Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme
NEK’ TI JE VJEČNI RAHMET DOBRI INSANU AHMET KEMAL BEY!
Procitaj komentar
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 08. January 2021. 03:01:38
Ahmet Kemal Baysak (1933 - 2021)


Rastužio me haber da je uzrokom Coronavirusa večeras u Izmiru u 88. godini života na bolji svijet preselio Ahmet Kemal Baysak, biznismen i počasni generalni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj.
Rahmetli Kemala sam upoznao u Sarajevu, 22. jula 2004., a dan kasnije skupa sa turskom delegacijom putovali smo na svečano otvaranje Starog mosta u Mostaru. U dva moderno opremljena busa, u delegaciji su bili turski biznismeni bošnjačkog porijekla koju su druga, treća i četvrta generacija bošnjačkih muhadžira iz Bosne i Sandžaka. To je bio jedan od najljepših momenata koje sam doživio na jednom mjestu. Bio sam impresioniran njihovom ljubavlju koji gaje prema domovini i svome narodu u Bosni i Sandžaku. Posebno me oduševilo poznavanje bosanskog jezika koji su više od stotinu godina očuvali u dalekoj Turskoj. U busu su pjevušili sevdalinke koje su njihovi preci očuvali a one ostale udomaćene u domovima bošnjačkih mudžahira. Da, i recitovali su pjesme posvećene Bosni i Sandžaku. Pričali su mu odakle vuku njihovi korjeni od Taslidže, Rožaja, Pazara, Sjenice, Sarajeva, Krajine, pa opet porijeko do Ljubinja odakle je porijeklo Ahmet Kemal Baysaka.

Od tada traje naše prijateljstvo.
Bila mi je čast da sam sa mojim ahbabima u New Yorku bio domaćin ovom dobrom insanu, njegovoj hanumi Pervin i drugim članovima porodice.

Rah. Ahmet Kamal Baysak je dao ogroman doprinos u zbližavanju Turaka, ali posebno Bošnjaka u Turskoj sa svojom maticom Bosnom, koje je dovodio da vide ljepote Bosne, u koju je bio neizmjerno zaljubljen.

Posebno naglašavam Kemal je dovodio delegacije privrednika da otvore privatne biznise i da ulažu u Bosnu. Isto tako, u nizu gradova je pomogao razne projekte.

Saznao sam da su neke ulice, parkovi i trgovi u gradovima u Bosni i Hercegovini za njegova života nazvani po Kemalu Baysaku. Počasni je građanin Sarajeva, Bihaća i Goražda. Dodijeljena mu je i medalja za junaštvo.

Njegovim odlaskom sa ovog dunjaluka Bosna i Bošnjaci su ostali bez vjernog sina, brata i prijatelja.

Molimo Allaha dž.š. da mu podari Džennet, porodici valiki sabur. Amin!

Njegova ekselencija gospodin Ahmed Kemal Baysak je rođen u Izmiru 31. januara 1933. godine. On je treća generacija u njegovoj porodici koji je rođen i živi u Turskoj. Inače njegovo porijeklo je od porodice Grebo kod Trebinja. Školovao se u Turskoj, da bi 1. jula 1954. godine zajedno sa svojim školskim drugom Džemalom Terdžanom (Cemal Tercan) osnivao firmu TREBAY sa tradicijom od preko 60 godina. Firmi su se kasnije pridružili i braća Baysaka Šukrija i Salih. Njegova supruga Pervin, koja također vuče korijene iz BiH, jedna je od utjecajnih osoba u Egejskoj regiji. Naime, Baysak više godina je bio zamjenik Predsjednika Industrijske komore Egejske regije, član Upravnog odbora Industrijske komore Egejske regije, predsjednik Industrijske zone Ataturk, Počasni predsjednik fondacije MEKSA, te član Upravnog odbora fondacije.

Inače, firma Terbay je jedna od jačih u regionu. Bave se proizvodnjom željeznih dijelova za kamione BMC (British Motor Company). “Terbay" Makine se također bavi izgradnjom električnih centrala, cementara, raznih fabrika na principu "ključ u ruke“, Terbay Insaat, ugostiteljstvo Hotel "Sisus" u Česmama, proizvodnja patentiranih prozivoda "Bayalton"...

U periodu između 1994. i 1999. godine bio je načelnik Općine Karsiyaka, inače najbogatije općine u Izmiru, koja broji oko 650.000 stanovnika. Na razne načine je pomagao Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Tokom srpsko-crnogorske i hrvatske agresije 1992-1995., organizirao je prihvat izbjeglica koje su iz BiH doputovale u Izmir, te im je pomagao u hrani, lijekovima, smještaja i sl. Tokom rata više puta je sa svojom suprugom i prijateljima išao u BiH i opkoljeno Sarajevo, kako bi na licu mjesta mogao da utvrdi kako može najbolje pomoći. Inače veliki je prijatelj svih bošnjačkih uvaženih ličnosti, počev od prvog Predsjednika BiH rahmetli Alije Izetbegovića.

Zbog pružene velike pomoći našim državljanima Bosne i Hercegovine, naši zavaničnici su odlučili da mu dodijele titulu Počasnog Konzula BiH u Izmiru 2002. godine. Ova titula je inače prva koja je dodijeljena jednoj osobi od strane naše države. Inače Počasni konzulat obavlja sve poslove što obavljaju i druga diplomatsko-konzularna predstavništva BiH. U toku jedne godine u organizaciji Počasnog konzulata BiH, naše zemlju posjeti oko 7-8 delegacija privrednika iz Republike Turske sa ciljem sa se poboljša privredna saradnja između ove dvije zemlje. Već su vidljivi rezultati suradnje ove dvije zemlje upravo zahvaljujući Nj.e. Ahmed Kemal bey Baysaku. (E.K. IZ RUBRIKE BOŠNJACI.NET "DOBRI BOŠNJANI")

VRHOstali prilozi:
» OTVOREN MUZEJ BOSANSKOG KRALJEVSTVA
Bošnjaci.Net | 31. July 2022 12:54
» MICHIGAN ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Bošnjaci.Net | 20. July 2022 15:46
» BANDIRMA – TURSKI GRAD EVROPSKOG STILA
Amir Hodžić | 13. July 2022 20:24
» CHICAGO ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
B.net | 11. July 2022 21:40
» MI MORAMO BITI JEDINSTVENI U DOMOVINI I DIJASPORI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2022 02:31
» NA DAN AREFATA I KURBAN BAJRAM MEĐU BOŠNJACIMA U CIRIHU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2022 02:20
» POGLED IZ DIJASPORE: PILOT PROJEKAT ZA LJETNE FERIJE
Mustafa Klanco | 18. June 2022 14:42
» REFIK LIČINA-SANDŽAČKIM PUTEVIMA U EVROPI
Božidar Proročić | 09. June 2022 14:19
Ostali prilozi istog autora:
» DRAGAŠKI RINGIŠPIL
20. February 2022 00:16
» CRNI PRAZNIK U KARA CRNOJ GORI
29. December 2021 23:00
fastvee.gif
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif