Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

"Vizija Joe Bidena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom"
BIDEN OBJAVIO PLAN ZA BIH: UVIJEK ĆE SUPROTSTAVITI MRŽNJI I PODRŽAT ĆE BOSNU I HERCEGOVINU, NJEN SUVERENITET, TERITORIJALNI INTEGRITET I MULTIETNIČKI KARAKTER
Autor: B.net
Objavljeno: 20. October 2020. 13:10:15


Kandidat Demokrata za predsjednika SAD Joe Biden objavio je dokument pod nazivom "Vizija Joe Bidena za prijateljstvo sa Bosnom i Hercegovinom", koji u nastavku objavljujemo na bosanskom i engelskom jeziku.


VIZIJA JOE BIDENA O AMERIČKOM ODNOSU SA BOSNOM I HERCEGOVINOM
Joe Biden dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine - od najmračnijih dana rata i genocida u zemlji do kontinuirane borbe za stabilnost i pravdu. Joe Biden razumije zašto je Bosna i Hercegovina bitna za Ameriku i da je u američkom interesu osigurati da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i krene naprijed u NATO i Europsku uniju.

ŠTA JE JOE BIDEN UČINIO

● Kada je 1990-ih na Balkanu izbio rat, tadašnji senator Joe Biden odigrao je vitalnu ulogu u naporima Senata da zaustavi genocid u Bosni i Hercegovini.

● Uprkos raširenom protivljenju intervencijama u regiji, Joe Biden je tvrdio da Sjedinjene Države ne mogu stajati sa strane dok su nevini civili silovani, ubijani i sahranjivani u masovnim grobnicama.

● Bio je ključan u naporima da se promijeni dinamika na terenu u Bosni i Hercegovini i na kraju je pomogao uvjeriti američku vladu i ključne europske saveznike da zaustave brutalnu kampanju genocida Slobodana Miloševića.

● U julu 2008. Joe Biden nagrađen je nagradom „Srebrenica 1995“ kao priznanje za njegov napor da spriječi genocid u Bosni i Hercegovini i promoviše toleranciju u zemlji nakon sukoba.

● U februaru 1991. Joe Biden sazvao je jedno od prvih kongresnih ročišta o prijetećem raspadu Jugoslavije i bio je jedan od prvih i najjačih glasova koji su se izjasnili protiv srpskih napada na Bosnu i Hercegovinu.

● U aprilu 1993. Joe Biden posjetio je Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. Sastao se sa Slobodanom Miloševićem i optužio ga za učešće u ratnim zločinima. Nakon svog putovanja, Biden je pozvao na ukidanje embarga na oružje protiv Bosne i Hercegovine i na to da SAD vode Zapad kao odgovor na srpsku agresiju.

● 30. jula 1993. Biden je predložio detaljan plan za opstanak Sarajeva, koji je sadržavao odredbe o ukidanju embarga UN-a na oružje za Bosnu i Hercegovinu, povećanju humanitarne pomoći i pojačanom diplomatskom pritisku za pregovaranje o nagodbi za rat.

● Nastavio je bliski interes za Bosnu i Hercegovinu nakon Daytonskog sporazuma 1995. godine, kojim je rat okončan. Nakon putovanja 2001. godine u regiju, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Biden je Senatu podnio izvještaj u kojem se navodi da „Balkan nije strateška zabava. Jugoistočna Europa ostaje središnja za sigurnost cijelog kontinenta, a time i Sjedinjenih Država ... Moramo se obvezati da ćemo dugoročno biti angažirani."

● Jedno od prvih inostranih putovanja Joe Bidena kao potpredsjednika bilo je u Sarajevu. U maju 2009. godine obratio se bosanskom Parlamentu, jasno stavljajući do znanja da je budućnost Bosne i Hercegovine u euroatlantskim institucijama, ali da da bi se krenulo ka daljnjoj integraciji, vodstvo Bosne i Hercegovine mora učiniti više na premošćivanju etničkih podjela i zajedničkom djelovanju za b korist svih Bosanaca.

● Tijekom Obamine administracije, Sjedinjene Države, predvođene Joeom Bidenom, sankcionirale su nacionalistu bosanskih Srba Milorada Dodika zbog aktivne opstrukcije Daytonskog sporazuma, dajući snažan signal da Sjedinjene Države neće tolerirati prijetnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

ŠTA ĆE UČINITI JOE BIDEN
● Joe Biden zna da će joj, da bi Bosna i Hercegovina uspjela, trebati postojana podrška Sjedinjenih Država. Nažalost, pod predsjednikom Trumpom američki utjecaj u regiji je izblijedio jer je administracija Europsku uniju postavila strateškim protivnikom i dovela u pitanje vrijednost NATO saveza.

● Joe Biden će sazvati naše partnere iz Evropske unije i saveznike iz NATO-a da zajednički razviju strategiju za učvršćivanje zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama.

● Joe Biden zna da je sada vrijeme za smjelo i odlučno američko vodstvo koje će potaknuti reforme i pomirenje i ponovno se obvezati na postizanje našeg dugogodišnjeg cilja, europske cjeline, slobodne i mirne.
● Joe Biden se obavezuje da će se uvijek suprotstaviti mržnji i podržava suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci.Net se zahvaljuju izbornom timu Joe Bidena koji su nam dostavili ovaj dokument.


Ostali prilozi:
» IGK PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV ŽELJKE CVIJANOVIĆ
Bošnjaci.Net | 15. October 2021 15:24
» AMBASADORI PIC-A UPUTILI JASNU PORUKU DODIKU
Vijesti.ba | 14. October 2021 16:17
Ostali prilozi istog autora:
» MANIFEST DOBROG BOŠNJANINA
11. October 2021 15:10