Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Novo izdanje: Prilog za bibliografiju o bosanskohercegovačkom heroju
KNJIGA POSVEĆENA MIDHADU HUJDURU HUJKI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. December 2020. 22:12:08


U nevelikoj produkciji knjiga tematski determinisanih događajima i istaknutim ličnostima u minuloj ratnoj kataklizmi, pojava publikacije „Prilog za bibliografiju o Midhadu Hujduru Hujki, heroju Oslobodilačkog rata“ ne samo što otvara prostor za još jedno svjedočanstvo o ovoj legendarnoj ličnosti, nego i za širi kontekst s obzirom na povezanost sa burnim i kataklizmičnimm vremena u Mostaru u periodu 1992. do njegove pogibije 30. juna 1993. godine.

Autor i izdavač knjige Šemsudin Zlatko Serdarević je nakon dugogodišnjeg sakupljanja, obrade i analize brojnih izvora i literature uspio pronači i obuhvatiti 103 bibliografske jedinice, rasute po knjigama, dokumentima, časopisima, novinama, periodičnim izdanjima svih vrsta, plakatima, afišama i portalima i time široj prije svega naučnoj javnosti pružiti pregled svih naslova u kojima se, u večem ili manjem tekstualnom obimu, pominje ime Midhada Hujdura Hujke.

Recenziju potpisuje prof. Jasmina Demirović tvrdeći da je ovo „po broju stranica mali, ali po ideji, koncepciji i sadržaju-zlata vrijedan priručnik...“ te da predstavlja prvu publikaciju u našoj zemlji u kojoj se bibliografski obrađuje heroj Oslobodilačkog rata.

- Jer pomažući u izučavanju, pogotovo budućim generacijama rasvjetljavanju, lika i djela velikog sina grada Mostara, također, grada heroja, iskusni novinar i publicist, dijete ovog grada, Šemsudin Zlatko Serdarević, ovim priručnikom obogatio je arhiv grada ali je i sam postao Arhivar ovog vrijednog materijala, zaključuje prof. Demirović podsječajući na maksimu Bašeskije o značaju zapisivanja.

Ovom knjižicom je istraživačima i historičarima umnogome olakšan rad prilikom izučavanja ratne staze komandanta Midhada Hujdura Hujke (Mostar, 28.02.1953. - Mostar, 30.06.1993.), nosioca ratnog priznanja Značke „Zlatni ljiljan“ (14.02.1993.) i Ordena heroja Oslobodilačkog rata (14.4.1994.).

- Pored niza drugih činjenica, meni je za inicijaciju rada na ovom projektu predstavljalo itekako naglašeno buđenje osječaja da je velika čast dati lični prilog u rasvjetljavanju Hujkine ličnosti i njegovog izuzetno značajnog djela u periodu najvećih ratnih iskušenja. Hujka je simbol otpora agresorima, slobode i herojske borbe za svoj grad, svoju mahalu i avliju. Naravno da se u knjizi pominje i niz Hujkinih saboraca koje je upravo njegova urođena sposobnost da bude vođa okupila oko zajedničke ideje odbrane slobode, akcentira autor.

U knjizi koja obiluje nizom vrlo zanimljivih detalja, do sada nepoznatih široj javnosti zbog nemogučnosti da dođu do literature i izvora, između ostalog autor daje tekst govora Izudina Ćiće Šahovića na posljednjem ispraćaju 2.7.1993. godine u holu Narodnog pozorišta Mostar.

Sačuvani plakati iz ratnog i postratnog perioda u vlasništvu autora knjige, takođe su poslužili kao bibliografske jedinice. Manje je poznato da su u postratnom vremenu organizovani šahovski i atletski turniri „Midhad Hujdur Hujka“ koji zapravo svjedoče o našem odnosu prema njegovanju uspomene na heroja Mostara. Nažalost oba turnira su vremenom ukinuta.

Da je Hujka predosjećao kako će mu se nešto desiti pred veoma važnu akciju oslobađanja Sjevernog logora potvrđuje tadašnji muftija hadži Seid Smajkić u svojoj knjizi „Mostarsko muftijstvo 1992 - 2012.“ Prirodno je da je autor Serdarević i ovu muftijinu knjigu uvrstio u svoju bibliografiju, precizirajući sve potrebne elemente koji se citiraju u ovakvoj vrsti knjige.

Navedene su i sve pjesme komponovane ili ne u kojima se spominje Hujkino ime kao i CD (izdanje, 2017.) sa 30 patriotskih pjesama u izdanju Centra za mir i multietničku saradnju Mostar.
Autor navodi kako se u njegovoj i u arhivi Centra za mir i multietničku saradnju Mostar nalaze originali ili kopije svih bibliografskih jedinica (103) što potvrđuje da je knjiga pisana na osnovu izvorne građe. Time je istraživačima još više olakšano traženje navedene građe.

- Već sam počeo sa dopunom ove knjige što znači da pripremam drugo dopunjeno izdanje bibliografije kako bi se anulirali svi do sada ispušteni izvori i literatura. Posebnu zahvalnost dugujem kolektivu IC štamparije koja mi je izašla u susret prihvatajući da štampa vrlo mal tiraž. Pored mostarskih ustanova Muzeja Hercegovine, Arhiva HNK, Narodne biblioteke, asocijacije JOB knjigu sam dostavio i Muzeju heroja oslobodilačkog rata u Sarajevu, kazao je Serdarević.

Napomenuo je da se svima koji imaju potrebu za pisanjem, te da time otrgnu od zaborava događaje iz minulog rata, pruža ogroman prostor jer je do sada vrlo malo učinjeno na tom planu. (Zlatko Serdarević)Ostali prilozi:
» OŽENI SE MIRSO MLAD
Haris Hojkurić | 05. May 2021 15:52
» PLEDOAJE ZAJEDNIŠTVU LJUDSKE RELIGIOZNOSTI
Prof. em. Rašid Durić | 23. April 2021 16:12
» MA MOŽE SE I BESPARA
Haris Hojkurić | 19. April 2021 14:01
» BRATSTVO KOŽAR MONOGRAFIJA
Fehim Ličina | 11. April 2021 14:44
» VEDAD HASANOVIĆ OBJAVIO KNJIGU AFORIZAMA "METAFORE"
Eset Muračević | 08. April 2021 16:21
» VAKAT
Said Šteta | 31. March 2021 20:29
» POEZIJA SA PROLJEĆEM NA RAMENU
Said Šteta | 29. March 2021 16:46
» GUBI LI MATERNJI JEZIK BITKU SA ASIMILACIJOM?!
Haris Halilović | 23. March 2021 00:26
» SOBA ZA IZBJEGLICE
Said Šteta | 21. March 2021 13:58
» TROKOLICA
Said Šteta | 19. March 2021 11:43
» JOŠ JEDAN VELIČANSVENI EP AVDA MEĐEDOVIĆA
Braho Adrović | 09. March 2021 18:15
» KNJIGA PAMĆENJA I OPOMENE AKADEMIKA EMIRA RAMIĆA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 18. February 2021 15:10
» MELBOURNE: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE AUTORA HABIBA MANDŽIĆA
Suada Suljić Sokolović | 06. February 2021 16:56
» ODABRANA POEZIJA DINE MURIĆ
Božidar Proročić | 26. January 2021 17:27
Ostali prilozi istog autora: