Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

29 godina od početka srpsko-crnogorske agresije na RBiH i opsade Sarajeva
SJEĆANJE NA OPSADU GLAVNOG GRADA: CVIJEĆE, DOVE I POČAST ZA NEDUŽNO UBIJANIM GRAĐANIMA SARAJEVA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 05. April 2021. 15:04:34


Predstavnici Grada Sarajeva povodom 5. aprila, Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine, odali su počast i položili cvijeće na spomen-ploču na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, javlja Anadolu Agency (AA).

Kratkim obraćanjima predstavnici Grada Sarajeva prisjetili su se i prvih žrtava opkoljenog Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je da je vrlo važno obilježavati ovakve datume koji stoje kao opomena svim budućim generacijama.

"Na današnji dan 1992. godine počela je najduža opsada u modernoj historiji u svijetu jednog glavnog grada kakav je bio glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo. Baš na ovom mjestu Olga i Suada su izgubile život i od taj trenutak se smatra za početak opsade. Ono što je važno meni kao gradonačelniku glavnog grada je da smo uspjeli prije dvije godine utvrditi da ovaj značajni datum uđe u kalendar aktivnosti, odnosno važnih datuma za grad Sarajevo, za obilježavanja važnih datuma u Sarajevu, i evo na određeni način ta tradicija se nastavlja da se obilježava ovaj važan datum kako bi opominjali i upozoravali sve buduće generacije koje dolaze šta je glavni grad BiH Sarajevo preživjelo te 1992. godine tih 1.425 dana", kazao je Skaka.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Dragan Stevanović izjavio je da je duh sarajevskog otpora neuništiv i da nikada neće biti uništen.

"Sarajevo je kroz historiju zaista pretrpilo razna osvajanja i razna uništavanja ali nikada kao u periodu zadnjeg rata kada je grad fašističkim terorom držan pod opsadom tako dugo. Na ovom mjestu svjedočimo činjenici da je duh sarajevskog otpora neuništiv i da nikada neće biti uništen i dužni smo da to svaki dan ponavljamo", kazao je Stevanović.

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge, 5. aprila 1992. godine, počela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijen je 11.541 građanin Sarajeva, uključujući 1.601 dijete.Ostali prilozi:
» BRATUNAC: OBILJEŽEN DAN LOGORAŠA BOSNE I HERCEGOVINE
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:44
» DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EUROPE I DAN ZLATNIH LJILJANA
Anadolu Agency (AA) | 09. May 2021 14:37
» TURKOVIĆ: VEOMA VAŽAN I PRECIZAN STAV G7 O BIH
Anadolu Agency (AA) | 06. May 2021 14:28
Ostali prilozi istog autora: