Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Intervjui


DR. MUAMER OMEROVIĆ, njemački ljekar bh porijekla iz Minhena eksuzivno govori o liječenju korona virusa
TABLETE PROTIV KAŠLJA „BISOLVON“ ILI „BISOLEX“ LIJEČE KORONU
Procitaj komentar

Autor: Dr. Bisera Suljić-Boškailo
Objavljeno: 27. July 2020. 14:07:27

DR. MUAMER OMEROVIĆ: Vrlo interesantno je da je Bromhexin lijek protiv kašlja i da se koristi od 1963. g. te da ima vrlo povoljan sigurnosni profil odnosno izrazito rijetko izaziva ozbiljne nuspojave. Osim toga lijek je jeftin i pristupačan širom svijeta. U Bosni i Hercegovini prodaje se izmedju ostalog pod imenom Bisolvon ili Bisolex.


Mnogobrojni ljekari i medicinsko osoblje koji rade i žive u Njemačkoj, a dolaze sa prostora Bosne veoma su zabrinuti za zdrastvenu situaciju stanovništva u Bosni i šire, te kako će prebroditi drugi val koronevirusa koji je, kako smo vidjeli u Sandžaku, odnio mnogobrojne živote. Oni neprestano traže put kako da pomognu u ovom teškom i nesigurnom vremenu tu svoju domovinu.

Jedan od njih je i poznati doktor bh porijekla Muamer Omerović koji živi i radi u Minhenu.

Javio nam se sa apelom da se objavi tekst koji bi mogao da sačuva mnogobrojne živote i olakša narodu. Naime, velika istraživanja i medicinski stručnjaci su došli do rezultata da jedan jeftini lijek za kašalja može spasiti od korone. Razgovarali smo sa doktorom Omerovićem u Minhenu:

- Virostatik Remesdivir pokazuje moderatne rezultate i Hydrocortizon kod teško oboljelih poboljšava prognozu, ali svakodnevno pristižu novi negativni a i pozitivni rezutati novih istraživanja. Jedan od pozitivnih rezulatata je i studija se medicinskog fakulteta u Tabrizu (Iran). U okviru studije jedan dio pacijenata tretiran je sa lijekom Bromhexin dok je paralelna grupa pacijenata primala standardnu terapjiu. Svi pacijenti su na početku tretmana imali kliničku sliku pneumonije. U grupi sa standarndom terapijom 5 od 40 pacijenata podleglo i 9 terapirano na respiratoru u grupi sa Bromhexinom (3 tablete po 8mg dnevno) od 40 pacijenata nije bilo mrtvih i samo jedan pacijent je bio prikljucen na respirator.

Intersantno je da su se laboratorijske upalne vrijednosti u grupi sa Bromhexinom poboljšale u roku nekoliko dana, te da su svi pacijenti izlječeni bez rezidualnih simptoma. Dejstvo lijeka dolazi kroz blokadu TMPRSS2 enzima čime se spriječava ulazak virusa u ljudske ćelije. Ovo specifično dejstvo lijeka su otrkili urolozi prije nekoliko godina tražeći mogućnost blokade TMPRSS2 enzima u prostati. TMPRSS2 enzim odnosno njegova aktivnost je naime odgovorna za veći dio karcinoma prostate. Enzim stimuliraju muski a blokiraju zenski hormoni, što bi bilo jedno od objasnjenja težih klinickih slika kod muškaraca, dok premenopauzalne žene i djeca blaže oboljevaju. Od početka pandemije Bromhexin se spominje kao jedna moguća terapeutska opcija, a iranska studija je prva koja je objavljena.

Vrlo interesantno je da je Bromhexin lijek protiv kašlja i da se koristi od 1963. g. te da ima vrlo povoljan sigurnosni profil odnosno izrazito rijetko izaziva ozbiljne nuspojave. Osim toga lijek je jeftin i pristupačan širom svijeta. U Bosni i Hercegovini prodaje se izmedju ostalog pod imenom Bisolvon ili Bisolex.

Autori studije koja je 19.07. 2020. g. objavljena na stranici zurnala Bioimpacts komentiraju izrazito pozitivno dejstvo te predlažu daljne studije. Aktuelno su u toku 5 studija (Kina, Italija, Meksiko, Brazil i Slovenija) koji trebaju da potvrdne terapeutsko i profilakticno dejstvo lijeka. Važno je upozoriti da uprkos pozitvnim rezultatima potrebno sačekati daljne rezultate, te da čuvanje socijalne distance i nošenje maski predstavlja i dalje najbolju zaštitu od prenosa infekcije, dodaje na kraju doktor Omeragić.

VRHOstali prilozi:
» NOĆ KADRA KAO TRAJNA INSPIRACIJA
MINA | 05. April 2024 14:34
» ZAVIČAJNI KLUB “BIHOR” MOST IZMEĐU CRNE GORE I LUKSEMBURGA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 02. April 2024 15:36
» BROJNE SU POUKE I PORUKE BITKE NA BEDRU
MINA | 26. March 2024 14:14
» ”NIGDJE LJILJAN NIJE PRIGRLJEN KAO U BOSNI”
Anadolu Agency (AA) | 29. February 2024 14:16
» ŠOKIRAN SAM DVOSTRUKIM STANDARDIMA ZAPADNIH VLADA PREMA PALESTINCIMA
Anadolu Agency (AA) | 27. February 2024 14:39
Ostali prilozi istog autora:
» PUTOVANJE KROZ BOSNU 1530.
01. March 2023 18:14
» POŠALJIMO NANU FATU NA HADŽ!
15. December 2021 14:22
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif