Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

Cirih - New York
PRIČA “JORGAN” - AUTORA SAIDA ŠTETE, POBJEDNIK NAGRADNOG KONKURSA NVO “GLAS ZA BOSNU”
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. March 2021. 15:03:10
Priča "Jorgan" pobjedila na konkursu: Said Šteta, knjizevnik i novinar


NVO “Glas za Bosnu” sa sjedištem u Cirihu, u povodu 1.marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, raspisala je nagradni konkurs otvorenog tipa, na bosanskom jeziku, proza ili poezija, bez starosnog ograničenja, na temu “Moja domovina Bosna i Hercegovina - jedna pozitivna priča”. Nakon stručnog pregleda prispjelih radova, izabrano je deset radova u formi priče i pjesme, gdje se putem Facebook stranice “Glas za Bosnu” moglo glasati, komentarisati i dijeliti rad za koji se smatralo da vrijedi od strane čitalaca diljem svijeta. Glasanje je završeno u ponoć 28.2.2021.godine, kada se saznalo i ime najboljeg rada. Pobjednik nagradnog konkursa je priča “Jorgan” čiji je autor književnik i novinar Said Šteta, koji će od organizatora primiti predviđenu nagradu.

- “Primarni cilj ovog konkursa bio je davanje jednog skromnog doprinosa da se, u ovom teškom vremenu (što zbog pandemije izazvanom korona-virusom, što zbog komplikovane situacije u našoj domovini Bosni i Hercegovini), širi (i) nešto pozitivno. Taj cilj ne samo da je ostvaren, nego je prevazišao sva naša očekivanja. Iako smo po prirodi optimisti, mi nismo mogli predvidjeti da će na konkursu uzeti učešća desetine kandidata, da će radove koji su ušli u uži izbor na našoj facebook-stranici pregledati preko 300`000 ljudi, i da će najbolji radovi dobiti preko 7`000 glasova, itd., itd. Zaista impresivne brojke kojima se ponosimo, i koje će nas motivisati da i u buduće, u povodu prigodnih događaja i historijski važnih datuma vezanih za Bosnu i Hercegovinu, organizujemo slične projekte”, istakli su u NVO “Glas za Bosnu”.

Redakcija Bošnjaci.Net čestita organizatorima konkursa, a posebnu čestitku upućujemo našem vrijednom kolumnisti, književniku Saidu Šteti, kojem želimo da njegovo pero nikada ne presahne.JORGAN

Jutro je bilo uveliko odmaklo i obasjalo kuću u cvijeću na Bilinom Polju, dok je žena u odmakloj trudnoći mela avliju i pogledala uz put gore prema čaršiji. Pojskića kuća, u kojoj su živjeli Numan i njegova hanuma Atifa, tog ljeta je kao nikad mirisala na kadife. Nasadila Atifa uz tarabe, pa su kolone radnika što hode željezari, povlačili njihov miris u nosnice u rano jutro, prije nego ih opaše opori miris užarenog gvožđa. Bio je to avgust, četrdeset osme, godine previranja i Staljinove sile na koju Tito reče ne. Godine gladne, ali pune nade u bolje. Godine, koje nisu pojeli skakavci.
-Eno mog Numana u dobar čas! Šapnula je sebi kao da dolazi iz Sibira, jer se tako požele dok odradi osmicu na poslu. Boga mi s obrazom, eno pod rukom nešto nosi poveliko. Nastavi Atifa, kao da kadifama priča, sva uzdrhtala dočekujući dragog Numana. Pristavi kahvu, pa iznese na bašču pod kajisiju, da je popiju.

Ne prođe dan ili dva, a Atifa na svijet donese sina Rešada. Svog Rešu, kako će mu tepati oboje.
Odrastao je Rešad u kadifi bez svile, ali na rukama insana čije su jagodice bile mekše i od one kašmirske. Zamomčio se, ali o ženidbi nije plaho mislio. Raja sa Jalije, dugi akšamluci na Šestića putu, poneki pendžer, tek da se isprobaju ašikluci i tako. Atifa se malo i zabrinu. Kao, neće li dočekati da se oženi, pa je Numanu znala na jastuk prosipati brigu.


-Nije sudbine moja Tifo! Kad bude, i naš će Rešo ako Bog da zapjevati svoju pjesmu. Pusti ga, neka se iskali, još je on mehko gvožđe! Govorio je i okretao se na jastuku jer mu valja jutrom na posao.
Prođe još koja godina Atifine strijepnje i Numanovog sabura, kad u avliju bahnu Rešad sa jaranima. Pored njega mlada Sarajka Anela, lijepa da je malo dva oka za gledanje.

- Jel’ u Saraj’vu ostalo išta više ljepote? Upita komšija preko tarabe, čestitajući mladu Atifi i Numanu.
- Vala, sad mi nije ni briga!

Uzviknu Atifa poskakujući od sreće, pa se dade iznositi jemeke u bašču i dozivati komšiluk. Od tada, kao da rodi sebi kćer, jer je već rodila dva sina, u njenom naručju prigrljena Anela ostade do zadnjeg izdisaja. Rešo ih je znao vraćajući se kasno s posla i po koje partije sa jaranima, ugledati kako sjede budne i čavrljaju.

- Ma, šta to vi? Udba će za ovo znati, Udba!
Prijetio je Rešo šeretski uz osmijeh, tom opasnom službom ako si ne daj Bože, krivo spomenuo Titu. Prilazio im, pa ostavljao po jedan poljubac na svaki od obraza majke i žene. Anela je zavoljela svekrvu, koju tad zovnu majka i tako ostade. Drugačije nikako! Majka!

Kad im se rodi prva kćerka Melisa, majka Atifa iz ormara izvadi jorgan, čist , smiljem miriše.
- Evo, s njim sam i Rešu pokrivala. Kupio mi Boga mi moj Numan, i ja to čuvam. Pa eto snaho, ne bilo ti zapoviđeno, ako ti nije što, ja bi da i ti čuvaš. Lijepo, kao da niže bisere, sve riječ po riječ izusti majka Atifa, da se to nikako moglo ubrojati u naredbu. Anela prihvati, pa je jorganom pokrivala i drugu kćerku Edinu. Onda trbuhom za kruhom odoše u Njemačku, ali sa sobom ponese jorgan. Trideset sedam godina, Anela je svake godine prala i mirisala jorgan, pa ga ostavljala u ormar.

- Neka! Trebat će ako Bog da. Starija kćerka Melisa, gore u Njemačkoj rodi sina Jaspara, a Anela odmah izvadi jorgan iz ormara i s njim dočeka kćerku i unuka iz bolnice.

- Evo, pokrivaj ga sa ovim jorganom. S njim se pokrivao i tvoj babo Rešo. I vas dvije sam pokrivala, pa eto neka i naš mali Jaspar odraste ako Bog da pod tim jorganom. I čuvaj ga kćeri! Tiho će Anela, baš kao da umjesto jorgana riječima pokriva svog dragog unuka. Jorganom što na našu Bosnu miriše.
Sjedimo u Staroj čaršiji, u slastičarni “Jabuka” kod Merime, a moje oči nestaju pod kapcima, kao lađa kojoj se na jednom spustiše jedra, pa tonu u ovoj čudesnoj priči koju sam slušao u sjećanju Anele i Reše sa našim zajedničkim prijateljem Midhatom. Razgovaraju, a ja upijam svaku riječ. Umjesto da u gradu čelika naučim kako se kalio čelik, tu noć sam naučio kako se kalila ljubav. Ovo dvoje dragih ljudi napraviše mi duborez na duši, uzdasima uklesani ornament ljubavi, kojeg na mojim hodalicama ne sretoh pedeset i kusur godina. Noć je Ramazana, i vrijeme kada se nakon teravije ista dijeli na dvoje. Sahat prije i sahat ili dva poslije ponoći. Uz bozu i marcipan, bosansku kahvu i tufahiju, popi se i piće mladosti. Kokta! Mladosti, koja se negdje gore visoko u Njemačkoj, u Duisburgu, pokriva jorganom čuvanim sedamdeset i jednu godinu. Tako čuvajući toplinu bosansku i hercegovačku, čuvaju dušu insana koju ni puno bogatiji nemaju, u kojoj je i malo uvijek puno. Samo da domovina zamiriše!

- E da si živ i zdrav, vala neš’ ti Jaspare, postati Švabo pod tim jorganom. A jok! Doći ćeš ti u svoju Bosnu i Hercegovinu gdje noći na jorgan mirišu. Govorim sebi u bradu dok se na Talića brdu rastajem sa Midhatom i odlazim u noć, koju nakon duga vremena okitiše zvijezde.

Autor pobjedničke priče: Said Šteta, knjizevnik i novinarOstali prilozi:
» MJESEC KAO TULIPAN IZ BAŠTE PJESNIKOVE MAJKE
Bošnjaci.Net | 17. July 2021 17:42
» NATJEČAJ "MOJA PRVA KNJIGA"
BMG | 15. July 2021 14:49
» UPUTSTVO O GLEDANJU ISTINE U OČI
Amir Telibećirović | 09. June 2021 19:23
» HAXHI LAJÇI DECENIJE POSVEĆENE OBRAZOVANJU
Božidar Proročić | 07. June 2021 02:41
» OSVRT NA KNJIGU ISTAKNUTE LIČNOSTI AZERBEJDŽANA
Božidar Proročić | 24. May 2021 19:24
» TREĆI BROJ ČASOPISA SVJETIONIK IZAŠAO IZ ŠTAMPE
Bošnjaci.Net | 19. May 2021 19:30
» ZILHA
Said Šteta | 12. May 2021 14:40
» OŽENI SE MIRSO MLAD
Haris Hojkurić | 05. May 2021 15:52
» PLEDOAJE ZAJEDNIŠTVU LJUDSKE RELIGIOZNOSTI
Prof. em. Rašid Durić | 23. April 2021 16:12
» MA MOŽE SE I BESPARA
Haris Hojkurić | 19. April 2021 14:01
Ostali prilozi istog autora:
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
31. July 2021 13:50