Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti


Osvrt
LAVROV STAVIO DODIKA NA RUSKU OTPUSNU LISTU
Procitaj komentar

Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 24. December 2020. 13:12:04


Još uvijek se ne stišava bura oko posjete ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini i dvostrukog diplomatskog skandala koji je ta posjeta izazvala.

Elektricitet međunarodnih odnosa koji se preklapa na Bosni i Hercegovini nije novina, kao što nije novost da su izlazni rezultati svih tih odnosa u istoriji kreirali velike probleme. Početak Prvog svjetskog rata je samo jedan od takvih dokaza.

Šta se u pozadini dešavalo u Sarajevu prije i tokom Lavrovog gostovanja ne možemo sa sigurnošću tvrditi u ovom momentu. Ono što se može tvrditi i o čemu se slažu svi koji poznaju diplomatiju jeste da je ruska diplomatija među najjačima u svijetu gdje se rijetko šta prepušta slučaju. Vrijeme koje nadolazi će otkriti prave posljedice svega što se desilo, a posebno poklanjanja famozne ikone koju je Lavrov na kraju vratio Dodiku.

Samo ponašanje Milorada Dodika je još jednom potvrdilo svu bahatost koju u sebi nosi s karakteristikama drumskog razbojnika. Dodik se s prkosom, kao prvi čovjek Predsjedništva Bosne i Hercegovine, slikao bez zastave zemlje koju predstavlja. Na koncu je jednom od najjačih diplomata svijeta podario ukradenu ikonu. Pitanje koje se nameće jeste da li se ikona mogla dati Lavrovu bez prethodne provjere njegovog protokola o kakvom se poklonu radi i ko mu je vlasnik? Vrlo teško. Zbog toga su osnovane sumnje koje izražavaju diplomate u Sarajevu, da je sam Lavrovov tim na indirektan način putem svojih domaćih kanala, prilikom pripreme posjete i protokola, predložio takav poklon. On nije sigurno došao iz Dodikove glave. Nakon što se skandal desio, stečeni su i formalni uslovi da se Dodik pusti niz vodu. Kreiran je javni utisak da je laktaški trgovac ponizio ministra vanjskih poslova Rusije kao i samu Rusiju kao državu, koja sebi ne dozvoljava takve skandale. A šta je u pozadini svega?

Rezultati politike se mjere prema stvarnim i mjerljivim potezima, a ne prema PR nastupima i galamama. Samo nekoliko dana prije dolaska Lavrova, Dodik je ponizno skinuo ploču sa imenom Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama. Taj potez govori da se Dodik boji sankcija Evrope i upozorenja iz Sjedinjenih Američkih Država koje su ga stavile na crnu listu. Iako otvoreno propagira ruske interese na Balkanu i Bosni i Hercrgovini, Dodik je skupa sa kolegama iz Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, potpisao ANP učvrstivši time saradnju sa NATO paktom. Javno je Dodik protiv NATO pakta, a stvarno je potpisao isto što i Komšić i Džaferović. Ako misli da se tako može poigravati sa Rusijom koju koristi za svoju vladavinu, onda se sigurno zanio, jer to nije jezik kojim se komunicira. Sjedenje na dvije stolice ne mogu izdržati puno ozbiljnije države, a ne jedan siromašni administrativni entitet podijeljen na dva dijela, istočni i zapadni. Ime mu je Republika Srpska.

Lavrov je sve vrijeme posjete ustvari slao poruku prema Evropi i Americi, a ne Dodiku i njegovim sljedbenicima. Snažnu poruku su poslali i Džaferović i Komšić i jasno rekli koje su političke snage prozapadne, a koje ne. I Čović se još jednom svrstao vjerujući da je neko naivan u velikom svijetu politike. Dodik je bio gorivo za sva ta preplitanja. Odavno stavljen na marginu i crnu listu na zapadu, uspio je zvanično i javno staviti svoje ime i na Ruskoj otpusnoj listi. Poruka je jasna, vrijeme je za novog ruskog igrača, Dodiku je prošao rok!

VRH


  Dossier: AFERA IKONA: DODIK LAVROVU POKLONIO OPLJAČKANU IKONU
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16.01.2021 17:35
» UKRAJINSKA IKONA I SRPSKO-RUSKI PLJAČKARAJ
Esad Krcić | 26.12.2020 15:31
» AMBASADOR STIGAO U BIH A IKONU NIJE PREDAO?
Oslobođenje | 25.12.2020 12:54
» LAVROV STAVIO DODIKA NA RUSKU OTPUSNU LISTU
Vijesti.ba | 24.12.2020 13:14
» PREDSJEDNIČE PUTIN, MINISTAR LAVROV JE OSRAMOTIO RUSIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20.12.2020 15:02
» LAVROV VRAĆA IKONU KOJU MU JE DODIK POKLONIO
Anadolu Agency (AA) | 19.12.2020 13:13
» PRAVI POTEZ ŠEFIKA I ŽELJKA, BRAVO!
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 16.12.2020 22:59
» LAVROV I NACISTIČKA TRI PRSTA
Bošnjaci.Net | 16.12.2020 17:21
» LUKAVI LAVROV I SRPSKO-RUSKI MALI PIJUN
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15.12.2020 13:49

Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif