Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KANTON SARAJEVO: NOVA INSTRUKCIJA ZA OBAVLJANJE NAMAZA U DŽAMIJAMA
Autor: MINA
Objavljeno: 12. March 2021. 13:03:00


Na temelju zahtjeva muftije sarajevskog i odobrenja reisu-l-uleme u okolnostima pogoršanja epidemiološke situacije prouzrokovane virusom COVID-19, Uprava za vjerske poslove donijela je odluku da će se džuma-namaz od sljedećeg petka u džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo) organizirati uz prisustvo imama i članova džematskog odbora, a hatibi će upotpuniti propis hutbe i poruku na bosanskom jeziku do 5 minuta.
Ova Instrukcija stupa na snagu od subote, 13. marta 2021. godine i važit će do daljnjeg, odnosno do poboljšanja epidemiološke sutuacije na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo) i donošenja druge odluke.
Također u instrukcijama se zadužuje glavni imam i imami da prilikom organizacije i provođenja vjerskih aktivnosti poštuju naredbe i preporuke nadležnih državnih organa i nadležnih organa Islamske zajednice, te da obavljanje dnevnih namaza organizuju samo uz prisustvo imama i mujezina.
Mektebsku pouku muallimi će organizirati na daljinu/online i provoditi prema važećim propisima državnih organa o organiziranju i provođenju nastave u školi, a mevludi i drugi programi u prostorima Islamske zajednice do daljnjega biće odloženi i obustavljeni.
- Dženaze će se i dalje organizirati shodno važećim uputama nadležnih državnih organa i nadležnog muftijstva - dodaje se u Instrukciji o organizaciji vjerskih aktivnosti u džematu, radu imama, muallima, hatiba i drugih u pripremi, organizaciji i provođenju obreda u džamijama, mesdžidima, tekijama i drugim prostorima/objektima na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo (Kanton Sarajevo).Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: