Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Pisana rijec

TREĆI BROJ ČASOPISA SVJETIONIK IZAŠAO IZ ŠTAMPE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 19. May 2021. 19:05:52


Treći broj časopisa Illuminatio/Svjetionik/Almanar, u izdanju Centra za dijalog – Vesatijja, polovinom maja 2021. godine izašao je iz štampe. Kao i prethodna dva broja, i ovaj je raskošno opremljen velikim brojem zanimljivih i rijetko viđenih ilustracija i fotografija koje prate tekst na bosanskom i engleskom jeziku zašto je zaslužan akademik Mehmed Akšamija. Ilustracije akademika Akšamije predstavljaju izuzetnu vrijednost i raritet u svjetskim razmjerima kada je riječ o umjetničkoj opremi časopisa.

Svjetionik je štampan na 336 stranica i ovo je dosada tekstualno i ilustrativno najobimniji broj. Uvodnik, koji potpisuje glavni urednik dr. Mustafa Cerić, pod naslovom „Povratak izvoru“ ukazuje na značaj zavjetnih odnosa između Boga i čovjeka koji se iscrtavaju na stranicama Kur'ana, kao „Posljednjem zavjetu“ Boga s čovjekom. Aludirajući na jevrejsko-kršćanske rasprave o „zamjenskoj teologiji“ i „teologiji dvostrukog zavjeta“, autor ističe da muslimani imaju pravo i obavezu da budu posrednici i svjedoci u toj raspravi i dijalogu, te da je islam, za razliku od ideje o „zamjenskoj teologiji“, u odnose među ibrahimovske zavjetne narode unio inkluzivnu vrijednost gdje se nikome ne uskraćuje ni pravo ni dužnost na ispunjavanje primordijalnog zavjeta s Bogom.

Nakon, analize korištenja terminoloških odrednica „umjetnost islama“ i „islamska umjetnost“ u prva dva broja, akademik Mehmed Akšamija u trećem broju u članku pod naslovom „Qadar/ṣināʿat – doktrina nazivlja u skladu s islamskim principima o 'umjetnosti'“ razbija stereotipe u vezi odnosa Okcidenta prema Orijentu prije svega na području umjetnosti koja je nastajala na Orijentu i koja se ne može mjeriti aršinima okcidentalne ili vesternizirane umjetnosti.

U trećem broju obrađuje se jedna od najosjetljivijih religijskih tema, a to je značenje „vjere“ i „nevjere“ ili „teizma“ i „ateizma“, te odnos između ta dva pojma kroz obradu arapskog termina „al-kufr“ i „al-kāfir“ u vrlo pronicljivom i intrigantnom članku Juana Colea. Cole je analizirao značenja korijena k-f-r u Kur'anu, dovodeći u pitanje praksu prevođenja imenice kāfir kao „nevjernik“ ili „ateista“ ili „infidel“. U širokoj i dubokoj elaboraciji polisemije arapskog glagola „kafara“ u Kur'anu, Cole nas vraća izvoru ili korijenu tog glagola.

Ingeborg G. Gabriela, s Univerziteta u Beču, u članku „Važnost međureligijskog dijaloga na teme etike i zakona: globalna perspektiva“, potencira odgovornost za mir i pomirenje u svijetu kroz međureligijski dijalog u globalnoj perspektivi na bazi etičkih i zakonskih normi, naglašavajući da međureligijski i međukulturni dijalog u globalnoj perspektivi ima smisla jer religijski pluralizam i globalizacija i sekularizacija predstavljaju ogromne izazove za društva širom svijeta, kao i za religije i stoga su potrebna međureligijska promišljanja o etici koja unapređuje život svih ljudi i jača socijalno povjerenje.

Njujorški imam Fejsal Rauf donosi svoja razmišljanja i svjedočanstva vjere, poručujući da vjera nije nasljediva, već spoznatljiva kategorija koju svaki pojedinac mora osobno spoznati u svom umu i osjetiti u svom srcu da bi je živio u svom životu.

S trećim nastavkom akademik Ferid Muhić završava seriju svojih filozofskih i političkih studija o Bošnjacima i Bosni, ostavljajući tako neizbrisiv trag svoje erudicije, elokventnosti i, nadasve, odgovornost za etnički i nacionalni identitet Bošnjaka.

Ahmed Kulanić je za ovaj broj uradio prikaz knjige Johna Espozita „Budućnosti islama“.
Redakcija Svjetionika je opredijeljena da časopis bude indeksiran u relevenatnim međunarodnim bazama naučnih i akademskih časopisa: Svjetionik je uvršten u indeks Directory of Open Access Scholarly Resources (ROAD), a trenutno su aktivnosti da se Svjetionik uključi u CEEOL bazu.

Svjetionik je, svi brojevi, dostupan za besplatno preuzimanje u cijelosti kao i pojedinačni članci u pdf formatu na adresi: illuminatio.cdv.ba
https://illuminatio.cdv.ba/index.php/casopis/issue/archive
Također sve informacije o Svjetioniku te članci dostupni su i na web stranici časopisa: Svjetionik, engleski

Časopis izlazi dvaput godišnje na bosanskom i engleskom jeziku. Prvi broj je objavljen u proljeće 2020. godine.Ostali prilozi:
» U MADRIDU OTVORENA IZLOŽBA SARAJEVSKA HAGADA
Anadolu Agency (AA) | 15. September 2021 13:38
» KLAUN KOJI JE ZAPLAKAO
Said Šteta | 08. September 2021 13:00
» BATON PROMOCIJA KNJIGE - OD FIZIKE DO ETIKE
B.net | 16. August 2021 23:31
» MJESEC KAO TULIPAN IZ BAŠTE PJESNIKOVE MAJKE
Bošnjaci.Net | 17. July 2021 17:42
» NATJEČAJ "MOJA PRVA KNJIGA"
BMG | 15. July 2021 14:49
Ostali prilozi istog autora: