Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

Pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić sa koleginicom Dženanom Huseinagić realizuje projekat
SEVDAH I KLASIKA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 21. February 2021. 19:02:34
Dženana Šehanović Sarajlić i Dženanom Huseinagić


- Nisam ljubomorna zbog toga što klasična muzka, kojoj sam posvećena, ima manju pozornost javnosti od nekih drugh vrsta muzike koje, nerijetko, promvišu nešto što je manje vrijedno, ali isplativo u smislu brze i lake zarade, kaže tridesetogodišnja Dženana Šehanović Sarajlić, bosanskohercegovačka profesorica klavira i profesionalna pijanistica. Vjerujem u ono što radim te sam sigurna da će javnost znati prepoznati prave vrijednosti i pokloniti im onakvu pažnju kakvu zaslužuju.

Svoje muzičko obrazovanje započela u Njemačkoj, a po povratku u Bosnu i Hercegovinu školovanje nastavlja u Tuzli, a potom u Sarajevu. Iza nje su brojni samostalni i zajednički koncerti u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona na kojima je, pored klasičnog repertoara, izvodila i vlastite kompozicije. Nastupala je sa renomiranim svjetskim orkestrima kao solista. Dobitnica je brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja.

- Trenutno najviše energije i vremena trošim na pripreme za odbranu doktorske disertacije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, nastavlja Dženana Šehanović Sarajlić. Uz pisani rad pripremam i završni koncert koji će biti kruna mog dosadašnjeg rada i istraživanja na temu razvoja klavirske tehnike i interpretacije. Mnogo vremena i truda sam posvetila pripremi programa za koncerte na kojima će se naći zahtjevna djela klavirske literature. Nadam se da ću to finalizirati u toku ove godine.

Dženana Šehanović Sarajlić: Spoj klasičnog i tradicionalnog veoma je neobičan i predivan u isto vrijeme


Realizuješ još jedan projekat. O čemu se radi?
- Radi se o projektu „Sevdah i klasika“ u okviru kojeg želm ostvariti ono što u posljednje vrijeme zaokuplja moju pažnju. Naime, radim klasične obrade sevdalinki za koje pišem aranžmane. Koleginica Dženana Huseinagić, solo pjevačica - sopran i ja, zajedno izvodimo sevdah u klasičnom stilu. Spoj klasičnog i tradicionalnog veoma je neobičan i predivan u isto vrijeme. Obrade sevdaha privukle su mnoge ljubitelje klasične muzike ali i sevdalinki. Već smo u izdanju Produkcije „Hayat“, izbacili naš spot za sevdalinku „Razbolje se Sultan“ kojeg smo uradili sa ekipom iz „Atax Medie“. Nadamo se da će, kao i dosadasnje obrade, naići na uspjeh kod publike te da će nam to biti podstrek za daljni rad. Ljubav prema kulturnom i historijskom nasljeđu, isticanje važnosti sevdalinke kao naše tradicionalne narodne pjesme, koja na ovaj način dobija novo ruho i prilagođava se afinitetima sadašnjih generacija, ne gubeći pri tom ništa od svoje vrijednosti, jeste osnovni cilj ovog projekta. Sevdalinka tako nastavlja da živi, da se podmlađuje i kao takva opstaje. Planiramo uraditi cjeli album na kojem će se naći obrade sevdalinki na klasičan način ali i kompozicije i obrade pjesama kompozitora sa Balkana koje „mirišu“ na sevdah. Uprkos mjerama vezanim za suzbijnje pandemije Koronavirusa planiramo nastaviti turneju koju smo, prošle godine, započele po bosanskohercegovackim gradovima i izaći van njenh granica i tako, na najbolji način, promovisati našu kulturnu i muzičku tradiciju.
Ostali prilozi:
» U SARAJEVU ODRŽAN TRADICIONALNI BAJRAMSKI KONCERT
Bošnjaci.Net | 20. July 2021 03:20
» OD BOSANCA SE IMA ŠTA NAUČITI
Eset Muračević | 28. May 2021 14:52
» PUNA SAM POZITIVNE ENERGIJE
Eset Muračević | 16. April 2021 17:26
» SOPRANISTICA I PIJANISTICA SPAJAJU SEVDAH I KLASIČNU MUZIKU
Anadolu Agency (AA) | 10. April 2021 17:49
» NOVI SINGL GRUPE 'HEMIJA' - 'NAJ NAJ'!
Bošnjaci.Net | 05. April 2021 15:58
» PRVA PJESMA NEDIMA BAŠIĆA 'NE PITAJ'!
Bošnjaci.Net | 02. April 2021 22:22
» KO JE USTVARI NASEEM?
Bošnjaci.Net | 31. March 2021 20:36
» NAROD MOG VREMENA
Eset Muračević | 18. March 2021 14:37
» DALEKO SI TI OD MENE
Eset Muračević | 10. March 2021 14:40
» SREĆA JE ŠADINLIJU IMATI ZA PRIJATELJA I SARADNIKA
Eset Muračević | 26. February 2021 15:36
» SEVDAH I KLASIKA
Eset Muračević | 21. February 2021 19:49
Ostali prilozi istog autora:
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
11. July 2021 12:33
» PAKETIĆI ZA 160 MALIŠANA
06. June 2021 16:58
» DJECI DAROVALI KNJIGE
02. June 2021 16:50
» SPOMEN KNJIZI
23. April 2021 16:34