Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Ćerim Bajrami poziva kandidate Koalicije Vakat da se javno odreknu namještenih srpskih glasova
OSUĐUJEM MIJEŠANJE SRBIJE I NJENOG INSRUMENTA SRPSKE LISTE U UNUTRAŠNJE STVARI BOŠNJAČKE NACIONALNE ZAJEDNICE U REPUBLICI KOSOVO
Procitaj komentar

Autor: Ćerim Bajrami
Objavljeno: 26. February 2021. 15:02:33
ĆERIM BAJRAMI: Pozivam sve kandidate s liste Koalicije Vakat, koji se do sada nisu javno odrekli namiještenih glasova iz većinskih srpskih opština u Republici Kosovo, da se njih javno odreknu i da se izjasne da se ti glasovi neće uzimati za pozicioniranje na listi “Vakat”.


Povodom Vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Kosovo, raznih špekulacija i manipulacija, izjavom za javnost se na bosanskom i albanskom jeziku obratio Ćerim Bajrami, koji je bio na listi Koalicije Vakat. Izjavu prenosimo u cjelosti:

- Bogu hvala te skoro pa nemam glasove u opštinama sa srpskom većinom u Republici Kosovo!
Povodom "afere" namiještenih glasova u opštinama sa srpskom većinom (Leposavić, Novo Brdo, Ranilug, Parteš.), navodno oko 650 njih za Koaliciju Vakat, na čijoj sam izbornoj listi bio, prostim uvidom u publicirane kopije zapisnika sa tih izbornih mjesta, jasno se vidi da je namjerno zaobilažen moj broj 5. na izbornoj listi Vakat koalicije! U tri obuhvaćene opštine nemam glasove, sem nešto malo u četvrtoj, što može da bude i 'statistička greška'.
Bogu hvala da je tako.

Naime, zar se na izborima nije glasalo do pet (5) kandidata na jednoj listi? I zar logika ne kazuje da - ako neko glasa 'mehanički' za listu nekog političkog subjekta onda glasa i za kandidate od br. 1. do br. 5.?!

Na kopijama zapisnika sa ovih izbora je jasno da je moj br. 5. zaobilažen od onih koji su organizirali ovu provokaciju i koji su sugerisali glasačima, komisionerima, broj našeg političkog subjekta i brojeve kandidata.
Meni to daje za pravo da se s time ponosim, jer je važno ko ne može da dobije od njih glasove. Ipak im hvala zbog toga.

S druge strane, bez obzira na sve zabrinute i "zabrinute" oko svih tih 650 lažnih glasova Koalicije Vakat, oni ne mogu da prikriju činjenicu o nekoliko hiljada drugih glasova dobijenih u tradicionalnim biračkim mjestima, kao i fakat da je Koalicija Vakat najglasaniji bošnjački subjekt u Župi, Podgori i gradu Prizrenu, Gori u opštini Dragaš, Vitomirici i gradu Peći, Dobruši u Istoku, Bošnjačkoj Mahali u obadvije opštine Mitrovice... uz još po koji glas i u svim opštinama u Republici Kosovo.

Zbog svega toga, ponovo:
1. Osuđujem svako miješanje Srbije - čija je Lista srpska njen instrument - u unutrašnje stvari bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Kosovo.

2. Ograđujem se od svakog ko je eventualno na bilo koji način uzeo učešća u ovim po nama negativnim zbivanjima.

3. Pozivam sve kandidate s liste Koalicije Vakat, koji se do sada nisu javno odrekli namiještenih glasova iz većinskih srpskih opština u Republici Kosovo, da se njih javno odreknu i da se izjasne da se ti glasovi neće uzimati za pozicioniranje na listi “Vakat”.

4. Pozivam bošnjačku i kosovsku javnost da potraži uzročno-posljedičnu vezu u zbivanjima oko garantiranih mjesta i za Bošnjake na minulim izborima i da se izgrade zakonski mehanizmi za zaštitu tih mjesta u Skupštini Republike Kosova.

Sve ostalo je samo mirenje sa hroničnim unutrašnjim slabostima, podjelama, lokalizmom i regionalizmom koji mogu samo ugušiti bošnjačku manjinu u daljnjoj institucionalizaciji njenog nacionalnog pitanja u Republici Kosovo, zaključio je Bajrami!Asësi nuk pranoj që Srbija - cila e ka Lista Srbe si instrument në duart e veta - ne asnjë menyr të përzihët në qeshtjet tona në nivel të komunitetit Boshnjak në Republikes së Kosovës

Falëminderit Zotit që nuk kam votë në komunat ku jetojn komuniteti sërb në Republikën e Kosovës !
Sa i përket aferës “manipulimit" të votave në komunat ku jetojn më shumë komuniteti sërb (Leposaviq, Novo Brdo, Ranillug, Partesh.), kinse afër 650 për Koalicionin Vakat, ku kam qen kandidat në kët list zgjedhore, nga kopjet e procesverballit nga këto vendvotime, duke e shikuar kjart se numri imë 5. është anashkaluar në listen e Koalicionit Vakat ! Në tre komuna të përfshirura nuk kamë vota, përpos shum pakë në katërta, qe mund te jetë edhe 'gabimi statistikës'.

Falëminderit Zotit që është kështu.

Megjithatë, a nuk votohën në zgjedhje deri 5 kandidat në list?

Poashtu a nuk tregon vet logjika - që nëse dikush voton në menyr “mehanike”, për listen e një subjekti të caktuar, atë herë shkon nga numri 1. deri në numrin 5.?

Por në këto lista është e kuptueshme që numri imë 5. është anashkaluar qëllimisht nga atyre që kan organizuar kët provokim, dhe i kan sugjeru votuesve dhe komisionerëve numrin e subjektit politik tonë, dhe po ashtu numrat e kandidatëve.

Mua më jep të drejtën të jem krenar për këtë, sepse është e rëndësishme kush nuk mund t'i marrë këto vota. Jam falëmindërues per atë.
...
Në anën tjetër, pa mar parasysh për të gjithë ata të shqetësuarit dhe “shqetësuarit”, për ata 650 vota të rrejshum të Koalicionit Vakat, nuk mund ta fshehin faktin e disa mijëra votave të tjera të marra në qendrat e votimit tradicionale, si dhe faktin se Koalicioni Vakat është subjekti boshnjak më i votuar në Zhup, Podgorë, në qytetin e Prizreit, në Gorën në Komunën e Dragashit, Vitomiricë dhe qytetin Pejë, Dobrush në Istok, në Boshnjak Mahall në Mitrovicë, dhe me ka disa vota në të gjitha komunat e Republikës së Kosovës!

... ...

Per kët arsye, po persëritem:

1. Asësi nuk pranoj që Srbija - cila e ka Lista Srbe si instrument në duart e veta - ne asnjë menyr të përzihët në qeshtjet tona në nivel të komunitetit Boshnjak në Republikes së Kosovës.
2. Unë po distancohëm nga gjithë ata të cilat eventualisht kan qen të përfshirur në qfarë do menyr në këto ngjarje negative për neve.

3. Po ashtu i bëj thirje të gjithë kandidatëve nga lista Vakat, të cilit deri më tani nuk kanë hequr dorë publikisht nga votat e manipuluara nga komunat me shumicë sërbe në Kosovë, të heqin dorë publikisht prej tyre dhe të deklarojnë se këto vota nuk do të merrën për pozicionimin në listën e Vakat-tit.

4. I bëj thirje opinjonit publik Boshnjakë dhe më të gjër në Republikën e Kosovës që të kërkojnë shkaqët për këto ndodhje negative me vendet të garantuara për komunitetin Boshnjakë, dhe të ndertohet mahanizmat ligjore për mbrojtjës këto vende në Kuvendi i Republikës së Kosovës.

Çdo qasje tjetër, është vetëm pajtimi me dobësitë kronike të brendshme: ndarjet, lokalizmat dhe rajonalizmi, të cilët mund të mbytin vetëm komunitetin Boshnjakë në procesin e institucionalizimit dhe çështjes së saj kombëtare në Republikën e Kosovës.

VRHOstali prilozi:
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
» OTVORENO PISMO ANDRIJI MANDIĆU
Božidar Proročić, književnik i publicista | 25. May 2024 12:33
» 21. MAJ DAN HRABROSTI, SLOBODE I JEDINSTVA - JEDNA JE CRNA GORA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 20. May 2024 14:31
» GRANADA
Zineta Subašić | 19. May 2024 15:32
Ostali prilozi istog autora:
» BITNO JE UPISATI SE - BOŠNJAK!
31. March 2021 18:59
» TEŠKI SASTANCI
03. December 2019 01:49
» BOŠNJACI U POSTIZBORNOM KOSOVU
28. October 2019 18:38
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif