Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Komentari
STRAHOTE OPSIHRENE DJEVOJKE ISPRIČANE U KNJIZI "ALLAHOVO UŽE"
Procitaj komentar
Autor: Emin Marić
Objavljeno: 21. April 2021. 00:04:04
''Snovi kao java, a java kao noćna mora, buđenje s modricama, vriskovi glasom koji ne nalikuje njenom, silueta bića koje se ne želi pokazati djevojci u pravom obliku jer smatra da je preružno za nju, glasovi koji pozivaju na samoubojstvo, onaj sablazan osjećaj kada zlo prvog puta zaposjedne tijelo - sami su neki od prepričanih prizora…''BISMILLAHIR RAHMANIR RAHIM

Često smo čitali knjige o problemima s džinima i sihrom. Takvo iskušenje je rat protiv nevidljivog neprijatelja kojeg ne možemo probosti mačem, ščepati ga rukama pa baciti u neku provaliju iz koje više nikome neće moći nauditi. U toj borbi sablja je Kur'an, a oklop iman.

Puno je djela pisano o toj temu, najčešće od strane učača rukje. Čitajući njihove rukopise, imali smo priliku gledati ljude oboljele od džina i sihra njihovim očima, upoznati se sa riznicom njihovog znanja naučenog na fakultetima širom svijeta i kroz višegodišnju praksu.

Ipak, knjiga "Allahovo uže" autorice koja se potpisuje kao Sarah Sumeja izdvaja se od knjiga na tu temu prvenstveno jer pripovjedač nije učač rukje. Tema je ista, ali je pisana iz posve druge perspektive.

Knjiga prepričava strahote koje je preživjela opsihrena djevojka: pokušaj samoubojstva, glasovi koji ju pozivaju da si oduzme život, tablete koje ne pomažu, otuđivanje od društva, bol i patnja, propali brakovi. Pisana je jednostavnim govorom, ali je napetog tona. Iščekivanje što će se zbiti s djevojkom tjera čitatelja da djelo pročita u dahu, a neki prizori džinsko - šejtanskih strahota su toliko dobro naslikani riječima da ih možemo vidjeti pred sobom dok čitamo. U štivu se osjeća autorska iskrenost. To može biti posljedica odličnih spisateljskih vještina ili jednostavno prepričavanja proživljenih strahota same autorice iz trećeg lica. Je li autorica ujedno i djevojka o kojoj piše u knjizi, ona nas namjerno ostavlja da si mislimo? Je li ona baš osoba koja je doživjela sve prepričane užase, prepušta nam da sami zaključimo? No, to je manje važno. Puno je bitnija poruka koju nosi to literarno djelo.

Prema riječima autorice, knjiga je napisana u ime Allaha. Cilj je bio progovoriti o problemu sihra, pružiti podršku svima koji pate od toga.

Da ova priča nije tako iskreno i vjerodostojno opisana, ispala bi samo fantasy - horor. No, daleko je ona od toga jer je u njoj precizno pogođen omjer naravnog i nadnaravnog.

Snovi kao java, a java kao noćna mora, buđenje s modricama, vriskovi glasom koji ne nalikuje njenom, silueta bića koje se ne želi pokazati djevojci u pravom obliku jer smatra da je preružno za nju, glasovi koji pozivaju na samoubojstvo, onaj sablazan osjećaj kada zlo prvog puta zaposjedne tijelo - sami su neki od prepričanih prizora radi kojih se čitateljska publika može podijeliti glede mišljenja o glavnoj protagonistkinji. Neki će je smatrati opsihrenom, drugi osobom s mentalnim poteškoćama. No, upravo to ovom literarnom djelu daje iskrenost, a preuska granica naravnog i ''nadnaravnog'' oduzima svaku mogućnost da se ono proglasi nadnaravnim hororom.

Knjiga "Allahovo uže" može se naručiti putem WhatsApp-a ili Vibera, isključivo porukom na broj +381 64 488 16 80 ili putem Facebook profila autorice Sarah Sumeja.


Na kraju, sve proživljene strahote ipak ispadaju pozitivne za djevojku. Radi iskušenja sihrom, ona se sve više vraća svome Gospodaru, Allahu (s.w.t.). Ono što je mislila da je za nju zlo, na kraju ispada veliko dobro. Što više ulazi u islam, to su simptomi bolesti slabiji. Psihijatri i tablete u ovom slučaju nisu pomogli, ali Kur'an i liječenje njime jesu.

Počinje redovito klanjati, obavljati farzove i sunete te postaje Gospodaru svih svjetova sve bliža i bliža. Počinje nositi hidžab, a kasnije i nikab. Kako njena vjera jača, tako je napuštaju džini. Prvo jedan, zatim drugi, a onda treći. Četvrti ostaje, ali drastično oslabljen. Ona sve to primjećuje i zaključuje na osnovu snova. Na kraju, gotovo potpuno ozdravlja. Ta mala džinska bolest pomogla joj je, Allahovom voljom, da ozdravi od puno gore bolesti koja se zove dalalet.

Allahova uputa započela je iskušenjem. Allah najbolje zna, ali naslućuje se da je ono Njegova milost jer uistinu, svi opisani užasi prouzrokovani sihrom ništavni su naspram onih džehenemskih. A život bez Allaha je put u vatru.

Toplo preporučujem knjigu "Allahovo uže" autorice Sarah Sumeje te smatram da ta knjiga treba praviti društvo na vašim policama knjizi hafiza Fuada Seferagića "Džini i sihr – Istine i zablude" te ostalim izvrsnim knjigama na ovu temu.

Lekturu i korekturu izvršila je spisateljica Marina Paljušević, a recenzent je Kurra hafiz Admir Husić.

Knjiga "Allahovo uže" može se naručiti putem WhatsApp-a ili Vibera, isključivo porukom na broj +381 64 488 16 80 ili putem Facebook profila autorice Sarah Sumeja.


Autor teksta je bivši kršćanin.

VRHOstali prilozi:
» I HADŽ I UMRU ALLAHA RADI OBAVITE
Nezim Halilović Muderris | 05. July 2022 13:58
» SANIN MUSA I NJEGOVE INSINUACIJE
Esad Krcić | 03. July 2022 13:36
» KORACI KA KVALITETNIJIM IZBORIMA
Mensud Alićušić | 01. July 2022 14:50
» VOĐA PARADE EDIN FORTO KOD REISU-L-ULEME
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. June 2022 22:20
» HISTORIJA NAM SE VRAĆA KAO SVETOSAVSKA NAGRADA
Muhamed Hodžić | 25. June 2022 12:30
» GENERACIJSKI USPJEH FC BOSNA ZH - PLASMAN U VIŠI RANG
Mensud Alićušić | 23. June 2022 19:44
» UKRAJINSKA BORBA OTPOR GENOCIDNOJ POLITICI RUSIJE
Božidar Proročić | 07. June 2022 15:44
» REPRIZA VIĐENOG, ALI BEZ PRVIH „STVARAOCA“ SRPSKOG GENOCIDA U BOSNI I HERCEGOVINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. June 2022 18:58
» GLAS ZA BOSNU - MIR U EVROPI
Mensud Alićušić | 05. June 2022 15:23
» DARKO TANASKOVIĆ - SAMOZVANI ISLAMOLOG I ANTIBOSANSKI ANALITIČAR U AKCIJI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2022 15:36
» MOJ SUSRET SA BOSANSKIM IMAMIMA U ZENICI I BIHAĆU POUKE I PORUKE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. June 2022 19:07
» BITI ILI NE BITI
| 19. May 2022 21:56
Ostali prilozi istog autora:
fastvee.gif
Taslidza Banner.jpg
SrdjandDramanovic Studija.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif