Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

IGK O SRAMNOM PRIJEMU NEGATORA GENOCIDA I POKLONIKA MILIŠEVIĆEVOG REŽIMA HANDKEA U RS
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. May 2021. 18:05:29


Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) dodjelu Ordena RS negatoru genocida Handkeu posmatra kao još jedan u nizu bezuspješnih pokušaja revizije sudskih, naučnih i historijskih činjenica o genocidu u Srebrenici i BiH i glorifikovanju presuđenih ratnih zločinaca, što je jedan od najvažnijih velikonacionalističkih, srpskih ciljeva iz Memoranduma II. Prihvatanjem ordena Handke se našao u 'odabranom' društvu sa ranijim dobitnicima Ordena RS, presuđenim ratni zločincima poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnik i drugim. Tako je Handke na najbolji način pokazao neophodnost ukidanja entiteta, dejtonski produkovanog na rezultatima agresije i genocida. Dodjela ordena RS negatoru genocida u Srebrenici i promotoru velikonacionalističke srpske ideje, politike i prakse Peteru Handke je anticivilizacijski i ponižavajući atak na svjetsku pravdu, pravo i istinu i još jedno poniženje i uvreda žrtava genocida u Bosni i Hercegovini i svijetu.
Imajući u vidi da je sramno dodjeljivanje Ordena RS takvoj osobi predstavlja čin direktnog legitimiranja negatora pravosnažno presuđenog genocida u Srebrenici, što je čin direktnog delegitimiranja, UN, Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog tribunala i međunarodne pravde, pozivamo još jednom Visokog predstavnika u BiH da bez odlaganja nametne zakon o zabrani negiranja genocida.
Gospodine Inzko da smo imali zakon o zabrani negiranja genocida današnja anticivilizirajuća i dehumanizirajuća posjeta negatora genocida Petera Handkea sa ciljem širenja ideje o negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca ne bi bila moguća, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.Ostali prilozi:
» ZELENE BERETKE NIKADA NEĆE OTIĆI IZ MOG SRCA
Eset Muračević | 11. June 2021 02:32
Ostali prilozi istog autora: