Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Protest ispred zgrade Vlade Crne Gore zbog najavljenog usvajanja propisa o državljanstvu
PROTESTI ZBOG NAJAVLJENOG USVAJANJA PROPISA O DRŽAVLJANSTVU CG: “NIJE OVO SRPSKO LEGLO, VEĆ JE OVO MONTENEGRO”
Autor: BHRT.ba
Objavljeno: 08. April 2021. 15:04:11


Nekoliko stotina građana okupilo se ispred zgrade Vlade u Podgorici u znak protesta zbog najavljenog usvajanja propisa kojima će se lakše sticati crnogorsko državljanstvo, ali i oduzeti prebivalište dijelu crnogorskih iseljenika. Prosvjednici su pokušali da probiju zaštitnu ogradu i izviždali su članove Vlade Crne Gore koji su došli na sjednicu.

Skandirali su “Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro”, “Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora”, “Kosovo je pored Srbije” i “Izdaja, izdaja”.

Okupljeni su pokušali da sruše zaštitnu ogradu postavljenu ispred zgrade Vlade Crne Gore.

Vrijeđali su policajce, vikali im da su “banda izdajnička” i gađali ih jajima.

Prilazi zgradi su blokirani i postavljena je metalna ograda.

Putni ulazi u Podgoricu iz Nikšića i Cetinja su blokirani, a policija propušta samo one koji imaju potvrdu u skladu sa epidemiološkim mjerama koje predviđaju zabranu međugradskog saobraćaja.

Mediji prenose da su građani koji su se iz Nikšića uputili ka Podgorici blokirali magistralni put Nikšić – Podgorica, jer im policija nije dozvolila da napuste grad.

Incident na putu Podgorica - Nikšić

Podgorički portali objavili su snimak incidenta koji se dogodio na putu Podgorica-Nikšić, kada je grupa građana koja je planirala da prisustvuje protestu u Podgorici pokušala da spriječi prolazak vozila Vlade Crne Gore, sjedanjem na haubu automobila.

Na snimku koji su objavili portali, vidi se grupa građana koja se popela na vozilo “mercedes”, koje pripada sektoru za poslove protokola, generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore.

Okupljeni su se u pokušaju da spriječe prolazak vozila popeli na haubu, a kada je službeno vozilo krenulo, odbacilo ih je sa automobila na trotoar. Mediji prenose da su povrijeđene dvije osobe, ali nema zvanične potvrde te informacije.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da se u službenom vozilu koje je ranije danas, kako kaže, napadnuto na putu Nikšić – Podgorica, nalazila njegova kćerka.

“Kao otac, neću vam zaboraviti njene suze i strah. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to da vidite”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Na dnevnom redu nema odluke o državljanstvu

Vlada Crne Gore danas je trebalo da usvoji izmjenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, kojom će se kao jedan od uslova računati osim trajnog boravka i privremeni, što do sada nije bio slučaj. Međutim, na dnevnom redu današnje sjednice nema te odluke.

“Povodom dezinformacija koje su se pojavile u našoj javnosti, kao sredstvo sabotaže rada Vlade i narušavanja mira u zemlji, obavještavamo javnost Crne Gore da Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom nije na dnevnom redu današnje sjednice Vlade”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kako se dodaje, taj dokument će biti usvojen kada ga odobre Sekretarijat za zakonodavstvo i Komisija za politički sistem.

Izmjenama Odluke bi se omogućilo da se brže dođe do crnogorskog državljanstva jer se do sada privremeni boravak, koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vrijeme potrebno za sticanje državljastva.

Zakonom je propisano da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako, između ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina prije podnošenja zahtjeva za prijem, dok je Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva Crne Gore prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumijeva stalni boravak.

Vlada je trebalo da razmatra i Izmjene i dopune zakona o registrima prebivališta i boravišta, koje predviđaju obaveznu odjavu prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu sa namjerom da u njoj stalno živi, kao i odjava prebivališta po službenoj dužnosti za crnogorske državljane za koje se terenskom provjerom utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi.

Oštre reakcije opozicije

Ta dva propisa su naišla na oštre proteste opozicije koja optužuje Vladu Crne Gore da želi da omogući sticanje državljanstva za nekoliko desetina hiljada građana porijeklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije, koji žive u Crnoj Gori, kao i da se želi promijeniti birački spisak.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) poručilo je da će “svim sredstvima braniti državu od evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja”.

Na sjednici te stranke je konstatovana, kako je navedeno, nedvosmislena namjera nove parlamentarne većine da na ovaj način sprovede izborni inžinjering, kako bi se obezbijedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu mijenjala demografska slika Crne Gore.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su odbacili takve ocjene uz obrazloženje da će novi propisi nekima olakšati sticanje državljanstva, ali da se ne radi o desetinama hiljada građana kako tvrdi opozicija, javlja bhrt.ba.Ostali prilozi:
» LIDERI OPOZICIJE RS-A PISALI OSCE-U
Fena | 21. October 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora:
» DUŠA SVEDAHA ZA NEDŽADA SALKOVIĆA
09. September 2021 15:04