Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

LEPOSAVIĆ NEGIRANJEM GENOCIDA U SREBRENICI, NIJE DOSTOJAN POZICIJE MINISTRA
Autor: Mr. Nusret Balić
Objavljeno: 17. April 2021. 15:04:23
MR. NUSRET BALIĆ: Ministar Leposavić je izgleda zaboravio da obnašajući jednu od najvažnijih funkcija u državi predstavlja sve građane Crne Gore, a ne određenu nacionalnu zajednicu ili političku grupaciju. Crna Gora ima jasnu političku perspektivu i svako ko na bilo koji način predstavlja kočnicu na tom putu ne zaslužuje da bude na poziciji od koje taj put i zavisi.


Zaista cijenim iskrenost i hrabrost gospodina Vladimira Leposavića kada je u Skupštini Crne Gore izjavio da će priznati da se u Srebrenici desio zločin genocida onda kada se to nedvosmisleno utvrdi. Međutim, ne shvatam njegovu smjelost da sa pozicije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore relativizuje genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, pogotovo što on kao doktor prava zna da je i pravniku pripravniku jasno da je za njih svaka pravosnažna presuda sveta i da je moraju poštovati. Imajući u vidu da je na taj način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i njihove porodice i sunarodnike, kao i većinsku Crnu Goru, i doveo u pitanje presude Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Hagu, najmanje što može učiniti u korist mira u kući i opšteg dobra jeste da podnese ostavku.

U Vladi CG sjede ljudi koji dolaze iz redova Crnogoraca, Srba i Albanaca, time mjesto ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava CG moglo bi pripasti nekom od Bošnjaka, bez obzira da li dolazi iz nekih od građanskih ili nacionalnih stranaka ili pak kao ekspert. Na taj način naša vlada bi pokazala da zaista jeste građanska u punom smislu te riječi, a ne “apostolska” kako je mnogi žele okarakterisati. S obzirom da je premijer Zdravko Krivokapić predložio Leposavića na mjesto ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, a ovaj svojom retorikom pokazao da nije dostojan obavljanja te fukcije, pravedno i ljudski bi bilo da na zahtjev premijera i podnese ostavku. Ako kojim slučajem lično ne podnese ostavku, onda će uslijediti skupštinska procedura po kojoj će glasanjem većine poslanika on biti razriješen.

Međutim, da bi Leposavić bio razriješen Vladi CG će biti potrebna pomoć opozicije što bi na neki način značilo i slabljenje vlade. Jer u situaciji kada je aktuelnoj vlasti potrebna podrška opozicije protiv koje su se žustro borili, onda je to znak da je i moć vlade znatno umanjena. Ukoliko ne dođe do njegove smjene, nezadovoljstvo dijela građana Crne Gore oličena kroz Komitski pokret znatno će rasti, što će dodatno izazivati krizu vlasti.

Ministar Leposavić je izgleda zaboravio da obnašajući jednu od najvažnijih funkcija u državi predstavlja sve građane Crne Gore, a ne određenu nacionalnu zajednicu ili političku grupaciju. Crna Gora ima jasnu političku perspektivu i svako ko na bilo koji način predstavlja kočnicu na tom putu ne zaslužuje da bude na poziciji od koje taj put i zavisi.

Poruke od strane nekih predstavnika DF-a da je potrebno pomirenje između Krivokapića i Leposavića takođe u ovom u ovom momentu nisu dobre, jer ignorišu nezadovoljstvo velikog broja građana koji svoje nezadovoljstvo iskazuju kroz ulične demonstracije. Oni bi trebalo da budu ti koji će da smiruju političku situaciju u državi, a ne da svojim porukama dodatno podrivaju novu Vladu i podižu tenzije u državi.

Crnoj Gori je potrebno da unutrašnje probleme rješava dijalogom i da političke partije i građani grade međusobno povjerenje i pođtovanje, a sve u cilju zajedničkog prosperiteta Crne Gore.

Ako ne budemo dovoljno sposobni da ovakve probleme rješavamo veoma brzo plašim se da će naša država u očima EU biti označena kao problematična i da će to značajno doprinijeti usporavanju Crne Gore na putu ka učlanjenju u evropske strukture.


Autor je mr. evropskih integracije.Ostali prilozi:
» PET SAVJETA ZA DOBRODOŠLICU KRISTIJANU ŠMITU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. August 2021 18:42
» ŠTA ZNAČI ZAKON O ZABRANI PORICANJA GENOCIDA U BIH
Hamza Karčić | 30. July 2021 13:02
» AMBASADOR RUSKE FEDERACIJE IGOR KALABUHOV OPET JE U ANTIBOSNSKOM POKRETU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2021 20:49
» ”KVALITETNA OPTUŽNICA“ PROTIV MENE
Murat Tahirović | 29. July 2021 19:08
» ZA SVE NEGATORE GENOCIDA!
Elmedina Muftić | 24. July 2021 23:07
» SLUČAJ LEPOSAVIĆ – PRAVDA JE SPORA ILI DOSTIŽNA
Nebojša Mrvaljević | 24. July 2021 22:19
» ZALOŽIMO SE ZA DOMOVINU JEDNAKIH LJUDI
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 20. July 2021 07:20
» TREBA LI KOSOVO DA PRIZNA SRBIJU?
Čedomir Petrović | 20. July 2021 04:50
» UDRUŽENI PRIVREDNI KRIMINALNI PODUHVAT
Mr. Milan Jovičić | 15. July 2021 13:55
» VELIKOSRPSKE DVORSKE LUDE
Avdo Metjahić | 13. July 2021 18:47
» I KAMEN BI ZAPLAK’O
Aziz Hurem | 13. July 2021 16:32
» BRATSKO PISMO BOŠNJACIMA I BOŠNJAKINAMA MA GDJE BILI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. July 2021 12:42
» BOJKOT ZA NEGATORE GENOCIDA
Eset Muračević | 11. July 2021 12:33
» UZ SREBRENIČKI 11. JULI: NIKAD VIŠE GENOCID!!!
Šukrija Meholjić | 10. July 2021 17:32
» GENOCID U SREBRENICI SLIKA JE SVIJETA NA KRAJU DVADESETOG STOLJEĆA
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 09. July 2021 17:44
Ostali prilozi istog autora:
» GLASAJTE ZA BDZ I ZUKORLIĆA
23. April 2016 21:24
» DA LI IZ CRNE GORE IĆI U EGZIL?
15. February 2014 17:06
» ZLOUPOTREBA MINBERA
28. January 2014 21:20