Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

IMA LI DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE?
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 19. May 2021. 15:05:28
Bar za mene lično, nisu mi potrebni nikakvi pokazatelji, kao alibi za ovakve nastupe i djelovanje, bilo u ekonomiji, novcu, kilovat satima proizvedene električne energije, radnom snagom i svakom drugom dobiti, jer mi je isto kao stručnjaku, mnogo više poznato i znano od svih prisutnih ovoj ceremoniji.
Isključivo želim istaći i zamjeriti i svim strukturama vlasti, kako u Bosni i Hercegovini, još više u Republici Srbiji, a najviše u genocidnoj RS, koju bi najradije totalno zanemario, zašto se dozvolilo ovakvom pristupu, bez nužnog državničkog odnosa, poštovanja suvereniteta i integriteta naše jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.


U svojoj tuzi i jadu, sa vremenom i događajima, istinski vas pitam: „Da li postoji država Bosna i Hercegovina“?

Sve vas, umne i trezvene njene građane, istinske patriote svoje jedine domovine Bosne i Hercegovine, koji ste doživjeli i preživjeli sve traume i golgotu u prethodnoj agresiji na domovinu i našu građansku i ljudsku opstojnost, sa lijeva i desna, pitam vas pitam?

Gaze li nas gaze i hoće da nas pregaze, ovoga puta ne raketama i bombama, kako to čine Izraelci nad nedužnim Palestincima, sa kojima i suosjećamo sve užase i stradanja, jer smo i sami od naših isti sve to preživjeli.

Dakle, slušajući i gledajući jučer tu agresorsku svitu, kako zajednički polažu kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane na Drini „Buk Bijela“ ostao sam izbezumljen, sa bolom u duši, osjećajima tuge i raspamećen.

Zašto sve to, nemojte me pitati, jer je sve slično scenariju koji se dešava sa uništenjem Palestine i njenoga naroda, na njihovoj zemlji, a kod nas se istina na miran i perfidan način otuđuju i oduzimaju, naša državnička prava nad prirodnim dobrom i vodama rijeke Drine, što je isključiva državna nadležnost?


Premijeri Srbije i Republike Srpske Ana Brnabić i Radovan Višković položili su kod Foče kamen-temeljac za izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela" na Drini!


Da li je potrebno i dobro da se ovo gradi i izgradi, suvišno je svako pitanje za čovjeka i stručnjaka, moje malenkosti, magistra elektrotehnike koji je gradio i izgradio u svome radnome vijeku šest velikih industrijskih objekata, pa i Termoelektranu Gacku od 300MW, kao njen tehnički direktor, od kamena temeljca do prvih proizvedenih od 1.650 GWh godišnje proizvodnje električne energije.

Dakle, kada su u pitanju svi tehnički i ekonomski pokazatelji, apsolutno sam zagovornik opravdanosti ove investicije, koja je bila veoma aktivna i interes Elektroprivrede BiH i prije 50 godina.
Međutim, način pristupa ovoj izgradnji u isključivoj nadležnosti veliko srpskih agresorskih recidiva iz prošlog vremena, genocidne RS i koalicionog agresora Republike Srbije, bez saglasnosti i prisustva državnih organa, naših aktuelnih institucija, apsolutno nema nikakvog opravdanja?

Dakle, ništa neobično i čudno jer vse sve odvija pod diktatorskom palicom Laktaškog firera i švercera sa beogradskih ulica, a uzturpiranu vilu izdaje ambasadi Izraela, te iste podržava i odobrava ubijanje nevine palestrinske djece.Cirkusijada sa klovnovima ovih koalicionih partnera i predstavnika u igrokazu na polaganju kamena temeljca, nije ništa druga već novi oblik „ mirne agresije „na naša državnička dobra.
Ova predstava sa „gej“ premijerkom Anom Brnabić i poltronom svoga guslara, premijera Radovana Viškovića, tragikomična je prestava za sve naše sadašnje i buduće generacije građanstva, da bi shvatili značaj i tokove ove „mirnodopske agresije“.

Svakako se ovim činom i prestavom dokazuje da je kriva Drina, zaista u prošlosti bila i krvava od agresora svake „fele“ te je i njena budućnost veoma šarolika i upitna.

Bar za mene lično, nisu mi potrebni nikakvi pokazatelji, kao alibi za ovakve nastupe i djelovanje, bilo u ekonomiji, novcu, kilovat satima proizvedene električne energije, radnom snagom i svakom drugom dobiti, jer mi je isto kao stručnjaku, mnogo više poznato i znano od svih prisutnih ovoj ceremoniji.
Isključivo želim istaći i zamjeriti i svim strukturama vlasti, kako u Bosni i Hercegovini, još više u Republici Srbiji, a najviše u genocidnoj RS, koju bi najradije totalno zanemario, zašto se dozvolilo ovakvom pristupu, bez nužnog državničkog odnosa, poštovanja suvereniteta i integriteta naše jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Zašto se olako prelazi preko ovakvih i sličnih igrokaza „đilkoša i guslara“ koji nam određuju crnu sudbinu i nadalje žele da ponovo okrvave ovu ljepoticu Drinu, kao resurs i Božiji dar našoj prirodi?
Na kraju krajeva, svi se mi građani ove nama jedine domovine pitamo, nije li predsjednik Vučić sa svojom svitom mogao i trebao doći u Sarajevo u zvanične institucije države Bosne i Hercegovine i sve državnički, demokratski i civilizovano izdogovarati, te zajednički potpisati odgovarajuće akte i dogovore, te otputovati na teren do Drine i položiti istinski i pravi kamen temeljac, za zajedničko nam blagostanje u budućnosti.

Sporedna je konstatacija za nepostojeće građevinske dozvole, ekološke studije i dozvole i sve druge nužne dokaze i odobrenja, koja su isključivo u državničkoj nadležnosti, pored načina postupanja i ovakvog nasilničkog pristupa?

Ceremonija tragikomičnog igrokaza nekih vlada RS-a i Republike Srbije u Istčnom Sarajevu, samo je slika i prilika smiješnih i nakardnih odnosa, siledžijstva u njima i međusobnog nepoštovanja i nastavka realizacije u mirnom postdejtonskom periodu, završetaka nedovršenih ideoloških osvajačkih i agresorskih ciljeva sa istoka'.

Šta drugo i očekivati, poslije završetka izgradnje i puštanja u proizvodnju,vjerovatno postaviti i spomenik svoga Draže Mihajlovića, kako bi se njegovi potomci ispod Ravnogorskih brda i šuma, prikazali svojim budućim potomcima u njihovom osvajačkom stilu i ritmu.Ostali prilozi:
» NA EMISIJI „HEJ SLOVENI“ DOKONI SENAD PEĆANIN SE SAMOZAPOSLIO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. October 2021 15:35
» OTVORENA RUKA LJEVICI, POZIV JE ŽELJKA KOMŠIĆA!
Mr. Milan Jovičić | 13. October 2021 21:54
» JURIŠ U PROŠLOST
Mesud A. Ramić | 12. October 2021 14:48
» POLICIJU VRAĆAJU NA PARTIJSKA I NEDEMOKRATSKA PODEŠAVANJA
Mr. Aleksandar Saša Zeković | 12. October 2021 14:35
» ZAŠTO I KAKO JE UBIJEN BOŠNJAK MEHMEDALIJA MAK DIZDAR
Sead Zubanović | 12. October 2021 14:27
» VIŠE VJEROVATI: OČIMA ILI UŠIMA?
Aziz Hurem | 11. October 2021 13:10
» DOĐOH DOMA IZ GROZNIJA GRADA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. October 2021 22:43
» MUANIS I NJEGOŠ
Šemso Agović | 09. October 2021 01:48
» NE DOZVOLIMO DA NAS DIJELE U GRAĐANSKOJ BOSNI I HERCEGOVINI!
Mr. Milan Jovičić | 08. October 2021 17:48
» BOSNA I ČEČENIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. October 2021 14:04
» USTANI, ŠAMPIONE!
Said Šteta | 01. October 2021 15:17
» LJUDSKI TALOG
Avdo Metjahić | 28. September 2021 17:41
» DAN BOŠNJAKA, POSVETITI SE OČUVANJU IDENTITETA
Božidar Proročić | 27. September 2021 13:36
» ČUDNI SU PUTEVI NOVČANI
Esmin Frljučkaj | 25. September 2021 03:03
» SVE ČESTITKE ZLATNOM LJILJANU, GOSPODINU KOMŠIĆU!
Mr. Milan Jovičić | 23. September 2021 21:46
Ostali prilozi istog autora:
» DA LI JE ALUMINIJ, ZAISTA ZAMRO?
06. September 2021 15:33
» SUDBONOSNI VAKAT I ZEMAN
13. April 2021 14:39