Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U susret konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Vogošća
KO ĆE NA ČELO OPĆINSKOG VIJEĆA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 26. December 2020. 00:12:39
Detalj sa jedne od ranijih sjednica Općinskog vijeća VogošćaNačelnik Edin Smajić

Bojan Farkaš
Prema potvrđenim rezultatima ovogodišnjih lokalnih izbora Edin Smajić iz Stranke demokratske akcje zadržao je funkciju Načelnika Općine Vogošća na čijem je čelu više od deset godina.

U novom Općinskom vijeću koje broji 27 vijećnika najviše mjesta osvojla je Stranka demkratske akcije njih 11. Šest mandata osvojila je Narod i pravda, po tri vijećnika Socijal demokratska parija i koalicija Demokratska fronta-Građanski svez, dok je po jedan mandat pripao Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi, Našoj stranci, Platformi za progres i Savezu za bolju budućnost.

Stranke „četvorke“ (Narod i pravda, SDP, Nezavisna bosanskohercegvačka lista i Naša stranka) tako imaju 11 mandata, isto kao i Stranka demokratske akcije. Ko će u novom Općinkom vijeću imati većinu ostaje da se vidi od toga na čiju će se stranu prikloniti DF-GS, SBB i Platforma za progres.

Nezvanično doznajemo da bi većinu, za sebe trebala opskrbiti SDA, koja bi sa vijećnicima koalicije DF-GS trebla imati nadpolovičnu većinu. Da li nesigurni u takvog partnera, akivisti SDA vrše lobiranja da uz sebe imaju još i vijećnike SBB-a, Platforme za progres pa čak i nekih od vjećnika iz stranaka „četvorke“.

Iako, još uvijek, nema zvaničnih sastanaka vezanih za konstiturajući sjednicu zakonodavnog tijela ove lokalne zajednice na kojoj bi, početkom januara naredne godine, pored predsjedavajućeg vijeća i njegova dva zamjenika, trebalo izabrati i komisije za Statut i propise te Budžet i finansije, teku nezvnične aktivnosti vezane za lobiranje oko toga ko bi se mgao naći u rukvdstvu Općinskog vijeća.

Obzirom da je Edin Smajić, načelnik općine iz reda Bošnjaka, prem aktuelnim odredbama Ststuta ove općine Predsjedavajući Općinskog vijeća trebao bi bit iz reda drugih konstitutivnih naroda te bi slijedom toga novi predsjedavajući Oćinskog vijeća trebao biti Bojan Farkaš iz Naše stranke. No, sudeći po vrlo „škakljivim“, pitanjima na koje je odgovore Naša stranka, u vremenu iza, tražila od vlasti u Vogošći male su mogćnosti da bi on mogao imat podršku Stranke dmokratske akcije pa i koalicije DF-GS jer im se u partnerstvu sa SDA nudi mjesto predsjedavajućeg Općinskog vijeća.

Još uvijek nema jasnog stava „četvorke“ oko aktivnsti na konstituirajućoj sjednici ovog zakonodavnog tijela. Ona iz dva razloga očekuje da neko od njihovih vijećnika zauzme čelnu poziciju u vijeću. Neko iz Naroda i pravde koja ima najveći broj vjećnika ili kandidat Naše stranke slijedom nacionalnog balansa kojeg tretira Statut općine. Želja NiP-a da njihov vijećnik bude na čelu vijeća ide na ruku Stranci demokratske akcije koja pokušava napraviti razdor na relacji NiP - Naša stranka, pa drugih stranaka unutar „četvorke“ (SDP i NLB) kojima se „velikdušno“ nude funkcije zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća ukoliko podrže prijedlog kandudata kojeg za Predsjedavajućeg vijeća istaknu Stranka demokratske akcije i njihov partner iz koalicije DF-SG. Time bi eliminisali svoje „ljute“ protivnike iz NiP-a i Naše stranke. Da li će na svoju stranu uspjeti privući i vijećnike Platforme za progres i SBB-a, ostaje da se vidi.Ostali prilozi:
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
Ostali prilozi istog autora:
» SPOMEN KNJIZI
23. April 2021 16:34
» PUNA SAM POZITIVNE ENERGIJE
16. April 2021 17:26
» DUBROVNIK GRAD NABOŽIĆKI
13. April 2021 18:32
» NAROD MOG VREMENA
18. March 2021 14:37
» DALEKO SI TI OD MENE
10. March 2021 14:40
» INSTITUT ZA TELEĆI JEZIK
04. March 2021 18:47
» SEVDAH I KLASIKA
21. February 2021 19:49