Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Pismo Bakiru Izetbegoviću
BLAMAŽA POTOMAKA BLAJBURGA I RAVNE GORE PRED VIJEĆEM SUGURNOSTI UN-A
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 26. November 2020. 01:11:12
Normalno je postalo da ova dva istomišljenika, kao potomci svojih predaka sa Blajburga i Ravne gore, teško mogu da prevaziđu i svoje želje i nakane, koje nisu ostvarili sa UZP i dvostrukom agresijom na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, te pokušavaju u ovome mirnome post dejtonskom periodu, poput hobotnice isturiti i svoje otrovne pipke.


Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanski Srbin: Jadna li je i čemerna ova naša država, čiji su čelnici i vlastodršci osobe i nakaradni elementi, u likovima i nedjelima guslara iz Laktaša i orguljaša iz mostarskih Bara.
Njihova slika i prilika je u istovjetnim sadržajima, nakanama i nedjelima prohujalim sa vihorom, ostavljajući užasne i ubitačne tragove nacionalizma na našim prostorima.
Poštovani Bakire, da nije smiješno i žalosno, istinski bi bilo tragikomično za našu lijepu i jedinu domovinu i njegovo stanovništvo.
Zašto Vam upravo pišem na današnji naš zajednički praznik državnosti.
Pišem Vam, kakve li ironije našeg življenja u ovoj nam zajedničkoj domovini, kao istinski bosanski Srbin, koji je voli kao i Vi i moje vrle komšije Bošnjaci.
Nene i bake naše bi često govorile: „Gdje mačke nema i miševi kolo vode“.
Evo, upravo sam sinoć na televiziji RTRS-a i pratio izlaganja Valentina Inzka, Milorada Dodika i Dragana Čovića, u on-line prenosu, sa zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.
Opet bi naše nene i bake govorile, što je guslar iz Laktaša Milorad Dodik izgovorio Visokom predstavniku „niti pas sa maslom nebi polizao“!

Skandalozno je bilo obraćanje Dodika pred UN-om: Izvrijeđao je Inzka, nazvao ga monstrumom!
"Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Dejtonskom sporazumu, on je stranac koji će uništiti BiH. On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH. Inzko nema apsolutno ništa s državnom imovinom u BiH i pokušava zaustaviti izgradnju hidroelektrana i aerodroma. Nijednu odluku nećemo službeno objaviti ni poštovati u RS-u. Ako Inzko nastavi provoditi odluke razmotrit ću početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom", /citat Dodika/
Nastavio je guslar iz Laktaša u istom stilu:
- "Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti odluke koje nisu uspostavljene u Daytonskom sporazumu... On se sveti Srbima i Hrvatima u BiH", kazao je Dodik, najavivši kako će Republika Srpska "razmotriti početak integracije s matičnom zemljom Srbijom" nastavi li Inzko djelovati na sadašnji način“.
Zaključio je kako Hrvatska kao i Srbija te RS i dio Federacije žele što hitnije zatvaranje OHR-a.

Istinski se pitam, gospodine Bakire, da li poslije ovakvih nedoličnih i vulgarnih riječi istupa člana Predsjedništva BiH, Vaše i moje države, zaista gospodin Inzko ima prava „muda“ ili će mu i osmjeh na licu i dalje biti dominantan, da bez crvenila i određenih mjera i lične ovlasti i mogućnosti isto tako, nekom svojom odlukom, koju odavno i očekujemo ne sahrani svako političko djelovanje ovoga đilkoša i kriminalca iz RS-a.

Kako to prenosi „Večernji list“ iz Hrvatske:
„Predsjednik HDZ BiH Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dodik kritike na Inzkov račun izrekli su sudjelujući u on-line debati koju je u povodu 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma upriličio ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja a sudjelovali su predstavnici država članica Vijeća sigurnosti svjetske organizacije. Kao sudionik je bio pozvan i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović no on je taj poziv odbio a u pismu Nebenzji je upozorio kako bi u takvoj debati trebali sudjelovati članovi Predsjedništva BiH a ne stranački lideri. Ruski je veleposlanik u utorak izrazio žaljenje zbog Izetbegovićeva odbijanja dodajući kako je zamisao bila čuti predstavnike tri velike stranke koje predstavljaju tri naroda, insistirajući kako je nužno očuvati Daytonski sporazum u postojećem obliku jer bi svaki drugi pristup, po njegovoj ocjeni, potkopao mir i stabilnost na Balkanu. Inzko je kao jedan od također pozvanih sudionika kazao kako se Dayton mora poštovati u cijelosti a to znači i jasnu privrženost očuvanju teritorijalnog integriteta BiH“. /završen citat/

Dodikov jaran i član istoga orkestra kao orguljaš Dragan Čović, u svome izlaganju svirao je zastarjele note na temu Izbornog zakona:

- "Reforme Izbornog zakona su neophodne kako bi se izbori 2022. održali na ispravan način i na tome će se raditi u narednih šest mjeseci”.

Očito mu je redovna kost u grlu sa Željkom Komšićem, kao i svim njihovim predstavnicima i nacionalnom vijeću Hrvatske sa Milanovićem i Plenkovićem, koji bi htjeli svi da se upliću u unutrašnje uređenje naše države, da utiču na njen suverenitet i integritet, kao i Vučko sa vučićima sa Istoka naše države.

Dakle, normalno je postalo da ova dva istomišljenika, kao potomci svojih predaka sa Blajburga i Ravne gore, teško mogu da prevaziđu i svoje želje i nakane, koje nisu ostvarili sa UZP i dvostrukom agresijom na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, te pokušavaju u ovome mirnome post dejtonskom periodu, poput hobotnice isturiti i svoje otrovne pipke.

Poštovani gospodine Bakire, u svakom slučaju Vaše je kod Bošnjaka jačati snagu i jedinstvo u Bošnjaka, u nastojanjima i kontinuiranoj borbi očuvanja svih vrijednosti jedine nam naše domovine, uz sve čestitke na današnji dan njene nezavisnosti.


Poštovani gospodine Bakire, pišem Vam ovo pismo u želji izražaja i moga žaljenja, sa jedne strane ne prihvatajući Vaše lično učešće u ovoj debati, sa mogućnosti iznošenja gole istine i realnog stanja događanja u državi, koja nam je i Vama i meni jedna i jedina i voljena.

Sa druge strane, Vaše odbijanje nailazi i djelimično na moje razumjevanje i odobravanje, jer je izbor Željka Komšića i Predsjedništvo države, jedini meritorni i zvanični predstavnik vlasti na najvišem nivou i u ovome slučaju, trebao je i njihov glas da se očituje na ovoj sesiji UN-a.

Nije li domaćin i ovaj što je slao pozive, nije htio pozvati i Željka Komšića, znajući bar nama dobro upućenim, da je često i očito i međunarodna mzajednica „tepala i tapšala“ HDZ i njegove predstavnike u našoj vlasti, koji su permanentno u kontinuitetu osporavale mnoge vrijednosti naše države i njenoga sistema.

Pod plaštom lažne Gebelsove doktrine o ogroženosti ovih Hrvata, i sami su redovano ugrožavali i naše građane druge i drugačije, bar na teritorijama gdje su u većini, primjeri Mostara, Stoca, Čapljine, Neuma i srednje Bosne.

Ništa čudno nije, znajući igru i Rusije i njenih predstavnika u svjetskim institucijama, kao i njihovih ambasadora u BiH, sa negiranjem i genocida i otvorenog podržavanja ovih „ustaško- četničkih jarana“ i veliko srpsko-hrvatskih nacionalističkih elemenata!

Šta reći na kraju, jadna li je i čemerna ova naša država, čiji su čelnici i vlastodršci osobe i nakaradni elementi, u likovima i nedjelima guslara iz Laktaša i orguljaša iz mostarskih Bara.
Njihova slika i prilika je u istovjetnim sadržajima, nakanama i nedjelima prohujalim sa vihorom, ostavljajući užasne i ubitačne tragove nacionalizma na našim prostorima.

Nakon istupa, ovih naših „svirača sa guslama i orguljama“ reagovao je i predstavnik Njemačke pri UN, gosp. Gunter Sautter, koji je podržao Valentina Inzka, iznoseći i činjenice da je umjesto očekivanog dijaloga dobio samo monolog ispunjen ličnim napadima na Inzka.

Vjerujući da ovakav nastup ovoga njemačkog predstavnika, prema sadržaju izlaganja nije odgovarao i guslaru iz Laktaša i njegovoj televiziji RTRS-u, te su prekinuli prenos ove besjede, tako da su naši gledaoci bili uskraćeni istupima i mišljenjima i drugih ozbiljnih svjetskih predstavnika i velikih sila, nažalost.

Poštovani gospodine Bakire, u svakom slučaju Vaše je kod Bošnjaka jačati snagu i jedinstvo u Bošnjaka, u nastojanjima i kontinuiranoj borbi očuvanja svih vrijednosti jedine nam naše domovine, uz sve čestitke na današnji dan njene nezavisnosti.

Svi građani našeg Željka, kao i Vaši i naše komšije Bošnjaci, kao i bosanski Srbi, nikada i nikome neće dozvoliti podrivanje, rušenje i uzurpaciju naše domovine Bosne i Hercegovine, neka nam je i zajednički praznik naše nezavisnosti sretan i plodonosan.
Ostali prilozi:
» GRANICE LJUDSKE MOĆI SE STALNO POMJERAJU
Aziz Hurem | 21. June 2021 18:30
» DRUGO OTVORENO PISMO SRPSKOM PATRIJARHU PORFIRIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. June 2021 14:51
» VELIKOSRPSTVO JE KANCEROGENA BOLEST
Sead Zubanović | 17. June 2021 13:04
» FERIDA OSMANOVIĆ I JOSEPH BIDEN
Envera Selimović | 14. June 2021 16:58
» NJEMU, DARKU TANASKOVIĆU, NI IVO ANDRIĆ NIJE NEVIN OD GENOCIDA U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. June 2021 16:30
» TRI BOSANSKA PRAVCA DJELOVANJA NAKON PRESUDE MLADIĆU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. June 2021 03:04
» NASLIJEĐE PRESUĐENOG POGLAVICE
Mesud A. Ramić | 11. June 2021 03:02
» MLADIĆ I KARADŽIĆ SU PRESUĐENI NA DŽIVOTNI ZATVOR, A ŠTA JE SA RS?
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 08. June 2021 20:18
» ZLOČINI BEZ KAZNI
Velija Murić | 08. June 2021 03:08
» PREDNOSTI DIJALOGA
Mesud A. Ramić | 07. June 2021 20:13
» KO NEMA OBRAZA, ON JE BEZOBRAZAN
Sead Zubanović | 04. June 2021 15:03
» PROPUŠISMO!
Esmin Frljučkaj | 03. June 2021 00:53
» USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI – NAŠA NUŽNOST
Nebojša Mrvaljević | 02. June 2021 20:27
» JESMO LI SPREMNI ZA NOVI STRELJAČKI STROJ?!
Mehmed Meša Pargan | 02. June 2021 14:02
Ostali prilozi istog autora:
» SUDBONOSNI VAKAT I ZEMAN
13. April 2021 14:39
» KO ISPRAVLJA KRIVU DRINU?
10. March 2021 16:42
» METAMORFOZA LJUDSKOSTI
22. February 2021 14:58
» MOSTARSKA IZBORNA CIRKUSIJADA!
16. February 2021 14:15