Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

DR. MUAMER OMEROVIĆ, njemački ljekar bh porijekla iz Minhena eksuzivno govori o liječenju korona virusa
TABLETE PROTIV KAŠLJA „BISOLVON“ ILI „BISOLEX“ LIJEČE KORONU
Autor: Dr. Bisera Suljić-Boškailo
Objavljeno: 27. July 2020. 14:07:27

DR. MUAMER OMEROVIĆ: Vrlo interesantno je da je Bromhexin lijek protiv kašlja i da se koristi od 1963. g. te da ima vrlo povoljan sigurnosni profil odnosno izrazito rijetko izaziva ozbiljne nuspojave. Osim toga lijek je jeftin i pristupačan širom svijeta. U Bosni i Hercegovini prodaje se izmedju ostalog pod imenom Bisolvon ili Bisolex.


Mnogobrojni ljekari i medicinsko osoblje koji rade i žive u Njemačkoj, a dolaze sa prostora Bosne veoma su zabrinuti za zdrastvenu situaciju stanovništva u Bosni i šire, te kako će prebroditi drugi val koronevirusa koji je, kako smo vidjeli u Sandžaku, odnio mnogobrojne živote. Oni neprestano traže put kako da pomognu u ovom teškom i nesigurnom vremenu tu svoju domovinu.

Jedan od njih je i poznati doktor bh porijekla Muamer Omerović koji živi i radi u Minhenu.

Javio nam se sa apelom da se objavi tekst koji bi mogao da sačuva mnogobrojne živote i olakša narodu. Naime, velika istraživanja i medicinski stručnjaci su došli do rezultata da jedan jeftini lijek za kašalja može spasiti od korone. Razgovarali smo sa doktorom Omerovićem u Minhenu:

- Virostatik Remesdivir pokazuje moderatne rezultate i Hydrocortizon kod teško oboljelih poboljšava prognozu, ali svakodnevno pristižu novi negativni a i pozitivni rezutati novih istraživanja. Jedan od pozitivnih rezulatata je i studija se medicinskog fakulteta u Tabrizu (Iran). U okviru studije jedan dio pacijenata tretiran je sa lijekom Bromhexin dok je paralelna grupa pacijenata primala standardnu terapjiu. Svi pacijenti su na početku tretmana imali kliničku sliku pneumonije. U grupi sa standarndom terapijom 5 od 40 pacijenata podleglo i 9 terapirano na respiratoru u grupi sa Bromhexinom (3 tablete po 8mg dnevno) od 40 pacijenata nije bilo mrtvih i samo jedan pacijent je bio prikljucen na respirator.

Intersantno je da su se laboratorijske upalne vrijednosti u grupi sa Bromhexinom poboljšale u roku nekoliko dana, te da su svi pacijenti izlječeni bez rezidualnih simptoma. Dejstvo lijeka dolazi kroz blokadu TMPRSS2 enzima čime se spriječava ulazak virusa u ljudske ćelije. Ovo specifično dejstvo lijeka su otrkili urolozi prije nekoliko godina tražeći mogućnost blokade TMPRSS2 enzima u prostati. TMPRSS2 enzim odnosno njegova aktivnost je naime odgovorna za veći dio karcinoma prostate. Enzim stimuliraju muski a blokiraju zenski hormoni, što bi bilo jedno od objasnjenja težih klinickih slika kod muškaraca, dok premenopauzalne žene i djeca blaže oboljevaju. Od početka pandemije Bromhexin se spominje kao jedna moguća terapeutska opcija, a iranska studija je prva koja je objavljena.

Vrlo interesantno je da je Bromhexin lijek protiv kašlja i da se koristi od 1963. g. te da ima vrlo povoljan sigurnosni profil odnosno izrazito rijetko izaziva ozbiljne nuspojave. Osim toga lijek je jeftin i pristupačan širom svijeta. U Bosni i Hercegovini prodaje se izmedju ostalog pod imenom Bisolvon ili Bisolex.

Autori studije koja je 19.07. 2020. g. objavljena na stranici zurnala Bioimpacts komentiraju izrazito pozitivno dejstvo te predlažu daljne studije. Aktuelno su u toku 5 studija (Kina, Italija, Meksiko, Brazil i Slovenija) koji trebaju da potvrdne terapeutsko i profilakticno dejstvo lijeka. Važno je upozoriti da uprkos pozitvnim rezultatima potrebno sačekati daljne rezultate, te da čuvanje socijalne distance i nošenje maski predstavlja i dalje najbolju zaštitu od prenosa infekcije, dodaje na kraju doktor Omeragić.Ostali prilozi:
» VUČIĆ ZABORAVIO TITA, A DODIK U ANALIMA SVJETSKIH SKANDALA
Anadolu Agency (AA) | 14. October 2021 13:48
» OVO JE NAJDIREKTNIJI UDAR NA DEJTONSKI SPORAZUM
Vijesti.ba | 13. October 2021 14:40
» PRONALAZAK NESTALIH VAŽAN ZA PROCES POMIRENJA U REGIONU
Anadolu Agency (AA) | 09. October 2021 15:01
» BIH ĆE OSTATI FAKTOR U RJEŠAVANJU REGIONALNIH PITANJA
Anadolu Agency (AA) | 22. September 2021 13:27
» NAZIVATI ENTITET RS REPUBLIKOM POTPUNO JE POGREŠNO
Anadolu Agency (AA) | 19. September 2021 14:40
» IKC U RIJECI JE RASADNIK ZNANJA I OČUVANJA ISLAMSKOG IDENTITETA
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 08. September 2021 16:17
» NIGDJE NISAM SREO PUBLIKU POPUT OVE U SARAJEVU
Anadolu Agency (AA) | 19. August 2021 13:30
» ONI KOJI BLOKIRAJU RAD INSTITUCIJA BIH SAMO SEBI NANOSE ŠTETU
Anadolu Agency (AA) | 11. August 2021 05:33
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
Vijesti.ba | 28. July 2021 21:19
» U SRBIJI NA VLASTI UČENICI MILOŠEVIĆEVE ŠKOLE
slobodna-bosna.ba | 21. July 2021 14:15
Ostali prilozi istog autora: