Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 10. July 2020. 18:07:59
DR, MUSTAFA CERIĆ: Bosanski prosvjetljeni um mora skinuti masku s tih mračnih umova svojim svjetlom, koje svakim danom sve više svjetli unatoč mračnim oblacima laži, koji su se nadvili nad Bosnom. I najmanje svjetlo u gustom mraku ne može bit a da se ne vidi. Vidi to svjetlo istine bosanski um i onda kad neki pomisle da su ga njihove laži oslijepile. Mogli su to nekada, ali sada kada je bosanski um prosvjetljen istinom o srpskom genocidu u Sreberenici, Bratuncu, Vlasenici, Podrinju i cijeloj Bosni srpske laži i obmane neće nikad više bosanski um oslijepiti. Bosanski um se izlijećio od te bolesti - od bolesti sljepila pred istinom o svom prosvjetljenom bosanskom umu i njihovom mračnom umu od zla genocida u Bosni.


Dragi moji,
Sutra je 11. juli, dan dženaze i sjećanja na bosanske šehide, žrtve srpskog genocida u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, Žepi, Podrinju i cijeloj Bosni. Zbog koronavirusa prvi puta nisam u mogućnosti biti fizički prisutan na sutrašnjoj dženazi u Potočarima, ali ću biti prisutam mojim duhom, dušom, umom i srcem. Zato vam, dragi moji, pišem ovo pismo.
Piše ga moj bosanski duh. To je naš bosanski bitak što nam je udahnut od Božanskog duha. Čist je zato što je čist Božanski duh; živ je zato što je živ Božanski duh; nepobjediv je zato što je nepobjediv Božanski duh; vječan je zato što je vječan Božanski duh. Dijelim ga danas sa svakim mojim bratom i sistrom - Dobrim Bošnjaninom i Dobrom Bošnjankom ma gdje bili. Živim ga sa svakim bosanskim šihidom i kad spavam i kad sam na javi. Vidim kako plamen duha bosanskih šehida osvjetljava put u bosanskom mraku. Samo ćorav može bit da taj plamen ne vidi. Samo gluh može bit da ne čuje taj zvonki šehidski glas: - Ja sam živ! Samo što vi to ne osjećate. Zlikavci su mislili da su me ubili. Ne, oni su me vječno oživili a sebe su u pakao vječni odveli/doveli.
Dragi moji, ovo pismo piše moja bosanska duša. Umorna je od bola, ali čista je od zla i prkosna od sna. Niko moju dušu ne može da shvati osim moja duša i duša moje braće i sestara danas i sutra u Potočarima. Mi smo jedna bosanska duša i jedno smo bosansko tijelo u ranama. Rane na tijelu mogu se preboliti, ali rane na duši od negacije genocida ne mogu se oprostiti. Ali, brate moj i sestro moja, moja i tvoja duša mora biti otporna na sve rane i sve boli. Mehlem za tu ranu na našoj duši je vjera u Boga Svevišnjeg, istina u našem i svjetskom pamćenju i pravda koja će stići zločince ma gdje bili, ma gdje se skrivali i ma gdje bježali.

Piše ovo pismo moj bosanski um što ne može da shvati otkud zlo genocida dolazi osim što zna da to nije bosanski izum. Izum zla genocida osmislili su i napravili mračni umovi izvan Bosne. Bosanski prosvjetljeni um mora skinuti masku s tih mračnih umova svojim svjetlom, koje svakim danom sve više svjetli unatoč mračnim oblacima laži, koji su se nadvili nad Bosnom. I najmanje svjetlo u gustom mraku ne može bit a da se ne vidi. Vidi to svjetlo istine bosanski um i onda kad neki pomisle da su ga njihove laži oslijepile. Mogli su to nekada, ali sada kada je bosanski um prosvjetljen istinom o srpskom genocidu u Sreberenici, Bratuncu, Vlasenici, Podrinju i cijeloj Bosni srpske laži i obmane neće nikad više bosanski um oslijepiti. Bosanski um se izlijećio od te bolesti - od bolesti sljepila pred istinom o svom prosvjetljenom bosanskom umu i njihovom mračnom umu od zla genocida u Bosni.

Piše ovo pismo moje bosansko srce koje ne umije da mrzi, već umije da voli svakoga ko voli Bosnu i sve njene ljude i narode. U Bosni ljubav nije samo osjećaj duše, već je ljubav u Bosni i miris džulber ruže. Onaj koji ne umije mirisati džulber ružu u Bosni, ne umije da voli, a onaj koji ne umije da voli, neka je daleko od Bosne. Bosna ne voli mržnju zato što smrdi kao tvor. Od straha od ljubavi, mržnja istiskuje neugodni miris, koji zagađuje okolinu. Zato mržnja ne može da stanuje u Bosni. U Bosni može da stanuje samo ljubav, koja miriše na slobodu bosanskog šehida i gazije. Šehid je slobodan u raju, a gazija je sloboda u svom bosanskom zavičaju. Nije nikad niko brojao, ali u Bosni je jednak broj šehida i gazija. Od njihovog duha, duše, uma i srca Bosna živi i živjet će do Sudnjega dana. Bošnjak/Bosanac nema izbora već da bude: šehid il’ gazija, gazija il’ šehid. Uvjek budi sprema, moj bosanski junače i čitaj znakove i poruke šehida u Potočarima. Slušaj njihov glas, osjeti njihov dah, omiriši njihovu dušu, dotakni njihov umu, budi njihovo srce… uči s njima i za njih ovu dovu:

Bože Milostivi, ako mi zaboravimo Tebe, nemoj Ti zaboraviti nas;
Ako pogriješimo, podari nam snagu Ademovog (a.s.) pokajanja;
Ako nas zadesi nesreća, pouči nas Nuhovoj (a.s.) lađi spasa;
Ako nas zamrači krivovjerje, osvjetli nam put Ibrahimovim (a.s.) pravovjerjem;
Ako nas uhvati strah od silnika, osposobi nas Musaovom (a.s.) pravdom;
Ako nam se ponudi mržnja, spasi nas Isaovom (a.s.) ljubavlju;
Ako budemo protjerani iz domova naših, osnaži nas Muhamedovom (a.s.) željom za povratkom domovima našim.
Bože Svemogući, ujedini naša srca u vjeri i ljubavi.
Učvrsti korake naše u istini i pravdi.
Osnaži volju našu u bratstvu i slozi.
Udruži misli naše u domu i domovini.
Molimo Te, Bože,
da tuga bude nada,
da osveta bude pravda,
da majčina suza bude molitva
da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica. Amin!Ostali prilozi:
» POUKA I PORUKA ZA SVAKOGA INSANA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2021 14:02
» KAKO I S KIM GRADITI KOMŠIJSKE ODNOSE?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. July 2021 16:18
» ADIO INZKO - DOĐI NAM OPET
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2021 22:29
» BOŠNJACI, DRŽAVNI MINISTRI, POD OPTUŽBOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. July 2021 18:18
» KO ĆE SASTAVITI RAŠTIMANI BOŠNJAČKI KORPUS?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2021 17:45
» SASVIM JE JASNO DA JE OSMICA PATRIOTA, BORAC, ŽRTVA UROTE…
Muhamed Mahmutović | 15. July 2021 17:44
» SRBOLOGIJA – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. July 2021 03:29
» NEGIRANJE GENOCIDA SE NIKADA NE SMIJE PRIHVATITI
Anadolu Agency (AA) | 03. July 2021 15:04
» MILANOVIĆU, BRINI SE O HRVATSKOJ(!) OSTAVI BOSNU I NAS U BOSNI NA MIRU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2021 14:43
» ZAŠTO JE NUŽNO REGIONALNO UREĐENJE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Tarik Kurbegović | 26. June 2021 16:44
» KO DRUGOM JAMU KOPA, SÂM U NJU PADA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. June 2021 12:43
Ostali prilozi istog autora:
» ADIO INZKO - DOĐI NAM OPET
24. July 2021 22:29
» SRBOLOGIJA – ŠTA JE TO?
04. July 2021 03:29