Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

ZNA LI „TRENUTNA“ VLADA SLOVENIJE ZA KUČANOV „NON-PAPER“ O MIRNOM RASPADU BOSNE, KOJI KOLA REGIONOM I EUROPOM?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 25. April 2021. 18:04:16
Mi u Bosni moramo jasno znati da li Kučanov non-paper o raspadu Bosne još uvijek važi ili je to za Vladu Slovenije stavljeno ad akta na način kontra pisma, u kojem se jasno i nedvosmisleno kaže da Vlada Slovenije osuđuje Kučanov non-paper o raspadu Bosne te da podržava suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države. To je najmanje što trenutna Vlada Slovenije treba praktično uraditi kako bi sprala sa sebe sramotu saučesništva (complicity) u razvaljivanju bosanske države i dovođenje bosanskih građena u neizvjesnost, koju, nakon genocida, nisu zaslužili ni od koga, a kamoli od Slovenije.


Gospodine Janša, ako trenutna Vlada Slovenije nije niti primila k znanju niti razgovarala o takozvanom non-paperu koji je spominjan u izvještajima proteklih nekoliko dana, a koji je podigao buru reakcija u Bosni i Sloveniji, zašto onda trenutna Vlada ne primi k znanju ne više o tajnom već o javnom i dostupnom Kučanovom non-paperu, gdje se u ime Vlade Slovenije, bivše ili sadašnje, predlaže opcija raspada bosanske države?

Otvori link ovdje: Kucan Presents Bosnia Report to EU President

Ako smo mi mogli doći u posjed cijelog dokumenta Kučanovog non-papera iz 2011. god. od 13 stranica o mogućem raspadu Bosne, kako to da trenutna Vlada Slovenije nije u mogućnosti da primi k znanju o tom „tajnom“ dokumentu te da se o tome jasno i nedvosmisleno izjasni, odnosno ogradi?

Otvori link: OVDJE.
Mi u Bosni moramo jasno znati da li Kučanov non-paper o raspadu Bosne još uvijek važi ili je to za Vladu Slovenije stavljeno ad akta na način kontra pisma, u kojem se jasno i nedvosmisleno kaže da Vlada Slovenije osuđuje Kučanov non-paper o raspadu Bosne te da podržava suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države. To je najmanje što trenutna Vlada Slovenije treba praktično uraditi kako bi sprala sa sebe sramotu saučesništva (complicity) u razvaljivanju bosanske države i dovođenje bosanskih građena u neizvjesnost, koju, nakon genocida, nisu zaslužili ni od koga, a kamoli od Slovenije.

Gospodine Janša, može i treba trenutna Vlada Slovenije učiniti više od toga; može i treba objasniti bosanskim građanima o tome da li je još uvijek na snazi slovenački savez sa Dodikom?

Naime, nama je poznato da je Kučan 2010. godine bio imenovan za posebnoga izvjestitelja tadašnje Pahorove vlade za Bosnu i Hercegovinu, a ključni „doprinos“ njegova tajnog izvješća izražen je u stavu da – ako se vidi kako tri bosansko-hercegovačka naroda ne mogu uspostaviti dogovor o zajedničkom životu – valja potražiti alternativu. O tome kakva bi bila ta alternativa, Kučan je cinično progovorio na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra 2011. godine, konstatacijom kako je Federacija Bosne i Hercegovine disfunkcionalna, a da je jedini funkcionalni dio Bosne i Hercegovine onaj što se naziva „Republikom Srpskom“. U tom smislu, poznato nam je i da je Kučanovo lobiranje za interese Dodika i njegova entiteta ostalo na razini izvještaja slovenskoj vladi, iako su postojale ambicije da ga se „promovira“ u europskog izvjestitelja. Njegov je izvještaj predstavljan utjecajnim europskim policy-makerima, poput povjerenice za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost EU lady Ashton i predsjednika Europskoga vijeća van Rompuya, ali nije naišao na „simpatije“. Još je gore prošao premijer Pahor kad je u Washingtonu, pred predstavnicima nevladinih organizacija i think-tankova koji se bave odnosima na Balkanu, pokušao zagovarati Kučanove „nalaze“. (Davor Gjenero, Aljazeera, 13. jan 2012).

Obzirom na historijski dobre odnose između Bosne i Slovenije, ove nejasnoće oko non-papera i lobiranja „za interese Dodika i njegovog entiteta“ treba razjasniti na način da bosanskim građanima trenutna Vlada Slovenija jasno i nedvosmisleno kaže da nije ni na koji način suučesnik u razbijanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznate bosanske države. To je način da trenutna Vlada Slovenije s riječi pređe na djela i tako nas uvjeri da njena riječ ima vrijednost.

POSTSCRIPTUM
Naravno, lakše je upirati prstom na nepravdu i bezosjećajnost drugoga prema bosanskoj državi nego na nemar, nesavjestan i neodgovoran odnos bosanskih državnih čimbenika prema bosanskoj državi.

Zašto ministarstvo vanjskih poslova bosanske države nije odmah došlo u posjed tajnog Kučanovog non-papera o opciji raspada bosanske države i po hitnom postupku to pitanje raspravilo sa Vladom Slovenije?

A onda, kad je tajni non-paper postao javni dokument, zašto ministar/ministrica bosanske države nije hitno ili žurno otišla u Ljubljanu kod premijera Vlade Slovenije da to pitanje razjasni?

Ne mogu se Bošnjaci/Bosanci vječito pozivati da im oni „ne daju“ da se suvislo, savjesno i odgovorno bave državnim poslovima.

Bošnjaci/Bosanci ako ne znaju raditi državne poslove, treba da nauče?

Ako neće, treba da se sklone!

A ako im oni „ne daju“, treba da se snađu mimo njih, ali ne smiju čekati da ih se nađe zatečenim, zbunjenim i dezorijentiranim oko suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države.

Ako to Bošnjaci/Bosanci ne shvate, sami su krivi što im drugi serbes rade o glavi!

Allahu Svemogući, osnaženi nam volju da se probudimo iz gafleta! Amin!Ostali prilozi:
» OD RASTKA NEMANJIĆA DO DUŠANKE MAJKIĆ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. April 2021 16:09
» RAFAEL ISRAELI - ANTISVJEDOK SRPSKE STVARI – GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. April 2021 18:16
» „NON-PAPER“ MUTIRAO IZ KUČANOVE TAJNE EPRUVETE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. April 2021 15:04
» DRUGARSKI POZDRAV I BRATSKI SELAM NERMINU NIKŠIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. April 2021 14:41
» BANA: SEADE I SENADE – PREKRDAŠILI STE!
Bošnjaci.Net | 19. April 2021 01:01
» DOGOVORENA ZABRINUTOST ILI...?
Bošnjaci.Net | 12. April 2021 14:11
» REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ: NAPADNUTI SMO!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. April 2021 13:08
» REAGIRANJE AKADEMIKA KURTĆEHAJIĆA NA STAVOVE MR. BEGOVIĆA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. April 2021 16:04
» PROGLAS GRADA SARAJEVA: „ŽIVJELI NAŠI, SMRT NJIHOVIM“
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. April 2021 16:36
» SA NOVOM SNAGOM DO NOVOG USTAVA BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. sci. Džavid Begović | 08. April 2021 14:31
» AUTONOMNI MEDIJI KAO STUB DEMOKRATIJE
Lena Demirović | 05. April 2021 16:02
» VJOSA OSMANI-SADRIU IZABRANA ZA PREDSJEDNICU KOSOVA
Sahit Kandić | 05. April 2021 14:09
» OBILJEŽAVANJE 103. GODIŠNJICE GENOCIDA NAD AZERBEJDŽANCIMA
Božidar Proročić | 31. March 2021 14:10
Ostali prilozi istog autora:
» BRAVO… BAKIRE…
04. April 2021 14:34
» OPSADA UMA
27. March 2021 14:50