Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

I BEZ OSKARA POBJEDILA JE ISTINA O GENOCIDU U SREBRENICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. April 2021. 14:04:24


I bez Oskara ovo je noć kada je pobjedila istina o genocidu u Srebrenici.

Velika noć za BiH, za Srebrenicu, za pravdu i istinu, i za bolju i ponosnu BiH. Čestitke Jasmili Žbanić i kompletnoj ekipi filma na historijskom uspjehu, ne samo bosanskohercegovačkog filma, već i države BiH. Ovaj film je i poziv čuvarima kulture pamćenja i sjećanja na akciju. Jer pitanje očuvanja istine i pravde o genocidu jeste pitanje očuvanja identiteta BiH, Evrope i svijeta. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski identitet. A taj identitet, koji je bio, jeste i ostaće ključna dimenzija zemlje BiH ne može bez istine i pravde. Na kontinuiranu dehumanizaciju žrtava i ponižavanje države BiH, film odgovara umjetničkim pozivom na hod prema istini i pravdi sve dok se BiH ne oslobodi. Jer sa istinom i pravdom ne može se pogađati i trgovati. To mora biti jasno negatorima koji nisu dostojni imena i časti zemlje BiH i časti duša nevino ubijenih žrtava koji su dali svoj život za slobodu zemlje BiH.
Jasmilin film podizanjem svijetske svijesti o genocidu u Srebrenici čini BiH i svijet boljim i pravednijim mjestom za život. Budimo gordi i ponosni, dostojni imena i časti BiH i dostojni časti duša žrtava.

Istina i Pravda su jedino što tražimo, i jedino što nam i pripada.

U ovome filmu treba da se nađu kako pržvjele žrtve i svjedici genocida, tako i negatori genocida i falsifikatori sudskih, političkih, naučnih i sada umjetničkih istina o genocidu. Film je dokument u historiji, kao opomena cijelom svijetu da se genocid nikada više nikome ne smije ponoviti, rekao je u izjavi Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.Ostali prilozi:
» ZELENE BERETKE NIKADA NEĆE OTIĆI IZ MOG SRCA
Eset Muračević | 11. June 2021 02:32
Ostali prilozi istog autora: