Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

LEPOSAVIĆ NEGIRANJEM GENOCIDA U SREBRENICI, NIJE DOSTOJAN POZICIJE MINISTRA
Autor: Mr. Nusret Balić
Objavljeno: 17. April 2021. 15:04:23
MR. NUSRET BALIĆ: Ministar Leposavić je izgleda zaboravio da obnašajući jednu od najvažnijih funkcija u državi predstavlja sve građane Crne Gore, a ne određenu nacionalnu zajednicu ili političku grupaciju. Crna Gora ima jasnu političku perspektivu i svako ko na bilo koji način predstavlja kočnicu na tom putu ne zaslužuje da bude na poziciji od koje taj put i zavisi.


Zaista cijenim iskrenost i hrabrost gospodina Vladimira Leposavića kada je u Skupštini Crne Gore izjavio da će priznati da se u Srebrenici desio zločin genocida onda kada se to nedvosmisleno utvrdi. Međutim, ne shvatam njegovu smjelost da sa pozicije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore relativizuje genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, pogotovo što on kao doktor prava zna da je i pravniku pripravniku jasno da je za njih svaka pravosnažna presuda sveta i da je moraju poštovati. Imajući u vidu da je na taj način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i njihove porodice i sunarodnike, kao i većinsku Crnu Goru, i doveo u pitanje presude Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Hagu, najmanje što može učiniti u korist mira u kući i opšteg dobra jeste da podnese ostavku.

U Vladi CG sjede ljudi koji dolaze iz redova Crnogoraca, Srba i Albanaca, time mjesto ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava CG moglo bi pripasti nekom od Bošnjaka, bez obzira da li dolazi iz nekih od građanskih ili nacionalnih stranaka ili pak kao ekspert. Na taj način naša vlada bi pokazala da zaista jeste građanska u punom smislu te riječi, a ne “apostolska” kako je mnogi žele okarakterisati. S obzirom da je premijer Zdravko Krivokapić predložio Leposavića na mjesto ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, a ovaj svojom retorikom pokazao da nije dostojan obavljanja te fukcije, pravedno i ljudski bi bilo da na zahtjev premijera i podnese ostavku. Ako kojim slučajem lično ne podnese ostavku, onda će uslijediti skupštinska procedura po kojoj će glasanjem većine poslanika on biti razriješen.

Međutim, da bi Leposavić bio razriješen Vladi CG će biti potrebna pomoć opozicije što bi na neki način značilo i slabljenje vlade. Jer u situaciji kada je aktuelnoj vlasti potrebna podrška opozicije protiv koje su se žustro borili, onda je to znak da je i moć vlade znatno umanjena. Ukoliko ne dođe do njegove smjene, nezadovoljstvo dijela građana Crne Gore oličena kroz Komitski pokret znatno će rasti, što će dodatno izazivati krizu vlasti.

Ministar Leposavić je izgleda zaboravio da obnašajući jednu od najvažnijih funkcija u državi predstavlja sve građane Crne Gore, a ne određenu nacionalnu zajednicu ili političku grupaciju. Crna Gora ima jasnu političku perspektivu i svako ko na bilo koji način predstavlja kočnicu na tom putu ne zaslužuje da bude na poziciji od koje taj put i zavisi.

Poruke od strane nekih predstavnika DF-a da je potrebno pomirenje između Krivokapića i Leposavića takođe u ovom u ovom momentu nisu dobre, jer ignorišu nezadovoljstvo velikog broja građana koji svoje nezadovoljstvo iskazuju kroz ulične demonstracije. Oni bi trebalo da budu ti koji će da smiruju političku situaciju u državi, a ne da svojim porukama dodatno podrivaju novu Vladu i podižu tenzije u državi.

Crnoj Gori je potrebno da unutrašnje probleme rješava dijalogom i da političke partije i građani grade međusobno povjerenje i pođtovanje, a sve u cilju zajedničkog prosperiteta Crne Gore.

Ako ne budemo dovoljno sposobni da ovakve probleme rješavamo veoma brzo plašim se da će naša država u očima EU biti označena kao problematična i da će to značajno doprinijeti usporavanju Crne Gore na putu ka učlanjenju u evropske strukture.


Autor je mr. evropskih integracije.Ostali prilozi:
» STID ME TUĐE SRAMOTE
Sead Zubanović | 05. May 2021 19:10
» POGLED NA PROPAST REVIZIJE NA TUŽBU BIH PROTIV SRBIJE
Haris Hojkurić | 03. May 2021 15:52
» TALAČKA KRIZA U SARAJEVU: RAMBU JE DOHAKAO RUSKI RULET
Avdo Huseinović | 02. May 2021 22:41
» PRVIH 100 DANA AMERIČKOG PREDSJEDNIKA JOSEPHA BIDENA
Zijad Bećirević | 01. May 2021 15:18
» MA JEL’ TI TO HOĆEŠ DRŽAVU, BOŠNJO?
Željko Milićević | 30. April 2021 15:38
» IMA LI KO GORI OD BAKIRA?
Said Šteta | 30. April 2021 14:53
» ZLOČIN NA „KAZANIMA“ – POUKA I PORUKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2021 15:29
» KAKAV SMO TO MI NAROD
Šemso Agović | 28. April 2021 15:02
» SJEĆANJE NA RAMAZANE PROVEDENE U RUDNIKU
Dr. sc. Amir Ismić | 28. April 2021 14:39
» JAVNI OGLAS MLADENA IVANIĆA ZA PODOBNOG POLITIČKOG LIDERA U BOŠNJAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. April 2021 15:46
» NAŠI KLOVNOVI, ISPOD CIRKUSNE ŠATRE
Mr. Milan Jovičić | 25. April 2021 18:48
» PRIRODNA ILI VJEŠTAČKA SELEKCIJA
Aziz Hurem | 25. April 2021 18:01
» SVJEDOČENJA O ZLOČINU U GORICI
Said Šteta | 24. April 2021 05:18
» NESTANAK BOSNE I HERCEGOVINE ILI RS PITANJE JE SAD - IMPLIKACIJE „NON-PAPER“
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 22. April 2021 19:12
» SJEĆANJA NA DJETINJSTVO I PRVE RAMAZANE
Dr. sc. Amir Ismić | 21. April 2021 16:28
» SRPSKA UGROŽENOST I DISOLUCIJE
Ismet Zukorlić | 21. April 2021 14:38
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE ZA BDZ I ZUKORLIĆA
23. April 2016 21:24
» DA LI IZ CRNE GORE IĆI U EGZIL?
15. February 2014 17:06
» ZLOUPOTREBA MINBERA
28. January 2014 21:20