Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Čestitka i opća poruka u povodu nastupa mektebske 2020/21. godine
KAD SU NAM DJECA U MEKTEBIMA MI SMO ZASUGURNO U DUBOKIM DUHOVNIM SAMOREFLEKSIJAMA
Autor: Enver Alić
Objavljeno: 11. September 2020. 23:09:40
ENVER ALIĆ: Uposlenik u školi odradi sedmičnu normu i ide kući, a vi ste stalno u nekim "morajućim" normama i obavezama. Najteže su vam norme u objašnjavanju džematlijama(često arogantnim i prepotentnim džematlijama) njihovih promišljanja o načinu obavljanja namaza, dženaza, o uređenju mezarja i postavljanju uzglavnih i nožnih nišana itd.itd.


Mnogopoštovani muallimi, mekteblije i rodidelji mektebske djece,

U ime MIZ-e Kalesija i u svoje ime svim našim muallimima, mekteblijama i roditeljima mekteblija, upućujem srdačane tebrike- čestitke povodom nastupa Nove mektebske 2020/21 godine.
Drage naše mekteblije,

Svi ste vi naši mladi članovi Islamske zajednice, a sa vašim upisom u naše mektebe i usvajanjem islamskih sadržaja koji, zasigurno, uljepšavaju duše vjernika, postaćete, ako Allah da, zreliji i još odgovorniji članovi naše Islamske zajednice i društva u cjelini.

U ovoj novoj mektebskoj godini sa vama će raditi muallimi po novom mektebskom planu i programu i usvajaćete znanja iz novih ilmihala – zbornika skrušenih nijjeta, kur'anskih i pejgamberskih dova i časnih ajeta iz Kur'ana,a.š., koji će vas pripremiti za živo izvođenje svega naučenog kroz propisane namaze. Bez tih svetih tekstova koje trebate učiti napamet, ne možete nikako biti muslimani i muslimanke riječju i djelom. Na vašim roditeljima i vama samima je odluka da li ćete biti redovni polaznici mektebske pouke, a što se tiče vaših muallima, oni će, zasigurno, učiniti sve da vi budete dobro uvježbani kao budući klanjači (musallije) a samim tim postaćete čestiti i iskreni pripadnici naše čiste vjere islama. Slušajte savjete svojih muallima i slušajte svoje roditelje koji vas podstrekavaju da se kao insani učvrstite u svom vjerskom stanju i vjeroznanju. Idite u mektebe da se ovjenčate poštenjem, iskrenošću, moralnim vrijednostima i poslušnošću Allahu, Pejgamberu Muhammedu,a.s., i roditeljima svojim.Molim Svemogućeg Allaha da vam da brzo zapamćivanje ilmihalskih sadržaja i kur'anskih sura i da stalno budete moralne veličine među džematlijama, kao i u široj društvenoj zajednici!

Uvaženi muallimi,
Dobro znam da ste kao imami, hatibi i muallimi višestruko normirani. Normirani ste općim islamskim normama od Allaha i našeg Pejgambera, a.s., normirani ste kao hatibi, normirani ste kao džemaatske hodže, a najviše ste dobili normi za izvođenje mektebske pouke. Razumijem da je najteže onim muallimima koji u džematskim mektebima imaju djece koliko u nekim današnjim osnovnim školama, koje imaju na raspolaganju više učitelja i nastavnika. Uposlenik u školi odradi sedmičnu normu i ide kući, a vi ste stalno u nekim "morajućim" normama i obavezama. Najteže su vam norme u objašnjavanju džematlijama(često arogantnim i prepotentnim džematlijama) njihovih promišljanja o načinu obavljanja namaza, dženaza, o uređenju mezarja i postavljanju uzglavnih i nožnih nišana itd.itd.

Svi vi, uvažene moje kolege, znate riječi Svemogućeg Allaha: "I reci! – Radite, pa će Allah i Njegov poslanik vidjeti vaš trud(rad), a vidjeće ga i vjernici."

Što se tiče ovih potonjih, neki, i to samo neki od njih (obzirom kakva su vremena nastupila) primjetiće i vidjeće da ste vi ponijeli preteško breme svekolike odgovornosti. Mnogi od naših džematlija ništa ne vide od vaše učinjene dobrine za opću stvar, ideale islama i da ste se bukvalno ''polomili'' u islamskoj misiji. Međutim, Dragi Bog sve vidi i sve čuje, pa ga molim da vašu dobrinu, i normiranu i ne normiranu, obilato nagradi. Moja preporuka svima vama je da mektebsku djecu prvenstveno naučite uzimanju abdesta, praktičnom obavljanju namaza i lijepom i tečnom/tačnom učenju Kur'ana pri obavljanju namaza. Po meni, to je temelj koji se treba njegovati u našim mektebima, a sve ostale islamske discipline u osnovnim i srednjim školama.

Poštovani roditelji naših mekteblija,
Obraćam vam se ljudski, bratski i sasvim iskreno. Svi znamo da su naša djeca naši ukrasi. Oni su potencijalni ukrasi naših mekteba, ako ih samo vi usmjerite da idu stazama koje će ih u naše mektebe dovesti. Upisana vaša djeca u naše mektebe, u naše osnovne ćelije Islamske zajednice, kroz ilmihale – ćitabe koji uče da se čovjek što bolje učvrsti u svom duhovnom stanju, da riječju kur'anskom i hadiskom popravi svoje stanje duha, da kroz teoriju, a potom kroz živu muslimansku praksu stekne deredžu insana, insana mislećeg, insana koji misli na Boga Dragoga - postižu osnovni vjerski cilj – zadovoljstvo Allaha Svevišnjeg što su Mu u iskrenoj pokornosti na ovom pojavnom svijetu.

U novim ilmihalima, cijenjeni roditelji naše mektebske djece, ima dosta i aplikacija i ilustracija. To će , uistinu, koristiti vašoj djeci da bolje spoznaju neke vjerske detalje. Usto, meni kao insanu i glavnom imamu MIZ-ce Kalesija, koji polahko nestaje sa vešeg horizonta i odlazi u rahatnu tišinu, želja je živa da vi kao otac ili majka budete svojoj djeci najbolja ilustracija pri uzimanju abdesta, da budete ''ilustrirani'' babo i mama svome djetetu na svakom sabahu, podne-namazu, ikindiji, akšamu i jaciji. Budite duboko u vašim duhovnim samorefleksijama, samorasuđivanjima. Zagrabite što više od islamskih vrijednosti preko obavljanja namaza. Kad vas vaša djeca vide ''nacrtane'' u živoj islamskoj praksi, bolje i brže će se kalemiti u svom islamu. Budite dobri voditelji i dobri kućni pedagozi. Pomozite svojoj Zajednici u stvaranju društva dobrih čestitih i poštenih ljudi. Neka vama i vašoj djeci Dragi Bog podari svaku sreću na ovom pojavnom svijetu i molim Ga da vama, vašoj djeci stasaloj za mekteba, vašim muallimima podari prostran dom u džennetskim perivojima. Nek vam je mubarek Nova 2020/21. mektebska godina!

Piše (poručuje): Enver Alić, glavni imam MIZ-ce KalesijaOstali prilozi:
» BOŠNJACI, DRŽAVNI MINISTRI, POD OPTUŽBOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. July 2021 18:18
» KO ĆE SASTAVITI RAŠTIMANI BOŠNJAČKI KORPUS?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2021 17:45
» SASVIM JE JASNO DA JE OSMICA PATRIOTA, BORAC, ŽRTVA UROTE…
Muhamed Mahmutović | 15. July 2021 17:44
» SRBOLOGIJA – ŠTA JE TO?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. July 2021 03:29
» NEGIRANJE GENOCIDA SE NIKADA NE SMIJE PRIHVATITI
Anadolu Agency (AA) | 03. July 2021 15:04
» MILANOVIĆU, BRINI SE O HRVATSKOJ(!) OSTAVI BOSNU I NAS U BOSNI NA MIRU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2021 14:43
» ZAŠTO JE NUŽNO REGIONALNO UREĐENJE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Tarik Kurbegović | 26. June 2021 16:44
» KO DRUGOM JAMU KOPA, SÂM U NJU PADA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. June 2021 12:43
» BIDENOV OBRAČUN SA 'SRPSKIM SVETOM'
Pobjeda.me | 21. June 2021 16:36
» DRUGO OTVORENO PISMO SRPSKOM PATRIJARHU PORFIRIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. June 2021 14:51
» IZLAZ JE U IZGRADNJI GRAĐANSKOG KONCEPTA DRUŠTVA
Armin Čusto | 19. June 2021 14:58
Ostali prilozi istog autora: