Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Dolazak predsjednika svijeta
UPALJENO SVJETLO I U BIH, BIDEN ČOVJEK KOJI 'UJEDINJUJE, A NE DIJELI'
Autor: NAP
Objavljeno: 20. January 2021. 14:01:41


Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden prisegnut će na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik, nakon haotičnog izbornog procesa u zemlji koja je i dalje podijeljena neutemeljenim tvrdnjama odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prijevari.

Svjetska javnost s nestrpljenjem dočekuje Bidena. Čovjeka, za kojeg bismo mogli reći da će biti predsjednik svijeta.

Mnogi će se analitičari složiti da je Joe Biden u ovom trenutku najbolje što se moglo desiti.

Posebna nada rodila se u Bosni i Hercegovini, jer je i sam Biden dobar poznavaoc prilika u našoj zemlji. To je jasno pokazao i čestitajući 25. godina od Dejtona.

I tada je bilo jasno da će SAD opet preuzeti ulogu 'glavnih' u BiH. Biden je upozorio kako posao građana BiH i međunarodne zajednice u našoj zemlji nije završen.

“Na današnji dan slavimo napore mirotvoraca, iako žalimo zbog gubitka stotina hiljada života i raseljavanja još milion ljudi”, napisao je Biden dodajući kako je ipak važno to što je Daytonom potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost BiH.

No zadaće koje tek valja obaviti podsjećaju kako je u proteklih 25 godina propušteno puno prilika jer BiH još nije funkcionalna država a probleme joj stvaraju nacionalizmi.

“Četvrt stoljeća kasnije jasno je da rad na promociji pravde, pomirenja i funkcionalne, multietničke Bosne i Hercegovine ostaje nedovršen. Prečesto smo vidjeli kako nacionalizam pobjeđuje nacionalni interes i bogaćenje nekolicine koji dolaze prije reformi u korist mnogih. Ova godišnjica prilika je za sve strane da razmisle o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo odluče na teške, ali neophodne korake za izgradnju potpuno funkcionalne Bosne i Hercegovine za sve njene građane”, dodao je Biden.

Upravo iz ovakvih najava javila se nada da će Bih nakon 25 godina uz pomoć prijateljskih zemalja postati funkcionalna država.

Najavio je da će kao novi predsjednik SAD rado surađivati s međunarodnom zajednicom i ljudima u BiH kako bi se konačno ostvarilo obećanje sadržano u Daytonskom sporazumu a to je prosperitetna, pravedna i demokratska BiH u srcu cjelovite Europe, slobodna i u miru.

Zato dolazak Bidena može biti paljenje svjetla u već predugom mraku zvanom Bosna i Hercegovina.

Biden je i u svom izbornom programu za američkog predsjednika dio plana posvetio i Bosni i Hercegovini. U tekstu pod nazivom "Vizija Joea Bidena o odnosu SAD-a s Bosnom i Hercegovinom", piše da je Biden dokazani prijatelj naše zemlje.

Nakon izbijanja rata u našoj zemlji, tadašnji senator Biden je tvrdio da SAD ne mogu stajati po strani dok se ubijaju nevini civili. Godine 2008. mu je odato priznanje o promicanju istine o događajima u Srebrenici 1995. godine.

Joe Biden je poručio i da će biti "predsjednik koji ujedinjuje, a ne dijeli".

"Vrijeme je da okončamo oštru retoriku, spustimo temperaturu, vidimo jedni druge, ponovo se slušamo... i da bismo napredovali, moramo prestati tretirati svoje protivnike kao neprijatelje. Oni nisu naši neprijatelji. Oni su Amerikanci", rekao je Biden u svom pobjedničkom govoru.

Zato ga mnogi nazivaju predsjednikom svijeta.

Očekivanja su velika, zato je Biden pažljivo birao i saradnike koji će mu pomoći da ih sve ostvari u naredne četiri godine mandata.Ostali prilozi:
» IBRAHIM HUSEINOVIĆ PRESELIO NA AHIRET
Esad Krcić | 23. September 2021 18:03
» IZGLASANA SMJENA GLAVNE TUŽITELJICE GORDANE TADIĆ
Vijesti.ba | 23. September 2021 14:11
» KOMŠIĆ SE DANAS OBRAĆA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN-A
Vijesti.ba | 22. September 2021 13:36
» INO BIH: IDENTIFIKOVANE TRI ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI
Detektor.ba | 20. September 2021 21:55
» ERDOGAN OTVORIO CENTAR TURKEVI (TURSKA KUĆA) U NEW YORKU
Anadolu Agency (AA) | 20. September 2021 20:07
Ostali prilozi istog autora: