Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari


Ko je krivac za opstrukciju presude Europskog suda za ljudska prava?
BANA: U ŠTO KRAĆEM ROKU IZMJESTITI CRKVU SA ZEMLJE NANE FATE ORLOVIĆ
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 02. April 2021. 01:04:53
Ovo je nedopustiv i necivilizacijski čin da jedna vjerska institucija, tj. SPC, javno učestvuje u pljački zemlje žrtava genocida i na njoj za svoje „vjernike“, mimo svakog prava, izgradi vjerski objekat - Crkvu. S pravom se pitamo, kojem Bogu se članovi SPC mole i od Koga milost i oprost traže? Da li vrh SPC i sveštenstvo na takav način taba put svojim vjernicima -, sadašnjoj i budućim generacijama kako da ubijaju bliženjeg svoga, pljačkaju imovinu i na njoj grade crkve?! (Foto: Anadolija)


Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) obraća se srpskom političkom establišmentu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), mjerodavnim državnim institucijama BiH, međunarodnim institucijama, ambasadama u BiH i javnosti, zbog opljačkane privatne zemlje Fate Orlović i nasilno izgrađene srpske Crkve u njenoj avliji u Konjević Polju, Općina Bratunac.

Pomenutim faktorima i svjetskoj javnosti je poznato, da je u toku srpsko-crnogorske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu (1992-1995) izvršen genocid nad bošnjačkim narodom. Agresor je također u istom periodu izvršio urbicid i kulturocid u kojem je, pored ostalog, planski srušio oko 600 džamija, što ukazuje o namjerama potpunog zatiranja tragova bošnjačkog naroda i postojanja islama na prostorima Bosne i Hercegovine.

Pored svih zala i prolijevanja krvi nevinih civila, agresor je izvršio pljačku nepokretne i pokretne imovine Bošnjaka koje su brutalno pobili i(li) koje su etnički očistili iz djelova države RBiH koje su stavili pod okupacijsku vojno-policijsku čizmu i civilnih vlasti manjeg bh. entiteta RS, zbog čega su ih najveći internacionalni sudovi, osnovani od strane UN-a, osudili za genocid, udruženi zločinački poduhvat, etničko čišćenje, zločin protiv čovječnosti...., te državu Srbiju, pored ostaloga, kaznili za nesprječavanje genocida...

Poznato je da istina i pravda imaju zajedničke i samo njima svojstvene dvije osobine, to su univerzalnost i jednoća. Iz toga razloga, nedopustivo je da srpske agresorske snage i Srpska pravoslavna crkva (SPC) 1996. godine bespravno sagrade Crkvu na privatnoj imovini Fate Orlović u Konjević Polju kod Bratunca, kojoj su prije toga pobili više desetina članova uže porodice.
Ovo je nedopustiv i necivilizacijski čin da jedna vjerska institucija, tj. SPC, javno učestvuje u pljački zemlje žrtava genocida i na njoj za svoje „vjernike“, mimo svakog prava, izgradi vjerski objekat - Crkvu. S pravom se pitamo, kojem Bogu se članovi SPC mole i od Koga milost i oprost traže? Da li vrh SPC i sveštenstvo na takav način taba put svojim vjernicima -, sadašnjoj i budućim generacijama kako da ubijaju bliženjeg svoga, pljačkaju imovinu i na njoj grade crkve?! Ovo jeste presedan ali i velika sramota za sve one koji imaju djelić časti i dostojanstva. Srpsko političko rukovodstvo koje čine vlast u manjem bh. entitetu RS, zatim SPC i srpske kulturne institucije, kao i lokalno srpsko stanovništvo Konjević Polja i Bratunca, nisu učinili baš ništa da na djelu pokažu djelić ljudskosti i poštovanja prema drugima i njihovoj imovini. Posebno da ne pokazuju djelić straha od Gospodara svjetova, za svoje potomstvo ali i za sebe, da je oteto – prokleto(!), i koji konstantno čine nered na zemlji! Činiti zlo drugome a nadati se dobru, apsolutno je nemoguća misija SPC.

Poznato je da Nana Fata Orlović preko 25 godina vodi pravnu bitku da pravoslavna crkva bude izmještena iz njene avlije, koja je sagrađena tik uz prozor porodične kuće. Ne, nije u pitanju „inat crkva“, jer Bošnjacima ne smetaju ničiji vjerski objekti, crkve, katedrale, manastiri, to su pokazali u vremenu rata, tamo gdje je bila Armija RBiH svi vjerski objekti su sačuvani. Dok nakon genocida nad Bošnjacima, na djelu je otvorena pljačka njihove imovine kao i zastrašivanje povratnika na svojoj zemlji, koja se i dandanas otima na još perfidniji način. Sve u svemu jedna vjerska institucija, u ovom slučaju SPC, ne bi smjela učestvovati u otvorenoj pljački, posebno ako vjeruju u Jednoću Boga, imaju obavezu da svoje članove odvraćaju od zla, ubijanja, pljačke, silovanja... a ne da ih uz njihov blogoslov ispraćaju da čine zločine.

U dugogodišnjem pravnom postupku, pored presuda domaćih sudova, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu je donio konačnu odluku o izmještanju crkve, koju je SPC bespravno sagradila na imanju Fate Orlović u Konjević Polju, u općini Bratunac. Navedeni sud u oktobru 2019.godine naložio je državi Bosni i Hercegovini da se ukloni pravoslavna crkva iz dvorišta Fate Orlović. Rok uklanjanja je bio 1. april 2020.god., sada, godinu dana kasnije, državne institucije, kao i entiteta ali SPC, nisu ispoštovali odluku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.


S druge strane, kao primjer navest ćemo Džamiju u Bradini kod Konjica koju je grupa donatora sagradila 1994. za potrebe boraca ARBiH, ali kasnije se saznalo da je greškom dijelom sagrađena na privatnoj imovini jednog bosanskog pravoslavca. Upravo zbog takvog saznanja, Islamska zajednica u BiH nikada ovu džamiju nije htjela upisati u registar da je dio vakufske imovine. Na slučaj ove džamije izvlačilo se srpsko političko rukovodstvo i SPC. Međutim, Islamska zajednica iako je nije sagradila, ipak nije čekala odluke domaćih sudova, niti Europskog suda za ljudska prava, već su platili da se Džamija u Bradini izmjesti, što je učinjeno još daleke 2008. godine. Na ovakav konkretan način IZ u BiH ali i vjernici u tome dijelu BiH, pokazali su da im nije potrebno tuđe, ali i potvrdili svetost privatne imovine. Dok je SPC još 1996. godine sagradila crkvu na privatnoj imovini žrtava genocida, i punih četvrt stoljeća vrh srpske političke vlasti i SPC neodgovorno i kabadahijski se odnose prema jednoj ženi u poznim godinama koja traži uklanjanje crkve sa svoje privatne imovine.

U dugogodišnjem pravnom postupku, pored presuda domaćih sudova, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu je donio konačnu odluku o izmještanju crkve, koju je SPC bespravno sagradila na imanju Fate Orlović u Konjević Polju, u općini Bratunac. Navedeni sud u oktobru 2019.godine naložio je državi Bosni i Hercegovini da se ukloni pravoslavna crkva iz dvorišta Fate Orlović. Rok uklanjanja je bio 1. april 2020.god., sada, godinu dana kasnije, državne institucije, kao i entiteta ali SPC, nisu ispoštovali odluku Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Institucije države BiH imale su i imaju obavezu da sprovedu odluku pomenutog suda. Nema prostora da se bilo ko u sistemu vlasti vadi na tešku zdravstvenu situaciju u posljednjoj godini dana. Najzad rukovodstvo SPC, kada su prije 20 i više godina čuli za vapaj Nane Fate Orlović, koja zahtjeva da joj se iz avlije ukloni bespravno sagrađena Crkva, imali su obavezu, bez sudskih odluka i naloga, da ustanu na noge uklone Crkvu sa privatne zemlje. Tako trebaju raditi oni koji imaju djelić ljudskosti, časti, dostojanstva, koji vide ili kojima se ukaže na greške.

Dok traje dugogodišnja sudska i policijaska drama prema Nani Fati Orlović, također smatramo da je postupak namjerno dramatizovan i odugovlačen, što je izazvalo sumnju posebno protjeranih lica i preživjelih žrtava genocida ali i zgražavanje i osudu kod svih slobodnomislećih ljudi, koji vide da se radi o korupcijskoj djelatnosti vlasti u državi, manjeg bh. entiteta i SPC. Tako je Fata Orlović postala planetarno poznata osoba koja štiti svoju privatnu imovinu, a građani iščekivali ishod u čuđenju i nestrpljenju pitajući se: kako je moguće da sudovi, počevši od Osnovnog suda u Srebrenici, preko vrhovnih sudova, pa sve do ustavnih sudova entiteta RS i države Bosne i Hercegovine, nisu bili u stanju riješiti postupak? Osjećate li djelić stida zbog svega toga!

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija u ime istine i pravde zahtijeva od institucija države BiH, entiteta RS i SPC, da u što kraćem roku ispoštuju odluku Europskog suda za ljudska prava i izmjeste crkvu sa zemlje Nane Fate Orlović.

Konačnim izmještanjem Crkve iz avlije Nane Fate Orlović za očekivati je da novoizabrani patrijarh Srpske pravoslavne crkve i Mitropolija dabrobosanska, napokon upute izvinjenje Bošnjacima za genocid koji su počinili pripadnici njihove crkve, kao i IZ u BiH zbog rušenja džamija i drugih islamskih objekata, te da se nikada to više neće ponoviti!, - piše u saopćenju Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije.

VRH


  Dossier: BOŠNJAČKO-AMERIČKA NACIONALNA ASOCIJACIJA (BANA) - New York
» BANA UPUTILA ČESTITKU CVIJANOVIĆKI, DODIKU...
Bošnjaci.Net | 25.11.2022 17:23
» NITI SMIJE BITI ZABORAVA A NI OPROSTA!
Hamza Subašić | 29.07.2019 19:11
» KOMANDANTE, UZ TEBE SMO!!!
B.net | 27.01.2017 01:40
» FILMSKI VRISAK AVDE HUSEINOVIĆA
Mr. sci. Džavid Begović | 23.11.2016 19:49
» BANA PRIREDILA IFTAR ZA BOŠNJAKINJE
B.net | 03.07.2016 20:35
» CRNA GORA UKINULA RAVNOGORSKI POKRET
Al Jazeera | 09.05.2016 22:01
» ZAJEDNIČKI KAŽIMO SMRT FAŠIZMU!!!
B.net | 09.05.2016 18:12
» KO BRANI BOŠNJAKE U CRNOJ GORI?
Dr. Mersada Nuruddina Agović | 02.05.2016 15:46

Ostali prilozi:
» HAJRAT ČESME ZUVDIJE - ZUVDA BARJAKTAREVIĆA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. July 2024 15:28
» KATUN KOLJENOVIĆA-DRAGULJ PROKLETIJA
Božidar Proročić i Boban Redžepagić | 17. July 2024 16:16
» PLAV U CENTRU PAŽNJE POČELI 24. DANI BOROVNICE
Božidar Proročić, književnik i publicista | 16. July 2024 17:57
» OTVORENO PISMO ELMEDINU KONAKOVIĆ MINISTRU VANJSKIH POSLOVA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. July 2024 16:43
» „POSLJEDNJI BOJ“ AKADEMIKA ADAMIRA JERKOVIĆA
Oslobođenje | 07. July 2024 00:30
» OD PETKA DO PETKA
Mensur Pašalić | 21. June 2024 18:25
» NAGRADA ZA LJUDSKA PRAVA I DRUŠTVENI AKTIVIZAM “RIFAT RASTODER“
Božidar Proročić, književnik i publicista | 18. June 2024 14:04
» CRNA GORA I KURBAN BAJRAM PRAZNIK RADOSTI I ZAJEDNIŠTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 15. June 2024 15:59
» IN MEMORIAM DR. OMER ĐURBUZOVIĆ
Božidar Proročić, književnik i publicista | 14. June 2024 14:14
» GLASAJTE JAMAALA BOWMANA
Bošnjaci.Net | 11. June 2024 21:10
» STRANKA NYANS NA IZBORIMA ZA EVROPSKI PARLAMENT
Bošnjaci.Net | 08. June 2024 17:12
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif