Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Hrvatska: Održana 25. komemoracija u Kremenu kod Slunja
ČETVRT STOLJEĆA OD TERORISTIČKOG ČINA RUŠENJA HELIKOPTERA S DRŽAVNOM DELEGACIJOM RBIH NA ČELU SA DR. IRFANOM LJUBIJANKIĆEM
Procitaj komentar

Autor: Admir Muhić
Objavljeno: 30. May 2020. 04:05:58


„Ovo mjesto zaslužuje pijetet svih nas i u Hrvatskoj i u BiH i svaki Bošnjak bi trebao barem jednom u životu posjetiti ovo mjesto. I država BiH mora se s pijetetom i potrebnim uvažavanjem odnositi prema ovome mjestu. I mi Bošnjaci u Hrvatskoj smo ponosni na ovakve ljude, svoje sunarodnjake i heroje države koji su se žrtvovali u obrani svojih ognjišta“, – kazao je na komemoraciji Bermin Meškić koji je bio izaslanik premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića

Navršilo se četvrt stoljeća od formiranja Unsko-sanskog kantona i isto toliko od ubojstva najviše rangiranog političara na prostoru bivše države koji je ubijen. U četvrtak je (28.5.2020.) u mjestu Kremen kod Slunja u sklopu obilježavanja Dana Unsko-sanskog kantona obilježena i 25. godišnjica terorističkog čina rušenja helikoptera državne delegacije RBiH na čelu s ministrom vanjskih poslova dr. Irfanom Ljubijankićem. Zbog nemogućnosti prelaska državnih granica kompletnu ovogodišnju komemoraciju je u ime institucija Unsko-sanskog kantona organizirao Medžlis Islamske zajednice Karlovac koji je i do sada svoju infrastrukturu davao na raspolaganje za potrebe realizacije komemoracije, ali i izgradnju Spomen parka koji će nositi ime ministra Ljubijankića. Iako u skromnijem ambijentu i ovogodišnja komemoracija je održana što tradiciju nadovezuje punih 25 godina od terorističkog čina rušenja helikoptera visoke državne delegacije na čelu s ministrom vanjskih poslova dr. Irfanom Ljubijankićem. Uz delegacije koje su prisustvovale komemoraciji bio je i Bermin Meškić, izaslanik premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića te Jure Katić, izaslanik župana Karlovačke županije Damira Jelića. Program je počeo intoniranjem državnih himni uz postav državnih zastava, učenjem El-Fatihe i minutom šutnje odana je počast svim poginulim borcima i šehidima. Ilahijom „Šehidi“ Ajla Muhić je otvorila program. U uvodnom obraćanju glavni imam Admir ef. Muhić je dao presjek aktivnosti na izgradnji Spomen parka „Dr. Irfan Ljubijankić“ i ono što je do sada urađeno. „Da nije bilo epidemije već bismo sada ovdje bili na velikom gradilištu gdje bi se vidjeli obrisi Spomen parka jer smo dobili dugo-očekivanu dozvolu i odobrenje za gradnju dostojanstvenog zdanja koje zaslužuju ljudi zbog kojih smo se danas okupili evocirajući uspomene“. – istaknuo je glavni imam. Redom su se izmjenjivali govornici koji su predstavljali delegacije: Mihovil Bićanić, zamjenik načelnika Općine Rakovica, Ramo Čović, predsjednik Općinskog vijeća Općine Vojnić, Osman Mušić, zamjenik načelnice Općine Cetingrad, Azim Durmić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine za Karlovačku županiju i naposljetku Jure Katić i Bermin Meškić.- „Drago mi je da je danas istaknuto tko je učinio ovo nedjelo jer se treba znati tko je u to vrijeme bio na ovim prostorima. Nadamo se sada kada imate odobrenje da će radovi na Spomen parku uskoro početi. I dalje stojimo na dispoziciji i pomoći za bilo što da zatreba s hrvatske strane“, – rekao je na kraju svoga obraćanja izaslanik župana Jure Katić.

Izaslanik premijera Unsko-sanskog kantona Bermin Meškić je naglasio u svom obraćanju:

- „Žalosno je što su ova ubojstva bh. delegacije ostala do danas nerazjašnjena i neprocesuirana. Država BiH se mora zapitati zašto je to tako. Ovo mjesto zaslužuje pijetet svih nas i u Hrvatskoj i u BiH i svaki Bošnjak bi trebao barem jednom u životu posjetiti ovo mjesto. I država BiH mora se s pijetetom i potrebnim uvažavanjem odnositi prema ovome mjestu. I mi Bošnjaci u Hrvatskoj smo ponosni na ovakve ljude, svoje sunarodnjake i heroje države koji su se žrtvovali u obrani svojih ognjišta“.

Meškić je na kraju obraćanja citirao pjesmu dr. Ljubijankića „Čuvaj mi, dragi Bože, Bosnu“.Uz sva obilježja države BiH dalo se i ove godine na značaju da je ovo bila državna delegacija RBiH koja se vraćala iz netom formiranog Unsko-sanskog kantona koji je prvi formiran u Federaciji Bosne i Hercegovini. Tim povodom u Bihać je i došao ministar Ljubijankić iz Sarajeva preko Zagreba, a u povratku za Zagreb helikopter je srušen u kojem su poginuli svi članovi bosanskohercegovačke delegacije. Dr. Irfan Ljubijankić ubijen je u noći sa 27. na 28. maj 1995. godine, u jutarnjim satima 28. maja, kada su helikopter raketom oborili pripadnici Vojske Republike Srpske Krajine (VRSK). Uz ministra dr. Irfana Ljubijankića ubijeni su svi njegovi suputnici Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i osobni ministrov pratitelj, kao i članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i pilot Dudajev, inače Ukrajinac, za kojeg se također smatra da je poginuo, mada njegovo tijelo nikada nije pronađeno.Uz navedene predstavnike institucija iz Hrvatske na komemoraciji su bili još i Semir Čović, vijećnik u Općini Rakovica, predstavnici HVIDR-e iz Karlovca i njen predsjednik Petar Banić, Slavko Živčić, načelnik Policijske postaje Slunj, Ivan Požega, zamjenik gradonačelnika Grada Slunja. Na kraju programa glavni imam je proučio dovu za sve šehide i branitelje u kojoj je naglasio:

„Bože Milostivi ne dozvoli da zaboravimo naše šehide i branitelje. Bože, čuvaj nam Bosnu i Hercegovinu. Bože, čuvaj nam Hrvatsku.“

Na kraju komemoracije sve delegacije su položile cvijeće i zapalile svijeće. Ispred Medžlisa Islamske zajednice Karlovac svijeće su položili imami Almir ef. Šabić i Alen ef. Jakupović, ispred Ministarstva za pitanja boraca i RVI i ministra Ermina Zulića cvijeće su položili Husein Bašić i Azim Durmić, Ispred Skupštine Unsko-sanskog kantona cvijeće su položili Fikret Tabaković i Musto Haušić.

Valja spomenuti da je Islamska zajednica u Hrvatskoj ustupila svoju infrastrukturu kako bi bila potpora i podrška ovom projektu jer se mjesto nalazi na teritoriji Republike Hrvatske. Stoga je glavni imam 2014. godine potpisao Sporazum sa Savezom udruženja logoraša USK-a „Dr. Irfan Ljubijankić oko razumijevanja i ustupanja kompletne logistike u Hrvatskoj. Zemljište na kojem se planira graditi spomen park je prepisano i stavljeno pod vakuf jer će se tako na najbolji način zaštititi i ostati kao vječna opomena živima i podsjećanje na taj brutalan teroristički čin gdje su u današnju našu slobodu svoje živote položili članovi državne delegacije RBiH. Uz dozvolu za gradnju Spomen parka čeka se samo popuštanje mjera epidemije da se počne s gradnjom. Do sljedeće komemoracije bit će i njegovo otvorenje, ako Bog da.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» NEKA SE VIDI NA ČIJOJ SAM STRANI
14. February 2021 15:32
» NEDŽIBOVO SVITANJE
17. February 2020 01:03
» IFTARSKA PATROLA U MALJEVCU
21. May 2018 21:35
» ŠTA ČEKAŠ, PUCAJ, UBIJ IH!!!
28. November 2017 15:05
» ŠTA ČEKAŠ, PUCAJ, UBIJ IH
16. April 2017 12:14
» NAŠA NOVA GODINA
31. December 2016 22:55
» UDALA SE MOJA SESTRA AMINA
25. August 2016 20:20
» "OLUJA" - POČETAK OSLOBAĐANJA
05. August 2016 16:58
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif