Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Film o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici
MEHOLJIĆ: FLUID IZ FILMA "QUO VADIS, AIDA?" ĆE PLOVITI, PODSJEĆATI I OPOMINJATI SADAŠNJE I BUDUĆE GENERACIJE NA ZLO VRIJEME I ZLE LJUDE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. April 2021. 14:04:10
Ilustracija: Šukrija Meholjić


U povodu održane 93. ceremonije dodjela prestižne filmske nagrade "Oscara" koja je održana u dvorani Dolby u Los Angelesu. Film "Quo Vadis, Aida?" bh. rediteljice Jasmile Žbanić koji je bio jedan od pet nominovanih filmova u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku. Film "Quo Vadis, Aida?" tematizira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, bh. ilustrator i karikaturista i jedan od preživjelih žrtava genocida Šukrija Meholjić, u izjavi za javnost je rekao:

- Ako politički obojen žiri sinoć nije dodijelio Oskara kolosalnom filmu "Quo Vadis, Aida" i našoj sjajnoj režiserki Jasmili Žbanić, to nikako ne znači da je ove historijske noći umanjena ISTINA o genocidnom dešavanju u Srebrenici `95.

Naprotiv, pobjeda je u činjenici da ovo umjetničko djelo postoji i da će fluid iz ovog filma u formi umjetničke istine ponosno ploviti kroz vrijeme i prostor, obogaćivati kulturu pamćenja, podsjećati i opominjati sadašnje i buduće generacije na zlo vrijeme i zle ljude i tako preduprediti evt. nove genocide.

Hvala Jasmili Žbanić i cijelom timu u ime žrtava, ubijenih i preživjelih Srebreničana i svih istinoljubaca širom svijeta, - zaključio je Šukrija Meholjić.Ostali prilozi:
» ZELENE BERETKE NIKADA NEĆE OTIĆI IZ MOG SRCA
Eset Muračević | 11. June 2021 02:32
Ostali prilozi istog autora: