Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zajedničko saopštenje za javnost gradonačelnice Sarajeva i potpredsjednika FBIH
KARIĆ I DUNOVIĆ: IZGRADNJOM SPOMENIKA NA KAZANIMA POKAZATI OTKLON PREMA ZLOČINU I ODATI POČAST ŽRTVAMA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. April 2021. 15:04:57


Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović održali su sastanak na kojem su razgovarali o izgradnji spomenika ubijenim sugrađanima na lokalitetu Kazani.

Kabinet potpredsjednika Federacije BiH u mandatu pokojnog Svetozara Pudarića pokrenuo je ovu inicijativu, a u tu svrhu su još 2012. godine doznačena i određena sredstva iz budžeta Kabineta u budžet grada Sarajeva za izradu idejnog rješenja izgradnje spomenika. Nažalost, do današnjeg dana nije bilo volje ni senzibiliteta da se bilo šta uradi po tom pitanju.

Na sastanku je gradonačelnica Karić izrazila spremnost da u saradnji sa potpredsjednikom Dunovićem pokrene rješavanje ovog problema kako bi se skinula hipoteka odgovornosti sa naših sugrađana i časne odbrane grada Sarajeva, a ubijenim žrtvama na taj način odala počast. S tim u vezi dogovoreno je da grad što prije raspiše javni poziv za idejno rješenje spomenika, a potpredsjednik Dunović izrazio je spremnost da finansira izgradnju pristupne staze i same spomen ploče.

Potpredsjednik Dunović uputio je gradonačelnici iskrene čestitke povodom izbora na tu vrlo odgovornu poziciju, te je izrazio zadovoljstvo što je gradonačelnica Karić prihvatila njegov poziv na sastanak o pitanju koje se godinama ne rješava.

Zajednički je sa sastanka poručeno da će se u narednom periodu učiniti sve da se započne izgradnja spomen-obilježja žrtvama jer bi na taj način Sarajevo pokazalo jedan otklon od onoga što se desilo na Kazanima u smislu distanciranja grada Sarajeva i građana, te Armije BiH, koja je u jednoj časnoj borbi branila grad i državu.Ostali prilozi:
» ZELENE BERETKE NIKADA NEĆE OTIĆI IZ MOG SRCA
Eset Muračević | 11. June 2021 02:32
Ostali prilozi istog autora: