Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

"BRZI ODGOVOR 21" - KOMŠIĆ: IDEMO KA ČLANSTVU U NATO, SIGURNOJ I GRAĐANSKOJ BIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 22. May 2021. 16:05:07
Foto: FacebookDžaferović: Pokazano da su Oružane snage BiH operativne i sposobne


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je danas Danu visokih zvanica u okviru Vježbe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država "Brzi odgovor 21/Immediate response 21" na Manjači.
Izrazio je zadovoljstvo onim što je pokazano na poligonu Manjače te zahvalio Vladi i Armiji SAD-a što su odlučili da s Oružanim snagama BiH učestvuju u vježbi i da se pokaže da su Oružane snage BiH u potpunosti opravdale ono što se zove najuspješnijom reformom u BiH od Dejtona do danas.
Današnjom vježbom, dodao je, na praktičan način pokazano je da su Oružane snage BiH s punim stepenom borbene gotovosti, da su operativne i sposobne da izvršavaju misiju koju po Zakonu o odbrani BiH imaju.
- To je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, učešće u međunarodnim mirovnim misijama, borba protiv terorizma i pomoć stanovništvu tokom elementarnih nepogoda. Reforma odbrane je dala svoje puno opravdanje, - kazao je Džaferović.
Vojna vježba održava se na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, u periodu od 17. maja do 2. juna. Njom rukovode zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM). U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH učestvuje oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika, javlja FENA. (Foto: Twitter)


Novalić: Ponosan sam na naše Oružane snage BiH

Ponosan sam na današnji događaj i sve ono što sam vidio u okviru vojne vježbe koja je održana pod pokroviteljstvom NATO snaga, kazao je danas Feni premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.
Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država danas su na poligonu Manjača organizirali pokaznu vježbu u okviru zajedničke višednevne akcije "Brzi odgovor 21" kojoj je prisustvovao i premijer Novalić.
- Iskreno, bila mi je velika čast da vidim i koliko su sposobne naše Oružane snage Bosne i Hercegovine. Moramo biti ponosni na njih - dodao je Novalić.
Današnjim sudionicima Dana visokih zvanica prikazan je dio zajedničkih operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH i SAD-a na terenu, uz elemente podrške iz zraka.
Vojna vježba se održava na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, u periodu od 17. maja do 2. juna. Njom rukovode zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM). U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.
Vježbom "Branilac Evrope 21" šalje se jasna poruka potencijalnim agresorima da će SAD stati ne samo iza članica NATO-a, već i iza svih drugih partnera i saveznika, uključujući BiH.
Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga usredotočenih na izgradnju "operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera".
Komšić: Idemo ka članstvu u NATO, sigurnoj i građanskoj BiH

Arhaičnim i prevaziđenim snagama otpora prema članstvu u NATO-u i EU danas smo svi zajedno poručili da je njihovo vrijeme odavno prošlo.

Poručio je ovo danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić u svom obraćanju prisutnima na Danu visokih zvanica u okviru Vježbe OSBiH i OS SAD "Brzi odgovor 21" na Poligonu OSBiH na Manjači.

U nastavku pročitajte kompletan Komšićev govor:

"Poštovani generali, oficiri i poštovani vojnici koji učestvujete u ovoj vježbi 'Brzi odgovor 21'.

Želim prije svega da iskažem svoje iskreno divljenje vašim naporima da u ovoj maloj, ali ponosnoj zemlji Bosni i Hercegovini, zajedno sa našim partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država, pokažemo da možemo prihvatiti i na terenu prikazati najviše vojne standarde koje pred nas postavlja naša intencija da jednoga dana postanemo članica NATO saveza.

Prije nekih godinu i pol dana, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine donijeli prvi Program reformi, čime smo odgovorili na poziv NATO saveza da uzmemo aktivno učešće u Akcionom planu za članstvo kojeg poznajemo pod nazivom MAP. Poznato je kako se u MAP-u učestvuje samo na jedan mogući način, a to je kroz podnošenje godišnjih nacionalnih programa, koje za Bosnu i Hercegovinu ima svoje specifično ime - Program reformi i da se kroz taj godišnji nacionalni program ispunjavaju jako složeni kriteriji i standardi koji se pred nas stavljaju.

Time smo započeli svoju konačnu putanju prema članstvu u NATO savezu, tako što ćemo svake godine podnositi novi Program reformi Bosne i Hercegovine, raditi predano na ispunjavanju svih standarda, sve do trenutka kada NATO savez ne procijeni da smo ispunili sve tražene kriterije i standarde, te pozove Bosnu i Hercegovinu u članstvo NATO-a.

Zato je ova današnja vojna vježba sa našim američkim partnerima veoma važna, jer se u njoj pokazuje da smo spremni ispuniti i dio kriterija koji se tiču interoperabilnosti naših Oružanih snaga, na način da se kroz učešće u najsloženijim vojnim akcijama i postupcima, zajedno sa oružanim snagama drugih zemalja, možemo lako uklopiti u veće vojne sisteme.

Brzi odgovor je najbolji odgovor onim koji postavljaju kojekakva pitanja, ali i najbolji pokazatelj smjera u kojem treba ići, a to je kolektivna sigurnost u okviru NATO saveza.

Iz tih razloga, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je jednoglasno odobrilo učešće Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u ovoj vježbi.

Zato vam dugujem svoju neizmjernu zahvalnost, jer ovim što ste pokazali u prethodnim danima, kroz učešće u vojnoj vježbi 'Brzi odgovor 21' zapravo ste potvrdili naše namjere da nepobitno idemo ka članstvu u NATO savezu, a našim američkim partnerima, pokazali smo kako su naše Oružane snage svakim danom sve spremnije i uvježbanije za prihvatanje obaveza koje proizlaze iz članstva u toj vojnoj nadnacionalnoj organizaciji.

Ponosan sam na sve što imamo priliku vidjeti ovdje u regionu Manjače, na sve ono što ste vi, poštovani vojnici i oficiri, prikazali u proteklim danima, pokazujući da jedna Bosna i Hercegovina, itekako, može da ispunjava najsloženije kriterije i standarde.

Nešto slično probavamo uraditi i u okviru ispunjavanja kriterija i prioriteta koji bi nas doveli do kandidatskog statusa za Evropsku uniju, ali smo svi svjedoci da postoje one snage, najčešće političke, koji svoje lične interese i namjere, stavljaju iznad interesa građana Bosne i Hercegovine, a taj interes građana ove zemlje je svakako okrenut prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji.

Tim arhaičnim i prevaziđenim snagama otpora prema članstvu u NATO savezu i Evropskoj uniji, danas smo svi zajedno poručili da je njihovo vrijeme odavno prošlo, da oni predstavljaju prevaziđenu prošlost, a da nas interesuje i treba da nas interesuje samo budućnost ove zemlje i svih njenih građana.

Interes građana ove zemlje svakako je taj da oni žele da bolje i sretnije žive, da imaju perspektivu za sebe i svoju djecu, da se osjećaju sigurno u svojoj zemlji, bez straha da će se, opet, probuditi neke aveti prošlosti i kroz davno prevaziđene politike kolektivnih identiteta, pokušati destabilizirati ovu zemlju.

Zato je važno da im sa ovoga mjesta, zajedno sa našim američkim parternima poručimo da ovdje nema mjesta za politike stalne tenzije, nesigurnosti i destabilizacije, jer nas interesuje naša budućnost i budućnost naše djece, da im obezbijedimo kvalitetno i stabilno okruženje u našoj Bosni i Hercegovini za dobar, sretan i uspješan život.

Kada pogledam vaše rezultate u ovoj vojnoj vježbi, onda sam još uvjereniji da mi, svi zajedno, imamo dobre pretpostavke da učinimo taj bitni iskorak stvorimo uslove za sretan i uspješan život građana Bosne i Hercegovine u miroljubivom okruženju, sa našim parterima iz međunarodne zajednice koja nam pomaže i podržava nas u svim tim našim nastojanjima.

Koristim ovu priliku da se zahvalim partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država, njihovom političkom i vojnom vrhu, za svu podršku i pomoć koju nam pružaju, posebno u stvaranju jedne normalne građanske zemlje Bosne i Hercegovine."Ostali prilozi:
» SCHMIDT GRAĐANIMA OBEĆAO POMOĆ ZA BOLJU BUDUĆNOST
Anadolu Agency (AA) | 03. August 2021 07:47
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
Bošnjaci.Net | 31. July 2021 13:50
Ostali prilozi istog autora:
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
28. July 2021 21:19