024 17:52
» „SVESRPSKI KAMPF“ à LA „MEIN KAMPF“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2024 15:00
» JESU LI MALE NACIJE OSUĐENE NA NESTANAK
Aziz Hurem | 09. June 2024 15:15
» TEKU LI PRIPREME ZA NOVI RAT NA BALKANU, A ŠTA ŽRTVE RADE
Muhamed Mahmutović | 08. June 2024 12:34
» DA LI JE, I KOLIKO, ISLAM IDEOLOGIJA?
Mehmed Meša Delić | 07. June 2024 19:54
» ŠTA ĆE NAMA NJIHOVE AKADEMIJE NAUKA
Šemso Agović | 06. June 2024 19:04
» IZBORI U EU I UN REZOLUCIJA ZA SREBRENICU
Murat Tahirović | 06. June 2024 18:19
» PLAČI ROĐENA MOJA DOMOVINO, BOSNO I HERCEGOVINO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 06. June 2024 17:26
» MOSTOVI KULTURE - DANI BOŠNJAKA U CRNOJ GORI
Božidar Proročić, književnik i publicista | 03. June 2024 16:16
» SAMO PRIHVATANJE ISTINE DONOSI POMIRENJE
Akademik dr. Ferid Muhić | 01. June 2024 20:32
» NIJE ISLAM MOJA BABOVINA
Sead Zubanović | 31. May 2024 20:58
Ostali prilozi istog autora:
» BITNO JE UPISATI SE - BOŠNJAK!
31. March 2021 18:59
» TEŠKI SASTANCI
03. December 2019 01:49
» BOŠNJACI U POSTIZBORNOM KOSOVU
28. October 2019 18:38
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif