Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

„PUZEĆI ŠERIJAT“ – ŠTA JE TO?
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 08. May 2021. 16:05:19
DR. MUSTAFA CERIĆ: Priča o građanskoj državi u Bosni je „puzeći šerijat“ ili „islamska država“. Nastranu što nema pojma ni o šerijatu ni o islamskoj državi, evidentno je da Špirić zna da je lozinka „puzeći šerijat“ i „islamska država“ najbolji znak za prepoznavanje među srpskim i svjetskim genocidašima.


Bilmez je bosanska riječ turskog porijekla, a znači totalna neznalica i k tome još totalna budala. U Bosni ima mnogo bilmeza, ali bilmez kao što je Nikola Špirić nije ni s kim usporediv. Kao lik Špirić nije bitan, ali kao politički brbljivac koji negira genocid jest bitan. Špirićeva najnovija genocidna lozinka „puzeći šerijat“ nije slučajna.

Otvori link OVDJE.

Ova Špirićeva priča se izvodi iz arsenala srpskih (Karadžić - Mladić) i svjetskih (Breivik - Tarrant) genocidaša protiv muslimana ma gdje bili, ma koliko ih ima i ma koliko pričali da žele građansku državu. Priča o građanskoj državi u Bosni je „puzeći šerijat“ ili „islamska država“. Nastranu što nema pojma ni o šerijatu ni o islamskoj državi, evidentno je da Špirić zna da je lozinka „puzeći šerijat“ i „islamska država“ najbolji znak za prepoznavanje među srpskim i svjetskim genocidašima.

Ćoravom je džaba namigivati a gluhom je džaba glasno govoriti. No, korisno je podsjetiti one koji imaju zdrav razum da ne postoji „puzeći šerijat“ već postoji jasan i nedvosmislen šerijatsko-moralni kod, koji važi za sve ljude zdrave pameti, a to je kako stoji u svim svetim knjigama:

- Ja sam Gospod Bog Tvoj; nemoj imati drugih bogova osim mene – Špiriću!
- Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti – Špiriću!
- Ne ubij – Špiriću!
- Ne čini preljube – Špiriću!
- Ne kradi – Špiriću!
- Ne svjedoči lažno na bližnjega svojega – Špiriću!
- Ne poželi ništa što je tuđe - Špiriću!

Ako su ove iskonske moralne norme „puzeći šerijat“ u formi bosanske „građanske države“, onda je Špirić u pravu, onda Špirić zna o čemu priča jer to ugrožava njegovu koruptivnu i nemoralnu komociju.

Međutim, moram razočarati bilmeza Špirića da u muslimanskoj povijesti nije nikad bila u opticaju sintagma „islamska država“.

Skorašnja upotreba, odnosno zloupotreba apokrifne sintagme „islamska država“ nema utemeljenje ni u jednom autentičnom izvoru islama. Ali, ideja o građanskoj državi, posebno u Bosni, ima utemeljenje u etičkoj i političkoj doktrini, koju baštine muslimani, a to je vladavina prava, gdje važi princip građanskog uređenja države tako da svaki pojedinac – građanin i građanka – ima pravo da bira i da bude biran bez obzira na vjeru, naciju i boju kože: „jedan čovjek, jedan glas“.

Ako se pod tim građanskim principom podrazumijeva „islamska država“, onda je Špirić nehotice u pravu. Onda je sintagma „islamska država“ obogaćena novim značenjem, koje simbolizira europsku demokraciju, koja je proizašla iz europskog humanizama i renesanse, kao rezultat utjecaja islamske kulture i civilizacije preko Andalusa/Španije. Očito, nekad i bilmez može nenamjerno da pogodi u sridu.

Otuda mi se jako dopada politički pokret za bosansku „građansku državu“, koju Špirić naziva „islamskom državom“ sa „puzećim šerijatom“, gdje su Miro Lazović i Ivo Komšić važni akteri.

Ne samo da tu političku ideju podržavam, već bih joj se rado pridružio zato što, kao što sinoć, pred iftar, na Sarajevo TV u emisiji "Polis" reče dokazani bosanski patriota Miro Lazović: „Bošnjaci ne mogu bez države! Bošnjaci ne mogu bez građanske države“.

Kroz mrzovoljni lik Špirića koji tukne na genocid i bosanski patriotski lik Lazovića, koji miriše na bosanski patriotizam, Bošnjaci mogu da prepoznaju razliku između bolesne torovske i zdrave bosansko-građanske političke opcije, koju Bošnjaci/Bosanci treba da svesrdno zagrle kao svoj politički put i državni kolosijek.

Nasreću, istekao je rok za Špirićevu priču o „puzećem šerijatu“ i bosanskoj „građanskoj državi“ kao „islamskoj državi“. Zato, islamofobi koji još uvijek naćoravo kušaju tu pokvarenu Špirićevo priču, kojoj je istekao jestivi rok, otrovat će se sa teškim stomačnim bolovima. Bit će nam ih žao. Ali ništa im ne može pomoći zbog njihove ćorave pohlepe, na koju ih bilmez Špirić navraća da je žvaču.

Mi idemo dalje u pokretu za bosansku „građansku državu“, gdje će važiti vladavina prave na principu „jedan čovjek, jedan glas“.

Zovite to kakvim god imenom hoćete, ali upamtite da je to jedino moguće i jedino spasonosno za sve ljude dobre volje u jedinstvenoj, nedjeljivoj, suverenoj i demokratskoj Bosanskoj republici, nasljednici drevne Bosanske kraljevini.Ostali prilozi:
» BLASFEMIJA (NE)P(R)OSVEĆENIH SVEŠTENIKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. June 2021 12:59
» TRI BOSANSKA PRAVCA DJELOVANJA NAKON PRESUDE MLADIĆU
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. June 2021 03:04
» NASLIJEĐE PRESUĐENOG POGLAVICE
Mesud A. Ramić | 11. June 2021 03:02
» KONAČNI PORAZ SRPSKE POLITIKE U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. June 2021 15:18
» MLADIĆ I KARADŽIĆ SU PRESUĐENI NA DŽIVOTNI ZATVOR, A ŠTA JE SA RS?
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 08. June 2021 20:18
» ZLOČINI BEZ KAZNI
Velija Murić | 08. June 2021 03:08
» PREDNOSTI DIJALOGA
Mesud A. Ramić | 07. June 2021 20:13
» KO NEMA OBRAZA, ON JE BEZOBRAZAN
Sead Zubanović | 04. June 2021 15:03
» PROPUŠISMO!
Esmin Frljučkaj | 03. June 2021 00:53
» USVAJANJE REZOLUCIJE O SREBRENICI – NAŠA NUŽNOST
Nebojša Mrvaljević | 02. June 2021 20:27
» JESMO LI SPREMNI ZA NOVI STRELJAČKI STROJ?!
Mehmed Meša Pargan | 02. June 2021 14:02
» „PAMETNA“ MOĆ RUSIJE I TURSKE U BIH: IZAZOV ZA EU?
Mr. Kenan Kadić | 01. June 2021 18:36
» JER ME SE TIČE
Mesud A. Ramić | 31. May 2021 15:02
» SARAJEVSKA LEGENDA O „SEDMORICA BRAĆE“ („SEVEN BROTHERS“)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. May 2021 19:07
» BOSNA SE VOLI BEZ INTERESA
Elmedina Muftić | 29. May 2021 15:07
» NAMEĆU IM DRŽAVU KAO MAĆEHU
Dr. Sefer Međedović | 28. May 2021 15:51
Ostali prilozi istog autora:
» URGOŽENOST KAO PROMOCIJA
05. June 2021 15:15
» QADERSKA DOVA
08. May 2021 18:09