Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

EFENDIJA OMIĆ POSLIJE ČETIRI DECENIJE ZASLUŽENO ODLAZI U PENZIJU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 14. January 2021. 13:01:12
Foto: Mostovi prijateljstva BiH


Murad ef. Omić iz džemata Pehare u Zenici poslije 40 godina rada kao imam i mualim odlazi u zasluženu penziji. Bio je imam u naseljima Gnjusi, Arnauti, Pehare i jedan kraći period u džematu u općini Travnik.

U džematu Pehare efendija Omić bio je imam i mualim više od 28 godina i u kojem je ostavio veliki pozitivan trag. Došao je u džemat Pehare u vrijeme kada je novi džemat bio u izgradnji bez džamije, imamske kuće i druge neophodne infrastrukture potrebne za rad džemata. Poslije godina odricanja, rada i zalaganja i uz nesebičnu podršku vakifa na čelu sa efendijom Omićem izgrađena su prelijepa i funkcionalna Peharska džamija i imamska kuća. Također, džemat je kupio i novu parcelu za mezarje.

“Efendija Omić neizmjerno voli svoj džemat i zajednički namaz sa svojim džematlijama kao i svoj imamski poziv kojem se odazvao još kao dječak uz tada nesebičnu podršku roditelja Edhema i Ševale Omić. Tokom 28 godina koliko je bio imam u džematu Pehare efendija Murad nije nikad propustio sabah namaz u džamiji“, pričao je Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine.

Omićeva majka Ševala mu je tokom školovanja u medresi rekla da mu neće halaliti ako kada završi medresu ne postane imam, to jest hodža u nekom džematu.

Foto: Mostovi prijateljstva BiH


Efendija Omić ispoštovao je želju majke i postao imam. Poslije 40 godina rada je sretan što je ispoštovao njenu želju, ali u isto vrijeme i tužan jer se oprašta od džemata i imamskog poziva koji je volio i koji je živio čitavim svojim bićem.

“Imam Murad mnogo je volio svoju muslimansku dužnost u mektebu. Tokom plodonosnog rada bio je mualim hiljadama polaznika mekteba. Proveo je sa polaznicima mekteba preko 16.000 časova tokom kojih ih je podučavao znanju neophodnom za svakog vjernika - muslimana. Taj emanet i obavezu je veoma ozbiljno shvatao te se uvijek maksimalno trudio da na nastavi u mektebu djeci prenese neophodna znanja. Nikada efendija nije kasnio i uvijek je na vrijeme dolazio u mekteb“, istakao je Imamović.

Efendija Murad Omić je tokom života obavio i četiri puta obred hadža i jednu umru. Volio je u svojim džamatima posjećivati one koji su bili bolesni i slabog zdravlja.

“Našem efendiji Muradu Omiću i njegovoj hanumi Jasmini želimo dobro zdravlje i svako dobro uz molbu Uzvišenom Allahu dž.š. da ih nagradi za dugogodišnju iskrenu i nesebičnu službu“, zaključio je Imamović.Ostali prilozi:
» MINHEN: AKTIVNOSTI "RAMAZAN 2021" U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 04. May 2021 16:22
» INSTITUCIONALNI PRISTUP PRIKUPLJANJA I RASPODJELE ZEKATA I SADEKATUL-FITRA
Prof. dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme | 30. April 2021 15:46
» PRVA BOŠNJAČKA DŽAMIJA U MINHENU - SIMBOL SLOBODE
Damir ef. Babajić | 18. April 2021 16:36
» RAMAZANSKA DOVA ZA SVAKI DAN (دعاء كل يوم من أيام شهر رمضان)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. April 2021 15:18
» ODMOR ZA DUŠU KAO NEČUJNA POTREBA ZA SMISLOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. April 2021 03:59
» ARAP DŽAMIJA U NOVOM RUHU
Mesihat.org | 10. April 2021 14:56
» ZNAMO LI KO JE BIO ABDURRAHMAN IBN AVF?
Mirsad Arnautalić | 22. March 2021 14:06
» PORUKE MUBAREK NOĆI - LEJLETUL-MIRADŽ
Admir Muhić | 10. March 2021 18:32
Ostali prilozi istog autora: