Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

28 GODINA TRAGANJA ZA KOSTIMA NESTALOG BRATA PRIPADNIKA ARMIJE RBIH
Autor: Dr. sc. Amir Ismić
Objavljeno: 11. March 2021. 19:03:56


U srijedu, 10. marta 2021. godine, navršava se 28. godina kada je tokom borbenog zadataka sedam pripadnika Samostalnog diverzantskog bataljona Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine izgubilo živote na brdu Rogoč između sela Okruglica i Budoželje općina Vareš.

U toku akcije živote su izgubili: Spahić Raif iz sela Puhovac, Fejzić Zuhdija iz sela Kolići, Kruško Halil i Muharemović Zijad iz sela Jastrebac, Mandžuka Fuad iz Dolače, Zgrčo Engijad iz sela Pepelari te Jusufović Semir iz Maglaja.

Svi ovi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine su ostali na neprijateljskoj teritoriji tako da i poslije 28. godina još uvijek ne znamo gdje se nalaze njihovi posmrtni ostatci.

Ferid Spahić sve ove godine neumorno traga za bratom ali i za svih šest nestalih Raifovih saboraca, jer zacrtao je to sebi kao svetu dužnost i obećanje koje dao svojim rahmetli roditeljima.Puno je napisao pisama ovih 28. godina. Pisao je pisma svim predsjednicima Srbije, Visokim predstavnicima OHR-u, Komisiji za nestale Bosne i Hercegovine, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ali i predsjednicima svih političkih stranaka onima u Federaciji BiH ali RS-u.

U stalnom traganju dug put je prešao. Prepješačio je cijeli planinski masiv Vareša uzduž i poprijeko rizikujući pritom da strada od zaostalih mina, a odmah neposredno poslije rata Ferid ide u gradove RS-a, gdje ga put vodi i do Zvornika. Traga za komandnim kadrom VRS-a ali neumorno kuca na vrata svakome ko bilo šta znao gdje bi se mogle nalaziti kosti ovih sedam boraca.Posredovanjem Udruženja „Baton“ iz Zenice kod Muftijstva zeničkog, pokrenuta je inicijativa da se za sve nestale borce Armije RBiH usaglasi postavljanje šehidskog nišana i klanjanje džennaza namaza u odsustvu.

Ovaj čin bi porodicama nestalih boraca dao smiraj duši da i oni imaju mjesto gdje bi proučili Fatihu a svim narednim generacijama ostavili nišan kao spomenik da je nestali borac živio, borio se i dao život za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju je važno istači da Produkcija Baton/Arduba i IML TV uskoro počinje sa snimanjem dokumentarnog filma o 77. godišnjem Feridu Spahiću, njegovom tridesetogodišnjem traganju za kostima svoga brata i o obećanju koje je dao rahmetli roditeljima da neće odustati.
Ostali prilozi:
» ORKESTAR “SALTOMORTALE” – PJEVAJU A NA ZLO MISLE!
Šukrija Meholjić | 19. October 2021 17:43
» PROVALA U DŽAMIJU POLJE U BOSANSKOJ DUBICI
MINA | 19. October 2021 17:32
» ZAŠTITIMO DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Bošnjaci.Net | 18. October 2021 21:08
» EDIN VRANJ PUŠTEN IZ PRITVORA U SRBIJI
Detektor.ba | 18. October 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora:
» "LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
21. February 2020 18:11