Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Nakon otkrivanja opljačkane ukrajinske ikone, hoće li Dodik biti smijenjen i procesuiran? Šta će biti sa Lavrovim?
NACISTI U BERLINU PRIJE 87 GODINA OPLJAČKALI UMJETNIČKE SLIKE OD JEVREJSKE PORODICE, AMERIKA IH VRAĆA NASLJEDNICIMA
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 21. December 2020. 22:12:49

Na službenoj stranici Ministarstva pravde Sjedinjenih Država (Unated States Department of Justice) i Američki odvjetnici »Sjeverni okrug New Yorka», objavljena je informacija, da ova država osigurava povratak umjetnine punih 87 godina nakon što su je njemački Nacisti opljačkali od jevrejske porodice u Berlinu.
Umjetnička slika je od 1934.godine, bila u Muzeju Arkell u Canajoharie, gradić 50-tak milja od Albanya, a 200 milja od New York Citya.
- Umjetnine, kako je istaknuto, Nacisti su opljačkali daleke 1933. godine od jevrejske porodice u Berlinu (Njemačka), sada nakon 87 godina vraćena je nasljednicima porodice, koju je zastupala “Mosse Foundation”. Tako je 15. oktobra 2020. godine, najavila je V.D. državni odvjetnik Antoinette T. Bacon i Thomas F. Relford, specijalni agent zadužen za terenski ured u Albanyu Federalnog istražnog biroa (FBI).
Naglašava se, da je Rudolf Mosse bio istaknuti izdavač i filantrop početkom dvadesetog stoljeća u Berlinu. On i njegova porodica izdavali su novine, uključujući “Berliner Tageblatt”, u kojima su kritizirali nacističku stranku. Kada su Nacisti došli na vlast 1933. godine, porodica Mosse, koja je bila jevrejska, bila je podvrgnuta mjerama arijanizacije, koje se nastojalo ukloniti iz njemačke ekonomije. Kada su Mosseovi pobjegli iz Njemačke, Nacisti su zaplijenili njihovu imovinu, uključujući opsežnu umjetničku kolekciju, piše na službenom siteu Department of Justice.

U umjetničkoj kolekciji Mosse nalazila se slika poznata pod nazivom “Winter” (Zima) američkog umjetnika Garija Melchersa. Nakon što su Nacisti opljačkali umjetničku sliku "Zima", prošla je kroz niz posrednika, koju je na kraju kupio Bartlett Arkell, suosnivač i predsjednik kompanije “Imperial Packing Company”, koji su kasnije promijenili naziv u “Beech-Nut Packing Company”. Umjetnička kolekcija Bartletta Arkella do sada se nalazila u “Arkell Museum in Canajoharie”, New York.
FBI je povratio umjetničku sliku "Zima" iz “Arkell Museum in Canajoharie”, na osnovu toga što je ukradena imovina i koja je putovala u međudržavnoj trgovini, ističe se u tekstu.

Istaknuto je da je umjetnička slika "Zima" vraćena Fondaciji Mosse, koja djeluje na međunarodnoj razini kako bi povratila umjetnička djela koje je nacistički režim oteo porodici Mosse, i predstavlja interes zakonitih nasljednika za sliku "Zima".

- "Nikada ne možemo umanjiti strahote nacističke Njemačke iz povijesti, ali možemo i trebali bismo iskoristiti svaku priliku da pružimo bilo kakvu pravdu koja uključuje povratak imovine pravim nasljednicima", - rekla je v.d. američke odvjetnice Antoinette T. Bacon, "Ministarstvo pravde će i dalje raditi upravo to."

Odgovorni specijalni agent FBI-a Thomas F. Relford izjavio je, prenosi službeni site:
- „Iako se vjeruje da su Nacisti ukrali stotine hiljada umjetnina, naš ured je neizmjerno ponosan što pomaže ispraviti čak i samo jednu nepravdu počinjenu tokom ovog zlog razdoblja svjetske historije. Možda smo odigrali malu ulogu u ogromnim naporima, ali zauvijek ćemo prepoznati veličinu ovog djela i zaista smo počašćeni što smo mogli vratiti ovu sliku pravim vlasnicima."

FBI je sliku prenio predstavnicima nasljednika u terenskom uredu FBI-a u Albany-u, uz primjedbe Ureda državnog odvjetništva, FBI-a, fondacije Mosse i muzeja Arkell.
Ovaj slučaj je vodio pomoćnik američkog odvjetnika Christopher R. Moran.
Bezbroj umjetnina ukradenih od strane nacističkog režima još uvijek se ne zna o njima. Svako ko ima informacije u vezi s ukradenim umjetničkim djelima može se obratiti FBI-jevom timu za umjetničke zločine na: [email protected].Vjerujemo da će ovu informaciju pročitati Tužilaštvo, Sud BiH, SIPA, kao i vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini, pored zakonske obaveze o opljačkanim umjetninama od vjerskog, kulturnog i nacionalnog značaja, da će im ovo biti dodatna motivacija da riješe slučaj opljačkane ukrajinske pozlaćene ikone stare preko 300 godina, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na privatnom vašarskom sijelu u zaleđu glavnog grada Sarajeva, mimo državnog i diplomatskog protokola, poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Ruske Federacije.
Nakon uručivanja i objave u medijima slike ikone sa pečatom, skandal je otkrila Ambasada Ukrajine u BiH, koja je bh. vlastima uputila notu, te od nadležnih traži da objasne sve detalje o ikoni iz Luganska.
Slučaj opljačakane ikone je već internacionalizovan, dok je rusko ministarstvo vanjskih poslova najavilo da će u BiH vratiti ikonu, ali Milorad Dodik se krije od očiju javnosti, simulirajući bolesti.
Kako god, bit će interesantno čuti odgovor Milorada Dodika kako je opljačkana ikona dospjela u njegove ruke i ima li još opljačkanih umjetnina kod njega.
Zbog ovog svjetskog skandala sa opljačkanom ikonom i nanošenja sramote državi BiH, Milorad Dodik morao bi biti uklonjen sa svih državnih i drugih javnih političkih funkcija, i procesuiran pred Sudom BiH.
Dok Lavrova, predsjednik Rusije Putin bi trebao smijeniti sa svih funkcija zbog diplomatskog skandala u Bosni i Hercegovini, najzad i ponižavanja moćne Rusije pred svjetskom javnošću.
Samo da podsjetimo, “Ukrajina i BiH su države potpisnice Konvencije o mjerama za zabranu i sprječavanje neovlašćenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.
U skladu s članom 7. Konvencije, države potpisnice obavezuju se da zabrane uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili vjerskog ili svjetovnog historijskog spomenika, i na zahtjev druge države stranke, moraju da preduzmu odgovarajuće korake za identifikaciju i vraćanje bilo kojeg takvog kulturnog dobra”.
Na kraju da podsjetimo, Srbi su 1992 – 1995., popljačkali i porušili preko 600 džamija u BiH, među njima i banjalučku Ferhadiju. Kada je obnovljena i svečano otvorena ova džamija, maj 2016., Dodik je poklonio ćilim. Pozivamo čelnike banjalučkog Medžlisa, da provjere sa ostalim bh. medžlisima gdje su džamije popljačkane i porušene, ako je kojim slučajem Dodik poklonio opljačkani ćilim.

VRH


  Dossier: AFERA IKONA: DODIK LAVROVU POKLONIO OPLJAČKANU IKONU
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16.01.2021 17:35
» UKRAJINSKA IKONA I SRPSKO-RUSKI PLJAČKARAJ
Esad Krcić | 26.12.2020 15:31
» AMBASADOR STIGAO U BIH A IKONU NIJE PREDAO?
Oslobođenje | 25.12.2020 12:54
» LAVROV STAVIO DODIKA NA RUSKU OTPUSNU LISTU
Vijesti.ba | 24.12.2020 13:14
» PREDSJEDNIČE PUTIN, MINISTAR LAVROV JE OSRAMOTIO RUSIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20.12.2020 15:02
» LAVROV VRAĆA IKONU KOJU MU JE DODIK POKLONIO
Anadolu Agency (AA) | 19.12.2020 13:13
» PRAVI POTEZ ŠEFIKA I ŽELJKA, BRAVO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 16.12.2020 22:59
» LAVROV I NACISTIČKA TRI PRSTA
Bošnjaci.Net | 16.12.2020 17:21
» LUKAVI LAVROV I SRPSKO-RUSKI MALI PIJUN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15.12.2020 13:49

Ostali prilozi:
» SVI MORAMO BITI SREBRENICA
MINA | 17. June 2024 19:20
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif