Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Batonovi muhabeti - dokumentarni film
DOKUMENTARNI FILM: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD
Autor: Dr. sc. Amir Ismić
Objavljeno: 12. April 2021. 15:04:49


U sklopu projekta Batonovi muhabeti a u cilju isticanja historijskih znamenitosti i prirodnih ljepota Grada Zenice i Bosne i Hercegovine, produkcija „BATON-ARDUBA“ i IML TV, organizovali su projekciju dokumentarnog filma pod nazivom: NAPUŠTENA ZENIČKA SELA - VIŠEGRAD.

Nekada 101 stanovnik a sada napušteno selo. Svjedočanstva, legende i sjećanja....

Zeničko selo Višegrad kako smo to već istakli prema popisu iz 1991. godine brojalo je oko 20 kuća i 101. stanovnik. Selo su nekada naseljavala dva prezimena Fetići i Muratovići, ali sada je prazno, otišli su svi jedan po jedan.Međutim, jedan čovjek ulaže maksimalne napore da bez obzira na svoje godine i krhko zdravlje što više vremena provede na Višegradu i dočeka što više musafira. Fetić Mustafa zvani „Muhtar“, je gore sam, snažno nas podsjeća na glavnog lika iz romana Posljednji Mohikanac kojeg James Fenimor Cooper autor napisa davne 1826. godine.

U dokumentarnom filmu govore:

• Mr. nauka Elvedin Fetić, mještanin
• Dr. historijskih nauka, Amir Ismić
• mještanin Mustafa “Muhtar” Fetić.

U dokumentarnom filmu se na interesantan i slikovit način daje osvrt na neke od mještana koji su svojim životom ostavili trag u vremenu i prostoru, bilo da su u pitanju šehidi Višegrada koji su ukopani u selu, bilo da su u pitanju džematlije koje su nekada davno predvodile džemat ili mještani koji su po nekim drugim znamenitostima ostali zapamćeni.Stari izvor koji je skoro presušio „Zakamena“, stari kameni put, Šementijina stjena za koju se vežu dvije legende i to ona za Mariju Terezu i šejha Abdulvehhaba Ilhamiju Žepčaka, staro i usamljeno greblje i seoski mesdžid, zaključane kuće i pusti putevi sve se to može vidjeti u ovom dokumentarnom filmu.

Koga put nanese u selo Višegrad koji je udaljen dva kilometra od Vranduka, neka obavezno svrati na izvorišta: Zakamena, Brižina, Podlipu, Ahmetovaču i Dobru Vodu, nek se umije i napije hladne vode, biće vodi plaho drago da si je zijaretio.

Neka svrati na visove i livade Ključa 746., i Zeletve 1092. metra nadmorske visine, nigdje nema ljepši pogled na Nemilu i Vranduk nego sa Višegrada. Uživajte u prirodi, uživajte i razmišljajte ko je sve prije vas prošao kamenim višegradskim drumovima, kad bi oni samo mogli da nam kažu.Upoznajte „Muhtara“ dok nam je još uvijek hvala Bogu živ, da vidite kako se taj insan iskreno zna obradovati musafiru, taj zanat „bujrum“ zaista ponovo trebamo učiti, podobro smo ga zaboravili i odbacili.

Možda sada, kada je nam je Ramazan na vratima neko od zeničkih planinarskih društava na ovoj trasi „VIA DINARICA“ organizuje obilazak prirodnih ljepota, pa možda usput organizuje i iftar ispred starog seoskog mesdžida, priuštite sebi to zadovoljstvo, pa mi smo i duhovna bića, zar ne.Možda nam pomogne mašta i obećanje samom sebi da kad prođe ova „mora“ što odvodi drage ljude, pješke ili „pjehe“ odemo na jaciju ili teraviju u Višegrad i proučimo ezan da se javimo napuštenim kućama, voćkama, biljnom i životinjskom svetu da smo ponovo tu, jer se i u hadisi Muhammeda A.S. govori da će svi oni na Sudnjem danu posvjedočiti tvome ezanu i tvome ponovnom prisustvu.
Ostali prilozi:
» ORKESTAR “SALTOMORTALE” – PJEVAJU A NA ZLO MISLE!
Šukrija Meholjić | 19. October 2021 17:43
» PROVALA U DŽAMIJU POLJE U BOSANSKOJ DUBICI
MINA | 19. October 2021 17:32
» ZAŠTITIMO DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU
Bošnjaci.Net | 18. October 2021 21:08
» EDIN VRANJ PUŠTEN IZ PRITVORA U SRBIJI
Detektor.ba | 18. October 2021 18:43
Ostali prilozi istog autora:
» "LJUBAV MOJE MAJKE BOSNE"
21. February 2020 18:11