Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


ŽENE U CRNOM: PAMTIMO ZLOČIN U SJEVERINU
Procitaj komentar

Autor: RFE
Objavljeno: 23. October 2020. 15:10:49


Uz poruku "Pamtimo zločin u Sjeverinu" i imenima žrtava nevladina organizacija "Žene i crnom" obilježila je u centru Beograda 28. godišnjicu zločina u Sjeverinu.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini (BIH) pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" presreli su 22. oktobra 1992. godine, kod mosta na Limu u mjestu Mioče (BiH), autobus užičkog preduzeća „Raketa”, koji je saobraćao na redovnoj liniji Priboj–Rudo–Priboj.

Oni su izveli 16 građana bošnjačke nacionalnosti, odvezli ih u pravcu Višegrada, gdje su ih brutalno pretukli i potom ubili na obali Drine.

„Želimo da ukažemo na to da društvo u Srbiji gaji ekstremnu neosjetljivost na patnje žrtava zločina počinjenih u naše ime“, rekao je za RSE Miloš Urošević, aktivista organizacije "Žena u crnom".

On je ukazao i da porodice žrtava još uvijek nisu ostvarile status civilnih žrtava rata navodeći da ih aktuelni zakon o civilnim žrtvama rata i invalidima ne prepoznaje zato što su oni oteti van teritorije Savezne Republike Jugoslavije i zato što nisu stradali od neprijateljske strane u sukobu.

Aleksandar Kraus, predsjednik Saveza antifašista Srbije, rekao je za RSE da nema istinskog izvinjenja i da se Srbija ne izvinjava za ono što je u njeno ime rađeno u ratovima devedesetih.

„Ako se u udžbenicima, ako se mladim generacijama ne objašnjava i ne prihvati da smo uradili neke neprihvatljive stvari, ne možemo promeniti odnos sa susjedima", poručio je Kraus.

Skup koji je trajao oko pola sata obezbjeđivala je policija i nije bilo incidenata.

Tokom prethodnih 28 godina pronađeni su posmrtni ostaci samo jedne žrtve, dok se ostali i dalje vode kao nestala lica.

Fond za humanitarno pravo (FHP) i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda (Sandžački odbor) podsjećaju da višegodišnja potraga porodica za posmrtnim ostacima žrtava još uvijek nije okončana i da je neprihvatljivo da institucije Srbije punih 28 godina odbijaju da porodicama žrtava pruže obeštećenje, podršku i priznanje.

FHP i Sandžački odbor navode da dugogodišnji bezuspješni napori porodica žrtava da ostvare svoje pravo na reparacije i status civilnih žrtava reflektuje težnju institucija da "izbjegnu priznavanje odgovornosti Srbije za otmice i ubistva stanovnika Sjeverina". Kao i da neuspješna potraga za telima ubijenih svjedoči o svjesnom i namjernom sprječavanju svakog pokušaja da se otkrije istina o njihovom stradanju.

"Iz tog razloga FHP i Sandžački odbor zahtjevaju od institucija Srbije da napuste politiku izbjegavanja odgovornosti za kršenja ljudskih prava tokom 1990-ih, te da žrtvama omoguće da saznaju istinu o sudbini njihovih najmilijih", navele su ove organizacije u saopštenju.

Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića, a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na petnaest godina zatvora. Lukić je kasnije u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu, ali ne i za zločin u Sjeverinu, objavio je portal slobodnaevropa.org.

VRHOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif