Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

TURKOVIĆ: SARADNJA S REPUBLIKOM TURSKOM DOPRINOSI IZGRADNJI I JAČANJU DRŽAVE BIH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 05. May 2021. 14:05:49
SUSRET TURKOVIĆ CAVUSOGLU: Turska nedvosmisleno podržava ne samo teritorijalni integritet BiH nego i naš put ka članstvu u euro-atlantskoj zajednici. Turska je jedan od naših najvažnijih saveznika kada je riječ o saradnji s NATO-om (Foto: Elman Omic - Anadolu Agency)


Saradnja s Republikom Turskom zasigurno doprinosi izgradnji i jačanju države BiH, u interesu svih njenih naroda i građana, kazala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, javlja Anadolu Agency (AA).

Turković se danas u Sarajevu sastala s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom, koji je u utorak doputovao u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon sastanka Turković je zahvalila Vladi i narodu Republike Turske na pomoći pruženoj u borbi protiv pandemije koronavirusa, posebno na pošiljci vakcina.

”Svi se suočavamo s nezapamćenim izazovom, a samo prijatelji se odazivaju u nevolji”, rekla je Turković.

Istakla je kako su danas imali širok i sadržajan dnevni red.

”Odnosi BiH i Turske su bogati, intenzivni i konstantno se unapređuju u obostranom interesu”, naglasila je Turković.

Dodala je kako je danas na Vijeću ministara BiH odluka o ratifikaciji sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

”Sada već ulazimo u fazu realizacije velikih zajedničkih projekata, među kojima je jedan od najvažnijih, izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd uz podršku Vlade Turske”, kazala je Turković.

Navela je i kako postoji jasan i precizan interes svih strana da se autoput što prije izgradi.

Turković je kazala kako vjeruju da će to ne samo relaksirati regionalne veze, nego i osnažiti ekonomiju BiH, Srbije i cijele regije.

”Smatramo da Turska ima stabilizirajuću i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji. Također, vjerujemo da nema stabilnosti i napretka cijele regije bez napretka i stabilnosti BiH. Turska nedvosmisleno podržava ne samo teritorijalni integritet BiH nego i naš put ka članstvu u euro-atlantskoj zajednici. Turska je jedan od naših najvažnijih saveznika kada je riječ o saradnji s NATO-om”, rekla je Turković.

Istakla je kako je ekonomija bila u fokusu današnjih razgovora sa šefom turske diplomatije.

”Turska je važan vanjskotrgovinski partner BiH. Iako je trgovinski deficit i dalje prisutan na strani BiH, ohrabruje što je prethodnih godina primijećen rast izvoza BiH u Tursku”, rekla je Turković.

Razgovarano je i o drugim oblastima saradnje, sigurnosti, borbi protiv ilegalnih migracija, kulturi…

”Ubjeđeni smo da saradnja s Republikom Turskom zasigurno doprinosi izgradnji i jačanju države BiH, u interesu svih njenih naroda i građana”, smatra Turković.

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu danas će se sastati i s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH te čelnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prije dolaska u Sarajevo, Cavusoglu je boravio i u posjeti Sloveniji tokom koje se u Ljubljani sastao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.

Cavusoglu u Sarajevu: Turska će nastaviti podršku BiH, pogotovo u borbi protiv pandemije

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako njegova zemlja nastavlja podršku Bosni i Hercegovini, uključujući i podršku u borbi protiv pandemije i projektu izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef turske diplomacije Cavusoglu jučer je doputovao u Sarajevo, a danas se sastao sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Nakon tet-a-tet sastanka s Turković i sastanka proširenih delegacija ministarstava dvije zemlje, Cavusoglu se zahvalio na gostoprimstvu i izrazio zadovoljstvo boravkom u Sarajevu.

“Danas smo imali veoma koristan sastanak. Razmotrili smo načine na koje bi mogli naše odlične političke odnose proširiti i na sva druga polja. Želim posebno naglasiti da ćemo nastaviti pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini, a posebno u borbi protiv pandemije COVID-19“, naglasio je Cavusoglu.

Ističući kako trgovinska razmjena između Turske i BiH nije opala ni u uvjetima pandemije, Cavusoglu je kazao da je došlo do rasta izvoza iz BiH i da će strane nastaviti raditi na nastavku trenda ka balansiranju te razmjene.

Delegacije su razgovarale o nizu projekata, uključujući i najvažniji projekt izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, a Cavusoglu je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Vijeće ministara BiH danas treba ratificirati Sporazum o infrastrukturnoj i transportnoj saradnji.

“Razmijenili smo mišljenja i o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regiji. Mi snažno podržavamo političko jedinstvo, teritorijalnu cjelovitost, mir i prosperitet BiH. Raduje nas da su nakon 12 godina u Mostaru održani lokalni izbori. U posljednje vrijeme su bili aktivni nekakvi papiri o temi cjelovitosti BiH i mi smo odmah iznijeli svoj stav o tome. Danas ponovo naglašavamo kako su takve teme i rasprave opasne, ne samo po BiH, već po cijelu regiju i Evropu“, poručio je Cavusoglu.

Dodao je kako kruženje takvih zlonamjernih anonimnih papira nikome ne donosi korist te je dodao kako je o tome jučer razgovarao i sa zvaničnicima Slovenije.

“I u Sloveniji sam rekao da ovi anonimni papiri nikome ne mogu biti od koristi“, istakao je turski ministar vanjskih poslova.

Poručio je kako Turska podržava integraciju BiH i zemalja Zapadnog Balkana u evropske i atlantske institucije i kako nastavlja doprinositi stabilnosti i miru na bazi rada trilateralnih mehanizama Turska – BiH – Srbija i Turska – BiH – Hrvatska.

Najavio je Cavusoglu da će u drugoj polovici juna u Antaliji biti održan sastanak delegacija zemalja jugoistočne Evrope, a potom i prvi Antalija diplomatski forum na kojem bi trebala učestvovati i ministrica Turković.

Na upit novinara o nastavku pomoći Turske u jeku borbe protiv pandemije, Cavusoglu je kazao da Turska nabavlja vakcine od različitih dobavljača i uskoro očekuje proizvodnju i domaćih vakcina te je poručio da će u tom kontekstu i u skladu s mogućnostima nastaviti pomagati i Bosni i Hercegovini i njenom narodu.

Prokomentirao je i nastavak projekta izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd u kontekstu negativnih posljedica pandemije po globalnu ekonomiju. Cavusoglu je kazao kako je taj projekt već započet iz Srbije i kako su u toku pripreme i u BiH, a da ga Turska snažno podržava i vjeruje u njegovu uspješnu realizaciju.

“Umjesto proturanja papira nepoznatih autora koji izazivaju rasprave koje nikom ne koriste, a za koje su nam i u Sloveniji rekli da to nisu uradili i pustili u javnost, dakle, umjesto takvih stvari koje razdvajaju, trebamo se usredotočiti na projekte koji povezuju zemlje i narode u regiji. Pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Turska je postavila takvu viziju i pridaje važnost i podržava projekt autoputa Sarajevo – Beograd“, zaključio je Cavusoglu.

Šef turske diplomacije Cavusoglu se danas sastao i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, a tokom dana će se sastati i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom te članovima Kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prije dolaska u Sarajevo, Cavusoglu je boravio i u posjeti Sloveniji tokom koje se u Ljubljani sastao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.Ostali prilozi:
» ZELENE BERETKE NIKADA NEĆE OTIĆI IZ MOG SRCA
Eset Muračević | 11. June 2021 02:32
Ostali prilozi istog autora: