Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

EVO KAKO SU ČESTITALI DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE DRŽAVNICI, BORCI, SPORTISTI, PRIJATELJI
Autor: B.net
Objavljeno: 01. March 2021. 01:03:52


DŽAFEROVIĆ: VRIJEDNOSTI 1. MARTA – OSTAJU TEMELJNE IDEJE VODILJE PATRIOTSKIH SNAGA

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović čestitao 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

- “Prije 29 godina, građanke i građani Bosne i Hercegovine dali su svoj glas za suverenu, cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu.
Nikada ne smijemo zaboraviti generaciju koja je rekla ne tiraniji i prijetnjama, te izvela našu domovinu na put samostalnosti i međunarodnog priznanja, nakon stoljeća stranih uprava.
I danas, skoro tri decenije poslije, vrijednosti 1. marta – demokratija, vladavina prava i ideja o ravnopravnosti svih građana, ostaju temeljne ideje vodilje patriotskih snaga, na putu ka sigurnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini, članici EU i NATO saveza.
Svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine najsrdačnije čestitam Dan nezavisnosti naše jedine domovine”.


KOMŠIĆ: OSTANIMO PRKOSNI I PONOSNI U DANU KADA OBILJEŽAVAMO NAŠ NAJVEĆI PRAZNIK

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić uputio je čestitku svim građanima i građankama u Bosni i Hercegovini i u dijaspori povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH:

- “Prije gotovo tri decenije, slobodno izraženom voljom, većina građana i naroda naše zemlje izjasnila se za suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu. Pred nama je mnogo izazova, aktuelnih problema, ali moramo svi zajedno efikasnije djelovati kako bismo ostvarili cilj, a to je dostojanstveniji i prosperitetniji život njenih građana. Uvijek ćemo se zalagati za modernu, uređenu demokratsku državu jednakopravnih građana, u kojoj će biti mjesta za sve, bez obzira na vjeru i naciju. Borit ćemo se za očuvanje mira, sigurnosti i stabilnosti. Ljubav prema domovini prenosit ćemo na mlađe generacije, koje vjeruju da se učenjem, radom i nadom u pravo i pravdu to može postići. Ostanimo prkosni i ponosni u danu kada obilježavamo naš najveći praznik. Svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine i dijaspore želim sretan 1. mart, Dan nezavisnosti BiH“.


TURKOVIĆ: NAŠA DOMOVINA NASTAVLJA SVOJ PUT

Potpredsjednica Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković na Twitter platformi je čestitala Dan nezavisnosti BiH:
- "Suočena sa različitim nasrtajima i pogledima na budućnost, naša domovina nastavlja svoj put na kojem će postati dio evropske porodice, i u kojoj će svi građani imati jednaka prava. Vjerujem da ovakav put nema alternativu”.

NURKIĆ: ŠTO SU VIŠE UDARALI I NAPADALI, TI SI BILA SVE JAČA I JAČA

Bosanskohercegovački profesionalni košarkaš koji igra u Portlandu (NBA) Jusuf Nurkić koristi svaki momenat da istakne patriotizam i ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini. Tako i ovog puta u povodu 1. marta - Dana nezavisnosti kada je uz objavljeni video “Mojoj dragoj BiH”, napisao na FB profilu:

- March 1. - Bosnian Independence Day
Mnogi su željeli da te osvoje i pokore, činili sve da te nema, da te izbrišu, da ne postojiš... A što su više udarali i napadali, ti si bila sve jača i jača...
Prvog marta 1992. godine glasali smo za "DA" i izabrali samostalnu Bosnu i Hercegovinu.
Sretan ti Dan nezavisnosti, domovino!, – napisao je u poruci “Bosnian Beast 23” Jusuf Nurkić.CIKOTIĆ: OČUVANJE ZAJEDNIŠTVA, RAVNOPRAVNOSTI I UVAŽAVANJE RAZLIČITOSTI

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić uputio je čestitku građanima BiH:

- "Njenim čuvarima, i u najdramatičniji historijiskim trenucima, ideja vodilja je bila očuvanje zajedništva, ravnopravnosti i uvažavanje različitosti. I u ovom vremenu, jačanje i promovisanje zajedničkih vrijednosti, put je kojim želimo ići i graditi budućnost za naše građane".


MAHMUTBEGOVIĆ: KONTINUIRANO RADITI NA JAČANJU AMBIJENTA ZA ŽIVOT SVIH BOSANACA I HERCEGOVACA

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, u čestitci je istakla:
"Naši najbolji sinovi i sve patriote zavjetovali su nas da suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost naše jedine domovine, nikada ne smijemo dovesti u pitanje" dodajući da je najbolji način da im se oduže "da bezuslovno rade na jačanju moderne i stabilne države, članice euro-atlantskih integracionih procesa, države koja će svojim privredno-ekonomskim i društvenim potencijalima stvoriti i kontinuirano raditi na jačanju ambijenta za život svih Bosanaca i Hercegovaca".


DUNOVIĆ: NEĆE NAS UBIJEDITI DA NE MOŽEMO ŽIVJETI SKUPA, CIVILIZOVANO I NORMALNO U CIJELOJ BOSNI I HERCEGOVINI


Potpredsjednik entiteta Federacija BiH Milan Dunović:
- "Naš je zadatak i obaveza čuvati suverenitet i nezavisnost za koju smo se izborili. Od tog zadatka ne smijemo odustati jer BiH je cjelovita, nedjeljiva i suverena država, međunarodno priznata i to je jedina istina i jedina zakonitost.
Još uvijek mnogi tu nezavisnost zaboravljaju i dijele zemlju i njene građane. Kao i uvijek, neće nas ubijediti da ne možemo živjeti skupa, civilizovano i normalno u cijeloj Bosni i Hercegovini"..


ZVIZDIĆ: VAŽAN DATUM ZA SAMOSTALNU, NEZAVISNU I SUVERENU BIH, MULTIETNIČKU, GRAĐANSKU, ANTIFAŠISTIČKU I DEMOKRATSKU DRŽAVU

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić:

- "Povodom Dana nezavisnosti naše države BiH, koji ove godine proslavljamo suočeni sa izazovima pandemije koronavirusa, čestitam vam ovaj izuzetno važan datum za samostalnu, nezavisnu i suverenu BiH, multietničku, građansku, antifašističku i demokratsku državu, zemlju kulturnog i vjerskog prožimanja, sa iskrenom vjerom u prosperitetnu i euroatlantsku budućnost naše jedine domovine BiH".VOLITE BOSNU KAO ŠTO JE ŠEHIDI NJENI VOLE

Veteran Armije RBiH Amir Hasanović na svom profile je čestitao Dan nezavisnosti:
Ponosan sam jer pripadam generaciji onih koji su Bosnu voljeli životima svojim, a ne interesom... Moja domovina je moj ponos. Ponosim se s njom kao što sam ponosan na sve koji je srcem vole, jer oni su braća i sestre moji. I ne samo da sam ponosan ja je neizmjerno volim. Moja domovina je nešto što ne bih mogao zamijeniti nekom drugom zemljom, možda ljepšom, bogatijom gdje bi i meni bilo lakše živjeti. Ali to nije moja domovina, meni draže i ljepše od moje Bosne i Hercegovine nema i neće je nikada biti.
Generacije Bošnjaka su životima plaćali cijenu slobode naše Domovine. Velika je to cijena. Temelji Bosne su mezari šehida naših. Volite Bosnu kao što je šehidi njeni vole.
Ona je meni najljepša na svijetu. Možda ima ljepših, ali za mene nema dražih. Njene rijeke planine, stećci, šume, njena sela i gradovi. A njena djeca su posebna. Nigdje ih takvih nema. Ne kaže se badava „dobri Bošnjani“. Dobrota im se u očima vidi. Oni su što bi kazali dočekni i iz nje neće niko otići ni gladan ni žedan. Jer njena djeca će svoju večeru dati gostu. Oni su hrabri i odbranili su svoju majku puno puta. A ona kada je bilo najteže sklanjala ih je pod svoje skute. Njena djeca rasuta po svijetu s ponosom pronose njeno ime. Na hiljade stručnjaka, glumaca, ljekara, sportista s ponosom izgovaraju ime svoje domovine. Ponosan sam i na generaciju mladih koji dolaze i u koje vjerujem da će uraditi ono što mi nismo. Zlo su joj mnogi radili, a ona ne uzvraća na isti način. Brojni što su je razarali njoj i njenoj djeci nisu mogli uzeti ni slobodu ni promijeniti njihov karakter. Ostala je Bosna i Hercegovina zemlja dobrih, pametnih, hrabrih ljudi. Često s novim ranama imala je snage da se ponovo digne, stane na noge i sa svojom djecom krene iz početka. Eto što se ponosim svojom domovinom. Moja Bosna i Hercegovina, jeste jedna i jedina. I za nju se valja boriti. Takve nema nigdje. Ona miriše posebnim mirisom i niko mi je ne može zamijeniti i oteti. I kada sam negdje na putu, daleko od nje, ona je u meni. I uvijek je sa mnom, zaključana u mom srcu, a ključ sam davno bacio da ga ne bi dušmani našli... I dok dišem, disat ću za svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, napisao je nav om fb profilu Amir Hasanović.


BOSNA I HERCEGOVINA ĆE NADŽIVJETI DANAŠNJE SITNE AUTONOMAŠE I SEPARATISTE

Čestitka Amera Jerlagića, predsjednika Stranke za BiH, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti:
Svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i inostranstvu upućujem najiskrenije čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Dana velike odluke i demokratske pobjede.
Čestitke upućujem i našim najvećim herojima, braniteljima dugo čuvane suverenosti, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao i porodicama onih koji danas više nisu sa nama.
Odbrambeno-oslobodilačkim ratom 90-ih godina prošlog stoljeća odbranili smo državu Bosnu i Hercegovinu od agresije. To je naš zalog budućim generacijama, a ujedno i poruka onima koji ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine da se ovaj datum ne može izbrisati iz historije bosanskohercegovačkih naroda i građana.
Bosna i Hercegovina je sa svojim herojima nadživjela veliku agresiju devedesetih, pa će i ove današnje sitne autonomaše i separatiste.VLADAJUĆI POLITIČARI NISU VRATILI DUG PREMA BRANIOCIMA

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i predstojeće borbe nezavisnih građana za nezavisnost države od nemoralnih stranaka:

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović upućuje građanima najiskrenije čestitke u povodu Dana nezavisnosti BiH, navodeći da su građani prije 29 godina odlučili da BiH nastavi istorijski hod kao suverena i samostalna država svih njenih građana i naroda, a za slobodu u nezavisnoj državi izborili su se dostojanstveni ljudi i patriote koje je snažna svijest o pripadnosti bosanskom tlu i bosanskom podneblju vodila u neravnopravnu i bespoštednu borbu.
Vladajući političari nisu vratili dug građanima koji su odbranili državu, a redovno ponižavaju, varaju i izdaju građane, te u ime svih koji su svoje živote dali za nezavisnost BiH, njihovih porodica i svih građana koji su odbranili državu od agresora, obaveza je suprotstaviti se nemoralnoj politici i političarima. Krajnje je vrijeme da se pokaže snažna odlučnost davanja punog doprinosa razvoju demokratske, humane i pravedne Bosne i Hercegovine, države koja će biti po mjeri svih njenih građana, i za kakvu su se i izjasnili na referendumu.
Pred svim nezavisnim građanima, koji ne zavise od povlastica vladajućih stranaka, ponovo je borba za egzistenciju porodica i nezavisnost države od nemoralnih političara i stranaka, tajkuna i svih vrsta ratnih i poratnih profitera i mafijaša, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.Ostali prilozi:
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
» KURTĆEHAJIĆ: DRUŽE TITO OTKAD TEBE NIJE O NARODU NEMA KO DA BRINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 04. May 2021 15:47
» PRVI ORUŽANI OTPOR AGRESORU
Eset Muračević | 02. May 2021 15:21
Ostali prilozi istog autora:
» DAN GRADA SARAJEVA
06. April 2021 13:39